Politiet: – Har beslaglagt tosifret millionbeløp i Sverige

Politiet har beslaglagt et tosifret millionbeløp i Sverige etter underslagene i Sparebank 1 SMN. Siktede skal ha investert deler av utbyttet i finansielle instrumenter gjennom utenlandske meglerhus.

En vikar i Sparebank 1 SMN er siktet for grovt underslag og grov hvitvasking av flere titalls millioner kroner. Her er storbankens hovedkontor i Trondheim.
Publisert:

Det bekrefter politiadvokat Ole Andreas Aftret i Trøndelag politidistrikt til E24.

– Påtalemyndigheten i Sverige gjennomført et beslag av et tosifret millionbeløp som knytter seg til underslagene i Sparebank 1 SMN. Vi er i dialog med dem for å få pengene tilbakeført til Norge, sier Aftret.

En bankansatt i Sparebank 1 SMN ble torsdag pågrepet, siktet for grovt underslag og grov hvitvasking av flere titalls millioner kroner.

Mannen har ifølge forsvarer Christian Wiig erkjent straffskyld for begge forholdene i siktelsen. Lørdag ble mannen varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud.

Les også

Forkaster anken til siktet bankansatt

Skal ha gjort investeringer i utlandet

Ifølge Aftret skal siktede ha flyttet pengene i flere omganger, gjennom konti i Norge og utlandet, for å skjule dem.

– Vi ser transaksjoner til flere land via ulike norske banker. I øyeblikket jobber vi sammen med Økokrim for å sikre midler som har endt opp i Sverige og Tyskland, sier politiadvokaten.

– En del av utbyttet er investert på markedet i diverse finansielle instrumenter, blant annet gjennom meglerhus i utlandet. Så langt har ikke etterforskningen avdekket at han har gjort investeringer i Norge, sier han videre.

Han opplyser at politiet foreløpig ikke har konkrete holdepunkter for at deler av utbyttet er investert i kryptovaluta.

– Per nå har midlene vi har klart å spore blitt flyttet gjennom ordinære bankinstitusjoner i Norge og utlandet. Men det er naturlig for oss å undersøke om deler av utbyttet kan ha blitt investert i kryptovaluta, sier han.

Vil ikke gå ut med beløpet

Politiet ønsker fremdeles ikke å opplyse om hvor stort beløp som er blitt underslått fra storbanken, annet enn at det dreier seg om flere titalls millioner kroner.

– Sparebank 1 SMN har selv angitt et beløp i anmeldelsen, men politiet ønsker å verifisere dette gjennom egne undersøkelser. Vi kommer ikke til å gå ut med beløpet før vi er sikre på hvor stort det er, sier Aftret.

Den bankansatte mannen er siktet for grov hvitvasking og grovt underslag.

Har forklart seg om motivet

Den siktede har blitt avhørt to ganger. Foreløpig har han forklart fritt, uten å bli stilt konfronterende spørsmål, får E24 opplyst.

Politiadvokaten sier at siktede har forklart seg om motivet for handlingene, men ønsker ikke å si noe om hva siktede har forklart.

Han opplyser at politiet har gjort beslag i relevante dokumenter, samt siktedes pcer og en telefon.

Undersøker andre banker

Politiet er i også gang med avhør av ansatte i banken, for å få mer utfyllende informasjon om hvordan underslagene er gjennomført. Den siktede var ansatt som vikar i storbanken i Trondheim.

– Hvordan en person i siktedes stilling kunne underslå så store summer fra banken er et spørsmål som må besvares i løpet av etterforskningen. Vi har foreløpig ikke presis informasjon om hvilke tilganger siktede hadde til bankens systemer, sier Aftret. 

Sparebank 1 SMN skal i løpet av uken gi en skriftlig redegjørelse til politiet om hvordan underslagene er gjennomført.

Et annet spørsmål politiet undersøker er hvordan siktede kunne kanalisere flere titalls millioner kroner gjennom flere norske banker, uten at transaksjonene blir stoppet.

– Det er naturlig at politiet undersøker andre bankers rolle i saken. De underslåtte midlene er flyttet internt i Norge gjennom konti i flere norske banker. Det er grunn til å spørre hvorfor ikke dette er blitt fanget opp av bankenes varslingssystemer, sier politiadvokaten.

I den første versjonen av denne artikkelen kom E24 i skade for å omtale den siktede som tiltalt. Feilen ble rettet klokken 11.31.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om