Nordic Unmanned sikret ny storkontrakt

Det går på skinner for droneselskapet fra Sandnes. Nå har de sikret seg en kontrakt verdt 20 millioner Euro over fire år. Dronene deres skal utføre maritim overvåking.

Dette er Aerosonde-dronen selskapet skal levere til EU.
 • Jonas Vikingstad (Stavanger Aftenblad)
Publisert: Publisert:

Nordic Unmanned er i ferd med å slå seg opp stort på det europeiske markedet. Nylig ble det kjent at de kjøpte opp et av Tysklands eldste droneselskap AirRobot og overtok deres 30 ansatte.

Nå er det nettopp blitt kjent at droneselskapet har blitt tildelt en kontrakt verdt 20 millioner euro. Oppdragsgiveren er European Maritime Safety Agency (EMSA). Oppdraget går ut å drive maritim overvåking.

– Yttergrensekontroll

Som en del av kontrakten skal selskapet levere fire av Aerosonde-dronen. Disse er bygget av Textron Systems. Det samme selskapet som produserer både Bell-helikoptre og Cessna-fly.

– Denne kontrakten gjelder både maritim miljøovervåking og generell maritim overvåking. Denne dronen kan blant annet oppdage og overvåke oljesøl. Da kan vi få et mye større oversikt over området, sier Nordic Unmanned-gründer Knut Roar Wiig.

Dronetypen veier omtrent 40 kg. Den kan fly over ti timer med en rekkevidde på over 300 km. Maritim miljøovervåking er noe Nordic Unmanned allerede har erfaring i. Allerede nå jobber deres Camcopter-droner med å oppdage miljøkriminalitet ved kysten rundt Baltikum.

Les også

80 eksport-milliarder havner i Rogaland. Gir æren til EØS-avtalen

Knut Roar Wiig i Nordic Unmanned sier dronene skal brukes til maritim overvåkning.

Dronene følger da etter båter for å overvåke blant annet svovelinnholdet fra skipseksosen. Aerosonde-dronene skal ikke utføre lignende oppdrag. De har likevel et stort bruksområde.

– Den kan også brukes til redningsoperasjoner til sjøs, og også grenseovervåking. Det blir en del av yttergrensekontrollen til EU, sier han.

I utvikling

De første seks månedene går på å levere systemet og å drive opplæring. Videre er det EU selv som avgjør hvor tjenesten er nødvendig. Dronene er tiltenkt å brukes av EUs mange kyststater. Tjenesten er ventet å være i gang fra første kvartal 2022.

Dette er et ledd i selskapets vekst i et marked i stadig utvikling. 90 prosent av omsetningen deres kommer fra Europa, har Wiig uttalt tidligere. Det er også i dette markedet de anser som sitt hjem.

– Dette er en del av vår utvidelse i EU. Oppdragene er annerledes enn de vi har jobbet med tidligere, men det er jo en del av strategien, avslutter Wiig.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nordic Unmanned
 2. AftenbladetE24
 3. Textron
 4. EU
 5. Miljøteknologi

Flere artikler

 1. 80 eksport-milliarder havner i Rogaland. Gir æren til EØS-avtalen

 2. Stavanger-selskap kjøpes opp - kommer inn i Nysnø-familien

 3. Går fra 30 til 300 ansatte etter storoppkjøp: - Blir Europas største

 4. Stor dronekontrakt i USA til Forus-selskap

 5. Milliardrekord for Kongsberg Gruppen: Skipsredere avgjør om 30-milliardersmålet nås