DN: Telenors styreleder ville kvitte seg med Sigve Brekke

Styreleder Gunn Wærsted skal tidligere i høst ha gitt uttrykk for at Sigve Brekke burde trekke seg som Telenors konsernsjef.

KONFLIKT: Konsernsjef i Telenor Sigve Brekke og styreleder i Telenor Gunn Wærsted satt ved siden av hverandre under den åpne høringen om Vimpelcom-saken i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget tidligere i år.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
  • Caroline Grundekjøn
  • Stella Bugge
Publisert:

Forholdet mellom styrelederen og konsernsjefen skal være svært vanskelig, skriver Dagens Næringsliv (artikkel bak betalingsmur).

I høst skal det ha tilspisset seg ved at Wærsted i en samtale ga uttrykk for at Brekke burde gå av, ifølge kilder som avisen har snakket med.

Brekke fulgte ikke oppfordringen fra Wærsted.

I stedet ble styret koblet inn.

Her skal konsernsjefen ha fått støtte fra de øvrige styremedlemmene, som mener han er rett mann for teleselskapet i tiden fremover.

En sentralt plassert Telenor-­kilde betegner situasjonen med strid mellom konsernsjef og styreleder som «ikke bærekraftig».

Møter på politisk og administrativt nivå

E24 har onsdag kveld forsøkt å få Telenor i tale om saken. Kommunikasjonsdirektør Severin Roald henviser til styreleder Gunn Wærsted for kommentar.

Det har ikke lyktes E24 å komme i kontakt med hverken henne eller Sigve Brekke. Heller ikke i den originale DN-artikkelen har de to gitt sitater.

Staten har en eierandel på nesten 54 prosent i Telenor.

Kommunikasjonssjef Trond Viken i Nærings- og fiskeridepartementet gir følgende kommentar til saken:

– Det har vært kontakt mellom departementet og styreleder Wærsted etter at hun tiltrådte. Møtene har vært på politisk og administrativt nivå. Vi gir ikke ut ytterligere detaljer fra vår fortrolige eierdialog med Telenor eller andre selskaper.

Vanskelige saker

Tiden etter at Brekke tiltrådte som konsernsjef i Telenor i august 2015, har vært preget av flere vanskelige saker for selskapet.

Stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp)

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Den største er korrupsjonssaken i datterselskapet Vimpelcom, som allerede var i ferd med å rulles opp da Brekke tiltrådte.

I april fikk Telenor sterk kritikk fra revisjonsfirmaet Deloitte for håndtering av bekymringsmeldinger om korrupsjon.

Håndteringen av Vimpelcom-saken var også årsaken til at daværende styreleder Svein Aaser gikk av i november i fjor etter mistillit fra næringsminister Monica Mæland.

Brekke var samtidig under press etter at det var funnet feilaktige opplysninger i CV-en hans. Slik forklarte Brekke selv «CV-klusset» den gangen.

Mye kritikk

Etterforskningen av korrupsjon i deleide Vimpelcom, anklager om CV-juks hos toppsjefen selv, kritikk for manglende kvinneandel på ledernivå, en styreleder som er kastet, mistanke om brudd på konkurransereglene i Norge og ansettelse av en tidligere terrorist i Sverige er blant sakene som har preget Telenor-reisen til Brekke siden han tok over i august i fjor.

Nå senest har konkurransesaken fått en ny vending der Telenor Norge er ilagt en bot på nesten 1 milliard kroner for nettopp misbruk av markedsmakten her i landet.

I februar i år snakket Brekke ut om de vanskelige sakene i et intervju med E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Sigve Brekke

Flere artikler

  1. Telenor-bråket: Næringsministeren har visst om mistilliten til Brekke

  2. Kilder antyder «snarlig hastemøte» i Telenor-styret

  3. DN: Brekkes Asia-fortid er årsak til Telenor-konflikten

  4. Annonsørinnhold

  5. Monica Mæland «har tillit» til Telenor-styrelederen

  6. Wærsted om Telenor-feiden: Jeg sørger for å ha ryggdekning i styret