Norsk fiskefôr ikke rammet av Putins import-nei
Mens salget av norsk laks til Russland er stoppet, går leveransene av fiskefôr som normalt. Russerne trenger det norske fôret til sin egen oppdrettsvirksomhet.
I forrige uke annonserte president Vladimir Putin at Russland innfører et ett år langt importforbud for mat- og landbruksvarer fra flere vestlige land, deriblant Norge.
Dette importforbudet rammer blant annet den norske oppdrettsnæringen. Russerne kjøper normalt norsk fisk for 6,6 milliarder kroner i løpet av et år.
Aksjene i de store selskapene falt kraftig på Oslo Børs forrige uke, men hentet seg noe inn igjen denne uken.
Fiskeaksjer gjør helomvending: - Markedet overragerte
Enkelte medier har meldt at importforbudet også inkluderer levende settefisk og fiskefôr samt fiskemel og -pellets.
Dette stemmer ikke, får E24 forklart.
- I utgangspunktet så er ikke fiskefôr inkludert i de listene vi har fått tilgang til, men vi har sett at medier har skrevet at fiskefôr også skal være omfattet, sier Trond Davidsen, direktør i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, til E24.
- Vi prøver nå å undersøke om forsendelser med fiskefôr har kommet gjennom til Russland, sier Davidsen videre.
- Vår leveranser går som normalt
Det russiske oppdrettselskapet Russian Sea, som ekspanderer kraftig, er avhengig av norske fôrleverandører.
Lakseselskapet som kan tjene på de russiske sanksjonene
Ifølge nettstedet iLaks skal det være den norske fôrleverandøren Skretting som leverer til Russian Sea.
- Vi har ikke fått melding om at fiskefôr er berørt. Vi leverer til våre kunder som vanlig, sier Marit Husa, kommunikasjonsrådgiver i Skretting, til E24.
Skretting har en årlig produksjon på 1,8 millioner tonn fiskefôr og har fôrproduksjon i 16 land.
- Dette er en sak vi også følger nøye.
- Skal uansett fôres
Det norske selskapet EWOS var tidligere en del av det halvstatlige selskapet Cermaq, før det ble kjøpt opp av private equity-fondene Altor og Bain Capital.
EWOS er en av de største fôrprodusentene, men opplyser til E24 at de hovedsaklig leverer fôr til norske oppdrettsanlegg.
- Våre kunder er oppdrettsanlegg som selger oppdrettsfisken til sjømatselskapene, som igjen er de som eksporterer til Russland. Fisk som oppdrettsanleggene har satt ut i sjøen skal uansett fôres, så våre kunder, det vil si oppdrettsanleggene, vil fortsatt ha behov for fiskefôr, sier kommunikasjonsrådgiver Christina Hæraas, til E24.
EWOS har produksjon i blant annet Norge, Canada, Skottland og Chile. Alle landene unntatt Chile er rammet av Russernes nye importforbud. EWOS opplyser at de stort sett produserer fôret i den samme regionen det skal selges til.
- Dere har en bred global produksjon, men dette rammer vel deres produksjon i Norge, Canada og Skottland?
- Vi antar at importforbudet ikke vil ha direkte innvirkning på EWOS' produksjon og fôrsalg, sier Christina Hæraas.
Norge innfører nye restriktive tiltak mot Russland
Hun peker på at EWOS har produksjon i alle de store lakseoppdrettsregionene i verden, og at Russland i fjor importerte rundt 27.000 tonn laks fra Chile, noe som utgjør 17 prosent av Russlands konsum.
EWOS er den største produsenten i Chile.
- Vi tror at hvis Russland stanser import av laks fra EWOS-kunder i Norge/EU, så vil de mest sannsynligvis importere laks fra andre laksemarkeder hvor EWOS har våre fôrkunder, sier hun.
- En finansanalytiker har blant annet kommentert at mindre/ingen import fra Norge/EU kan kompenseres fullt ut med økt import fra Chile, sier Hæraas og legger til:
- Derfor tror vi ikke at importforbudet vil påvirke volumet av laks som har behov for fôr. Vi tror også at de potensielle konsekvensene av endrede laksepriser ikke vil ha direkte, kortsiktig innvirkning på vår drift.
Tross gjentatte forsøk, det har ikke lyktes E24 å komme i kontakt med Russian Sea.