- Bjørnen er ikke skutt, ennå

Forleggerne Erling Kagge og Arve Juritzen er avventende glad for Konkurransetilsynets aksjon mot norske forlag tirsdag ettermiddag.

AVVENTENDE: Arve Juritzen.
  • Andreas Wolden Fredriksen
  • Ingrid H. Indseth
  • Eric B. Utheim
Publisert:

Forleggerne Erling Kagge og Arve Juritzen sier at Bladcentralen effektivt stenger andre aktører utenfor.

- Det som er sikkert er at Bladcentralen styres med jernhånd av eierne. De er en enormt stor distributør av bøker i Norge, og kjemper beinhardt mot konkurranse, til ulempe for leserne, sier Kagge til E24.

- Er det noe dere har merket?

- Denne konkurransevridningen merker alle, sier han og fortsetter:

- De kontrollerer den kanalen, og vi klarer en gang i blant å slippe inn på nåde.

Les også

Konkurransetilsynet aksjonerer mot bokbransjen

E24 har forsøkt å komme i kontakt med Bladcentralen, uten å lykkes.

Lukket klubb

Kagge ønsker ikke å spekulere i hva Konkurransetilsynet er ute etter.

- Forleggerforeningen sier de er overrasket, men de er selvfølgelig akterutseilt. Overraskelsen ligger i at myndighetene ikke har gjort dette tidligere.

Kagge får støtte hos forleggerkollega Arve Juritzen.

- Jeg har lenge snakket om hvor viktig det er å åpne opp massemarkedet for alle forlagt. I dag er Bladcentralen den største og viktigste distributøren til dette markedet. De har en lukket distribusjon, kun for de som eier det, sier Juritzen til E24, etter at Konkurransetilsynet tidligere tirsdag gikk til aksjon mot flere store norske forlag.

Han eksemplifiserer med at da Gyldendal og Aschehoug i 2010 kjøpte Aller Forlag for rundt 40 millioner kroner. Årsaken for oppkjøpet var at Bladcentralen kun distribuerer innhold fra eierforlagene.

Knapper og glansbilder

- Dette er en viktig kanal også litterært, siden du når andre lesere enn bokhandelen. I massemarkedet når vi spesielt menn og ungdommer som vi ikke når i fagbokhandelene. Dette er en viktig lesergruppe, sier Juritzen til E24.

Han legger til at svært mange ikke ser på massemarkedet som et viktig marked, noe han mener er en stor undervurdering.

Bladcentralen er som nevnt kun åpen for de som har eierskap. I tillegg er det også mulig å ha en lisensavtale med distributøren, hvor forlagene som ikke har eierskap lar et av de store forlagene utgi bøkene under deres varemerke.

Forlegger og polfarer Erling Kagge

- Da sitter vi igjen med fem og ti prosent i stedet for femti prosent. Det er bare knapper og glansbilder. Kan vi selge i massemarkedet og sitte igjen med halvparten, så er det stort. Skal man ha en bredde i markedet må man ha mange solide forlag, og en stor variasjon. Det blir ikke bredde hvis man styrker maktkonstellasjonene.

Juritzen sier at han er avventende glad for aksjonen til Konkurransetilsynet, men at han ikke har lagt champagnen på kjøl, foreløpig.

- Konkurransetilsynet har år etter år slått ned på og påpekt hvor uheldig det her. Hver gang har det vært forhandlinger og forlag til endringer, men kulturpolitikerne har unngått å ta tak i det. Smilet mitt er avventende, det er ingen bjørn som er skutt - ennå.

Han sier at det er interessant at aksjonen kommer nå, samtidig som Stortinget skal vurdere en ny bokavtale. Juritzen sier at flere kulturpolitikere har kontaktet ham på jakt etter kunnskap om bransjen.

- Noe vi har snakket om er tilgang til massemarkedet. Vi håper på forståelse hos politikerne, og at tilgang til dette markedet er noe de tar i betraktning.

Juritzen er for tiden på bokmessen London Book Fair, og sier at nyheten preger den norske delegasjonen.

- Foreløpig er det mest spørsmålstegn og en hektisk telefonvirksomhet. Ryktene har gått siden det kom ut, så nå får vi se hva som kommer ut av det.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Slik er kampen om bokmarkedet

  2. Coop-sjef til angrep på
    bokbransjen

  3. Åpner viktig sluse for forlagene: Nå skal alle forlag slippe til gjennom Bladcentralen

  4. Reitan utestengte Bladcentralen først

  5. Konkurransetilsynet vil gi 23 millioner i bøter til forlag