NHO klager flypassasjeravgiften inn til ESA
NHO Luftfart tar den omstridte avgiften inn for EFTAs overvåkningsorgan. De mener den er ulovlig.
– Finansdepartementet har antageligvis lite kunnskap om hvordan luftfartsmarkedet fungerer, sier Torbjørn Lothe, administrerende direktør i NHO Luftfart, til E24.
– De har lagt opp til en unntaksordning som etter våre øyne innebærer en forskjellsbehandling, sier han.
Onsdag kveld meldte NTB at NHO Luftfart har klaget inn den omstridte flypassasjeravgiften til EFTAs overvåkningsorgan ESA.
Årsaken er at de mener den fører til ulovlig forskjellsbehandling av flyselskapene.
Samme tur, dobbel avgift
Lothe sier at flyselskap med bookingsamarbeid kan sikre at passasjerene betaler avgiften kun én gang for reiser som innebærer flybytte.
Widerøe kutter rutetilbudet, begrunner det med flypassasjeravgiften
For flyselskap som derimot ikke har slikt samarbeid, må du punge ut dobbel avgift eller enda mer for samme reise, ifølge Lothe.
Han skisserer følgende eksempel for hvordan det kan slå ut i praksis:
- Reiser du fra Hammerfest til Tromsø med Widerøe, og deretter fra Tromsø til Oslo med Norwegian, så må du betale avgiften to ganger.
- Reiser du derimot videre fra Tromsø til Oslo med SAS, slipper du unna med å betale avgiften én gang – fordi SAS og Widerøe har samarbeidsavtale, og SAS vet da at passasjeren allerede har betalt avgiften.
Kaller avgiften «smør på flesk»
NHO Luftfart-sjefen synes avgiftsinnføringen fremstår slurvete:
– Vi mener det er veldig mange aspekter ved denne avgiften som er for dårlig utredet, også det miljømessige aspektet som var en begrunnelse for den, sier Lothe.
SAS vurderer å flytte ruter på grunn av flyavgiften
Han peker på at avgiften kommer på toppen av kvotesystemet for utslipp som luftfarten er underlagt og en CO2-avgift.
– Flypassasjeravgiften blir smør på flesk og bidrar til å undergrave kvotesystemet.
– På hvilken måte da?
– Når man legger en særavgift på flytrafikk i Norge, blir det litt mindre aktivitet i Norge. Det fører til det blir solgt litt flere kvoter ut av Norge og til kontinentet som vil gjøre kvotene litt billigere, sier Lothe.
– Så avgiften gjør det altså billigere å forurense på kontinentet?
– Ja.
Regjeringen viser til ESA-dialog
Statssekretær Jørgen Næsje i Finansdepartementet skriver i en epost til E24 at de nå vil avvente en eventuell henvendelse fra ESA om NHOs flyavgift-klage.
– I forkant av at avgiften ble innført 1. juni 2016 har Finansdepartementet og ESA hatt en dialog om fritaket for transitt- og transferpassasjerer og forholdet til statsstøtteregelverket i EØS-avtalen.
– Denne ledet til at ESA opplyste at de anser at fritaket ikke innebærer statsstøtte og derfor ikke er notifikasjonspliktig, fremholder Næsje.
Rutevraking
Reaksjonen fra NHO Luftfart føyer seg inn i i rekken av bråk rundt flypassasjeravgiften, både før og etter innføringen 1. juni i forrige uke.
Samme dag annonserte Ryanair totalvraking av Rygge Lufthavn, 16 nedlagte ruter og en samlet halvvering av sin Norges-virksomhet.
Onsdag opplyser Ryanair i en pressemeldingen at de vil innkreve den nye norske passasjeravgiften.
«For bestillinger som er foretatt innen den 1. juni, vil den nye passasjeravgiften på 80 kroner i ettertid bli belastet kreditt- eller debit kortet som opprinnelig ble benyttet til betaling av flyreisen,» skriver Ryanair i pressemeldingen.
Denne uken skrev E24 at også Widerøe legger ned ruter med flypassasjeravgiften som den uttalte årsaken.
Også SAS og Norwegian kan komme til å skrelle i sitt tilbud, men begge flyselskapene sier de først vil se hvordan avgiften, som innebærer at flybilletter blir 80 eller 88 kroner dyrere, tas imot hos kundene.
Denne saken ble oppdatert torsdag 9. juni med kommentarer fra Finansdepartementet.