130 ansatte i Kongsberg Gruppen må gå etter kostnadskutt
Kongsberg Gruppen slår nå sammen de to forsvarsdivisjonene Protech og Defense til én enhet. Det skal redusere kostnadene med 100 millioner, men fører også til at 130 ansatte rammes.
Industrikonsernet Kongsberg Gruppen, som blant annet er aktive innen våpen og oljeservice, slår sammen sine to forsvarsområder for å redusere de årlige kostnadene med 100 millioner kroner fra neste år.
Sammenslåingen av Kongsberg Defense Systems og Kongsberg Protech Systems vil føre til nedbemanninger.
– 130 personer vil berøres, sier kommunikasjonssjef Johannes Dobson i Kongsberg Gruppen til E24.
Kommunikasjonsdirektør Ronny Lie i Kongsberg Gruppen sier at planen er basert på frivillighet i første omgang, altså sluttpakker og frivillige løsninger.
Dette kan også innebære flytting internt i arbeidsmarkedet i konsernet, som altså betyr at ikke alle 130 nødvendigvis må ut.
– Det vil pågå noen uker. Om det ikke kommer i mål vil det resultere i ordinær nedbemanning, sier han til E24.
Mens Kongsberg Protech Systems er kjent for sine fjernstyrte våpenstasjoner som kan monteres på båter, tanks og militære kjøretøy, står Kongsberg Defense Systems blant annet bak luftvernsystemet Nasams og missilene NSM og JSM.
Fra 1. oktober vil alt være samlet i det som skal hete Kongsberg Defense & Aerospace, ifølge en pressemelding.
– Vi har over tid fått bekreftet våre solide posisjoner innen forsvar og står overfor betydelige muligheter i forsvarsmarkedet, samtidig som vi opplever stadig sterkere konkurranse. Ved å slå sammen våre to forsvarsområder oppnår vi en mer effektiv og koordinert utnyttelse av våre samlede ressurser på både markedssiden, og innen produktutvikling og produksjon, sier konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen.
Hurtigruten skyter inn frisk kapital i presset verft
Store endringer i hele konsernet
Omorganiseringen som nå skjer i forsvarsdivisjonen kommer i kjølvannet av store endringer i Kongsberg Gruppens offshore- og maritime-divisjoner det siste halvannet året.
Nedturen i oljebransjen rammet også Kongsberg Gruppen hardt, men det rammet en del senere enn mange andre aktører. Konsernet håpet lenge at oppturen i forsvarsmarkedet skulle motveie mye av nedturen i oljen, men inntektsveksten i forsvar har tatt lengre tid enn man håpet på.
I februar 2016 annonserte Kongsberg-ledelsen av oljeservicesatsingen, kalt Kongsberg Oil & Gas Technologies, skulle avvikles. Restene av den virksomheten ble overført inn i Kongsberg Maritime og det nye Kongsberg Digital, som ble etablert samme år.
Kongsberg Digital er konsernets storsatsing på big data, automatisering og nye teknologiske analyseløsninger, og ledes av tidligere Microsoft-topp Hege Skryseth.
Før jul i fjor omtalte E24 mange av detaljene i den store omorganiseringen som ble igangsatt i Kongsberg Maritime, som er konsernets største virksomhet. Da hadde Maritime-divisjonen allerede vært gjennom en nedbemanning, uten at man trodde det var nødvendig med nye runder.
I mai kom imidlertid meldingen om en ny nedbemanning i Kongsberg Maritime som påvirket 120 stillinger i Norge. En bråstans i kontraheringen av nye skip det siste året var en viktig driver bak den beslutningen.
Kongsberg Gruppen kan få ubåtkontrakter for minst 15 milliarder
Våpenprodusent
Kongsberg Protech Systems omsatte i 2016 for NOK 2,1 milliarder og har i flere år vært inne i en roligere periode etter at selskapet ferdigstilte store leveranser for noen år tilbake.
De siste par årene har Kongsberg Protech Systems jobbet intenst med å markedsføre både nye og eksisterende produkter, men inntektene fra nye ordre ligger fortsatt noe frem i tid.
– Årsaken er at vi har opplevd en normalisering i det markedet som hadde stor vekst og en topp i 2010 og 2011, og samtidig har noen av prosjektene strukket ut i tid, sier Lie.
Han understreker at selskapet ser store muligheter innenfor forsvarsområdet, inkludert områder som luftvern, missilsystemer, kampflyet F-35, romfart og ubåt.
Kongsberg Defense Systems omsatte i 2016 for NOK 4,3 milliarder, skriver selskapet.
Eirik Lie, som nå er leder for Kongsberg Defense Systems, skal lede det sammenslåtte området.