Storebrand vil ha en bit av kommunemarked på 520 milliarder

I over seks år har Storebrand vært ute av kommunemarkedet. Nå ansetter forsikringsgiganten pensjonsekspert Jon Hippe for å gjøre comeback i markedet som har vokst til 520 milliarder kroner.

VIL HA EN BIT AV KAKEN: Pensjonsekspert Jon Hippe (t.v.) skal lede Storebrands satsing i kommunemarkedet. Til høyre direktør Geir Holmgren i Storebrand Livsforsikring.
Publisert: Publisert:

I 2012 trakk Storebrand seg ut av kommunal tjenestepensjon fordi det var få anbud å konkurrere om, i tillegg til at forsikringsselskapet fokuserte på nye kapitalkrav fra EU.

Nå vil pensjonsleverandøren tilbake i markedet igjen.

Pensjonsekspert Jon Hippe hentes fra forskningsstiftelsen Fafo for å lede satsingen, der Storebrand håper å kunne ta en bit av et marked som ved utgangen av 2017 telte 520 milliarder kommunale pensjonskroner.

Men først må Storebrand se at kommunene vil sette pensjonsordningene ut på anbud, ifølge Geir Holmgren, direktør i Storebrand Livsforsikring.

Han sier det viktigste er at det blir konkurranse i markedet.

– For vår del er det alle viktigste at vi ser at dette markedet er interessert i konkurranse, at vi ser at det er kommuner som er opptatt av større valgfrihet enn det som er mulig i dagens monopolsituasjon, sier han.

– Da er vi rede til å tre inn i markedet og være en tilbyder, sier Holmgren.

Les også: Rapport: En av tre privat ansatte kan ende med pensjon under halv lønn

Eneste leverandør

Etter at Storebrand og DNB trakk seg ut av kommunemarkedet har KLP vært den eneste leverandøren. I tillegg har noen kommuner egne pensjonskasser.

Konkurransetilsynet har tidligere argumentert for at kommunepensjonene bør ut på anbud, fordi økt konkurranse kan bety sparte kostnader.

Holmgren sier det er naturlig å ha ambisjon om å være en leverandør i kommunemarkedet, og peker på at Storebrands størrelse innen kapitalforvaltning og pensjon til privat sektor vil kunne gi fordeler.

Storebrand er i dag en ledende aktør i pensjonsmarkedet i privat sektor.

Les også: Undersøkelse: Vi aner ikke hva vi får i pensjon

– Bevisbyrde på vår side

Hippe starter i sin nye jobb i juni. Flere ting blir viktige for å kunne kapre kunder, ikke minst pris, ifølge den påtroppende Storebrand-direktøren.

Hippe minner imidlertid om at det er en stund siden Storebrand var en aktør i kommunemarkedet.

Les også

Satser i marked på 25.000 milliarder euro: Storebrand vil vokse seg store utenfor Norge

– Vi har en viss bevisbyrde på vår side, fordi vi har vært ute av markedet. Vi må bevise at vi kan levere og at vi er konkurransedyktige, sier Hippe.

– Der det kjøres anbudsprosesser for pensjon så er dette politiske prosesser i kommunene. Kommunen vedtar hvilke kriterier de skal måle leverandørene mot. Vi forventer at pris og kostnader er et tungt argument, sier Holmgren.

Han sier følgende om ansettelsen:

– Nå er interessen og viljen stor, og vi ønsker å ha en som leder dette som har bred erfaring fra pensjon.

– Vi topper laget for å gå inn i kommunemarkedet for pensjon, sier Holmgren.

Les også: Storebrand om olje-lobbyisme mot klimakrav: – Kan ikke få trenere

Ny ordning fra 2020

I dag er det slik at de som jobber i stat og kommune har en ytelsespensjon, hvilket innebærer at denne pensjonen pluss pensjon fra folketrygden utgjør en prosentandel av lønnen når man gir seg i arbeidslivet.

Les også

Regjeringen endrer skatteregler for fribilletter, rabatter og gaver etter sterk kritikk

Fra 2020 trer den nye ordningen for offentlig tjenestepensjon i kraft. Endringene omfatter de som er født i 1963 eller senere. De innebærer blant annet at man vil tjene opp pensjon som andel av lønnen istedenfor at pensjonen beregnes ut fra sluttlønn slik det gjøres i dag.

Ordningen vil dermed ligne mer på den i privat sektor med årlig sparing, påpeker Hippe.

– Det kommer et nytt produkt, som skal gjelder for de yngre generasjoner, som trer i kraft i 2020. Det medfører, skulle man tro, større bevissthet på kommunal side om kostnadene, sier han.

Les også

Danske Bank hever rentene

Les også

– Ekstremt bekymringsfullt

Publisert:

Her kan du lese mer om