Samler statens innkjøp: - Milliarder å hente

Regjeringen vil gjøre statens innkjøp enklere og mer effektivt. Ny reform lanseres i statsbudsjettet.

TAR INNKJØPSGREP: Næringsminister Monica Mæland (H) og kommunalminister Jan Tore Sanner (H) røsker opp i innkjøpsordningen til staten.
  • John Thomas Aarø
Publisert:

- Dette er en overmoden reform, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H) til E24.

I forslaget til neste års statsbudsjett, som presenteres onsdag, vil regjeringen forenkle praksisen for statlige innkjøp.

- Vi må slutte å sløse bort penger som kan brukes til å bygge landet. Nå har vi funnet en god løsning som vil kunne spare staten for store beløp. Over tid er det milliardgevinster å hente, det er utredningene veldig tydelig på, sier Sanner.

Staten kjøper inn varer og tjenester for mer enn 160 milliarder kroner i året. Reformen vil spare staten mer enn to milliarder kroner over 15 år, viser en utredning gjort av departementene.

Sentraliseringen koster 12,5 millioner kroner i året i ressurser som allerede ligger hos departementene. Reformen trer i kraft fra neste år.

Les også

Dagbladet: Regjeringen med krisepakke til Sør- og Vestlandet

Dette går reformen ut på:

** I dag har hvert departement og hver statlige etat selv ansvar for egne innkjøp. Dette skal nå legges til en egen enhet i Avdeling for offentlige anskaffelser (Difi), som så langt bare har hatt rådgivende funksjon.

** Det er enheten i Difi som skal inngå de sentrale rammeavtalene og sikre staten best mulig pris på varer og tjenester.

** Dette vil legge til rette for mer bruk av elektroniske innkjøp i staten, gi lavere priser og bedre vilkår og oppfølging av leverandører og kontrakter.

** Reformen skal gjøre at private bedrifter i større grad kan konkurrere om å levere varer og tjenester til staten.

Les også

Kilder til DN: Jensen vil gi ni av ti lavere skatt

Bra for næringslivet

- Det handler om å bli mer effektiv og få samlet kompetansen på innkjøp inn i én enhet, sier næringsminister Monica Mæland (H).

- Vi snakker om betydelige beløp. Det er viktig for næringslivet at reglene er enkle og forståelige, slik at det kan forholde seg til det offentlige på enklest mulig måte, sier hun.

Reformen henger også sammen med departementets arbeid med å forenkle regelverket for offentlige anskaffelser, som ventes å være klart om et års tid. Regelverket er ment å tre i kraft i forbindelse med implementeringen av EUs regelverk.

Næringsministeren medgir at det offentlige ikke akkurat kan være det letteste terrenget for næringslivet å orientere seg i, og mener det nåværende systemet for innkjøp er altfor komplisert.

- Det å komme inn som gründer å levere til det offentlige er veldig vanskelig, for ikke å si umulig. Det betyr at mange velger ikke å levere til staten, sier Mæland.

Hun trekker blant annet frem at det nåværende regelverket ikke engang tillater at innkjøper har kontakt med bedriftene det kjøpes varer eller tjenester av.

- Vi trenger at det offentlige er i kontakt med dem de handler med for at de kan levere best mulig, sier Mæland.

Avventer applaus

Administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia, arbeidsgiverforeningen for kunnskaps- og teknologibedrifter i NHO, gir reformen tommel opp, men er foreløpig avventende med å applaudere.

- Vi tror veldig på å samle et offensivt fagmiljø rundt dette, men risikoen er at man bare tenker pris og forenkling, sier Haugli til E24.

Abelia-sjef Håkon Haugli

Han mener det er et stort næringsutviklingspotensial dersom staten er en krevende kunde og etterspør innovasjon og ny teknologi.

- Skal man hente ut kraften i det som ligger i offentlige innkjøp, er det ikke nok å alene tenke kostnadssynergier og forenkling. Man må samtidig tenke hvordan man kan skape innovasjon.

Han forklarer at staten ved å stille krav kan skape grobunn for innovasjon og ny teknologi, slik at næringslivet kan levere bedre tjenester til det offentlige. Dette kan være verdifullt for norsk næringsliv på lengre sikt.

- Vi må basere oss på nye næringer og andre typer eksport fremover. Hvis staten stiller krav i sine anskaffelser, vil det gjøre næringslivet mer innovativt og dermed mer globalt konkurransedyktig – noe som kan bidra til nye eksportinntekter. En av de viktigste rollene staten har, er som kunde, sier Haugli.

Les også

Dagbladet: Regjeringen med krisepakke til Sør- og Vestlandet

Les også

Tror Siv svekker kronen

Les også

Lekkasjer staker ut regjeringens kurs

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Statsbudsjettet

Flere artikler

  1. Ber regjeringen ta frem sparekniven: – Her kan du kutte, Siv!

  2. – Vi som kjøper inn for milliarder må ha høye klimaambisjoner

  3. – Jeg er veldig opptatt av resultater

  4. Rekordstor pågang for gründerpenger

  5. Skal digitalisere Norge: Lover både pisk og gulrot for norske kommuner