Strømpakken for næringslivet kan gi en solcelleboom

I regjeringens nye strømstøttepakke ligger en egen ordning for energitilskudd. – Dette er en gavepakke for oss, sier Solcellespesialisten.

Administrerende direktør i Otovo, Andreas Thorsheim (t.v.), og administrerende direktør i NBBL, Bård Folke Fredriksen, ser på solpanelet på taket i borettslag i Lørenveien i Oslo.
Publisert: Publisert:

Bedrifter som sliter med høye strømregninger vil nå kunne få enøk-støtte på inntil 50 prosent av investeringskostnadene. Dette gjelder blant annet etterisolering og solcellepaneler.

– Det er bra for samfunnet når det er knapphet for strøm og veldig bra for bedriftene, fordi det vil styrke konkurransekraften deres, sa næringsminister Jan Christian Vestre da han presenterte ordningen.

Strømpakken kan blant annet gi en stor opptur for solcellebransjen.

Carl Christian Strømberg i Solcellespesialisten opplever allerede at e-postene fra bedriftene renner inn fredag.

– Dette er en gavepakke for oss, sier han til E24.

Les på E24+

I år skulle John Ravlo og naboene lage 200.000 kWh på taket

Raskere montering hos bedrifter

Strømberg sier at støtteordningen kan medføre at bedrifter som installerer solcelleanlegg på tak, kan betale ned investeringen på ett til to år.

– I bedriftsmarkedet er det mye raskere å rulle ut solcellepaneler, ettersom det ikke er like høye krav til montering som hos husholdninger, sier han.

Solcellespesialisten er forberedt på å kunne montere rundt 100 megawatt i 2023. Mens det er ventelister på installasjon av solceller på tak hos husholdninger, går det raskere med bedriftskunder, ettersom det er enklere å kartlegge næringsbygg. Det tar som regel to måneder fra forespørselen mottas, til anlegget er oppe.

– Vi har bygget opp varelageret vårt og har masse tilgjengelig. Så nå håper vi på en snøfattig vinter så vi kan få lagt mest mulig, sier han, sier han.

Solcellepaneler installert på taket av Kongsberggata 13–15 i Oslo.

Vil øke strømproduksjonen

Solcellebransjen opplever fra før av sterk vekst fra næringslivet. I tillegg har pågangen fra privatpersoner også økt betraktelig etter at strømprisene gikk opp i fjor sommer og høst.

– Solkraft er lavthengende frukt, og bare på bygg viser vår ferske markedsrapport at man kan produsere 66 terawattimer – halvparten av vannkraften, sier Trine Kopstad Berentsen i Solcelleklyngen.

Hun mener solkraft på næringsbygg vil spare storsamfunnet for investeringer i nettet og bidra med forsyningssikkerhet.

Trine Kopstad Berentsen i Solcelleklyngen er fornøyd med regjeringens strømpakke.

Strømberg fra Solcellespesialisten mener at bedriftene hittil har vurdert om de kun skal bygge ut solceller til eget bruk, eller om de også skal bygge ut mer for å kunne selge strøm videre.

– Med denne støtteordningen vil det også være gunstig å selge strøm videre, noe som er bra for både bedriftene og samfunnet, sier han.

Bedrifter vil nå kunne gå fra å dekke rundt 25 prosent av takene med solcellepaneler, til å dekke hele, ifølge Strømberg.

– Her kan det komme mye solceller veldig fort ut, sier han.

– Vil ikke gå knirkefritt

Allerede i januar meldte solcelleselskapet Otovo om en «tsunami» av nye prosjekter som følge av strømpriskrisen.

– Det er gledelig at regjeringen jobber med å adressere den reelle årsaken til strømpriskrisen. Altså at vi bruker for mye, og produserer for lite strøm i Europa, sier Otovo-sjef Andreas Thorsheim.

Også han ønsker naturligvis tiltakene fra regjeringen velkommen med åpne armer. Men det vil ikke gå knirkefritt, vedgår han.

– Bransjen er tre ganger større enn den var i fjor. Det er ikke til å legge skjul på at dette betyr høyere priser, og mer press på bransjen, sier han.

Otovo-sjef Andreas Thorsheim ønsker strømstøttepakken velkommen.

Thorsheim er åpen om at det ikke finnes noen ledig kapasitet i bransjen.

– Men solenergi er en av de beste bransjene i verden på å løse flaskehalser, og kan vokse veldig fort.

Han venter at de nå vil tiltrekke seg arbeidskraft fra elektrobransjen og tømrerbransjen.

– Ventetiden på solceller varierer fra et par måneder på Vestlandet til over ti måneder i de områdene med mest press.

Les også

– Revolusjon for solenergimarkedet

Trenger 50 nye ansatte

Mens Solcellespesialisten hadde totalt 1000 prosjekter i fjor, kommer de til å installere like mange solceller i år som de har gjort de siste 16 årene.

For å kunne dekke etterspørselen, er Solcellespesialisten nødt til å finne 15 nye prosjektledere til bedriftsmarkedet.

Totalt jobber nå 160 personer i selskapet, og rundt 50 personer til er forventet å bli ansatt neste år.

– Hvis vi klarer å vokse slik vi vil, er det ikke usannsynlig at vi når 1 milliard kroner i omsetning neste år. Da må vi omskolere organisasjonen på en helt annen måte enn før, sier Strømberg.

Omsetningen i 2021 lå på 164 millioner kroner, og Strømberg venter en omsetning på rundt 350 millioner kroner i år.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om