Javad Mushtaq fikset sin egen drømmejobb: – Har litt «hustler»-mentalitet

Da han var 15, hadde han allerede to «gründerprosjekter» på cven. Det kom godt med da han valgte å si opp trygg jobb for å drive med egne prosjekter.

Javad Mushtaq gikk fra fast jobb i Aker-konsernet til å bli en slags altmuligmann innen entrepenørskap, rådgiving og venture-kapital.
Publisert:

Det er ikke bare CV-en til Javad Mushtaq (31) som er lang – også listen over nåværende stilling er for lang til at vi kan liste den opp her.

Han har fått velge tre til dette intervjuet: Grunnlegger av investeringsselskapet JM Ventures og organisasjonen MAK som jobber med mangfold i næringslivet, del av World Economic Forums «Global shapers» og midlertidig medlem av ledergruppen i Gunhild Stordalens stiftelse Eat.

At han endte som selvstendig næringsdrivende med en haug baller og stillinger i luften samtidig, er tilfeldig, forteller han.

– Jeg har alltid likt å utfordre meg selv og forsøke ting som ikke inngikk i en fem- eller tiårsplan. Noen er kanskje komfortable med et lineært løp, andre er kanskje mer som meg og har litt «hustler»-mentalitet, sier Mushtaq.

Hør hele intervjuet med Javad Mushtaq her, eller der du vanligvis lytter til podkast.

Ble «gründer» som 13-åring

«Hustler»-mentaliteten kommer fra oppveksten hans, mener han.

På 70-tallet kom foreldrene fra Pakistan. Ingeniør-faren fikk ikke relevant jobb, og tok handelsbrev ved siden av ulike stillinger i servicebransjen.

– Så startet han for seg selv, og vi flyttet til Østlandets perle: Halden. Jeg har vokst opp i en gjennomsnittlig stor pakistansk familie – vi er åtte søsken, sier Mushtaq og ler, før han fortsetter:

– Når du ikke kommer fra privilegerte kår, må du begynne å jobbe fra veldig tidlig alder. Foreldrene mine lærte meg til å ikke vente på at muligheter kommer til deg. Hvis du vil noe må du skape mulighetene selv.

Bla i galleriet for å lese Javad Mushtaqs skoledagbokside.

Mushtaq tok dem på ordet.

Da han var 13 begynte han å kjøpe og selge brukte mobiltelefoner med fortjeneste. Som 15-åring lærte han og en kompis seg å kode, og lagde en nettside for å konkurrere i markedet for ringetoner. Det gikk så det suste – helt til et amerikansk selskap truet med søksmål.

– Problemet var litt at når du er 15, vet du ikke så mye om rettighetsbeskyttet materiale, sier Mushtaq, som endte med å legge ned nettsiden.

– Du må ha vært en drøm for lokalavisen i Halden?

Mushtaq ler og bekrefter at det ble noen artikler. Spesielt minnes den gang Halden Arbeiderblad i en «fem på gaten»-spalte spurte folk hva mobiltelefonen betydde for folk.

Les også

Isabelle Ringnes om karrieren: – Jeg famlet og famlet og famlet

– Folk svarte at det var kult med mobiltelefon og sånn, og så svarer jeg «jeg ser kun på mobiltelefon som business». Jeg ble vel oppfattet som litt halvarrogant, men kanskje også litt driftig.

Sa opp i Aker

Etter en start som ungdoms-gründer, lå det lenge an til et klassisk karriereløp innenfor næringslivet for Mushtaq.

Det ble siviløkonomstudier ved BI – med flere utmerkelser, verv og case-konkurranseseiere underveis. En traineestilling i Aker Solutions tok ham til en stilling i Aker-konsernet.

Han valgte Aker fordi han ville inn i en bransje som var relevant både for norsk og internasjonal verdiskaping, og som ga muligheter for å reise og jobbe forskjellige steder i verden. Selve olje- og energibransjen var han ikke spesielt interessert i. Det ble etter hvert et problem.

Javad Mushtaq takker flere gode mentorer og et bredt kontaktverk for at han fikk en litt utradisjonell drømmejobb på plass. Han mener flere burde tørre å ta kontakt med interessante personer de vil lære av.

– En av mentorene stilte meg noen spørsmål: Brenner du for det du gjør? Har du lyst til å være her de neste fem årene? Hvis svaret er nei, bør du ikke være der. Og svaret var jo nei på de spørsmålene.

Mushtaq leverte oppsigelsen. Noen ny plan var ikke klar.

– Lå du mye våken om nettene i den perioden?

– Nei, egentlig ikke. Jeg var ikke bekymret for at jeg kom til å gå lenge uten jobb. Så tror jeg det er mye læring i at stress ikke løser problemer. Jeg er bevisst på å prøve å være litt kald, ikke tenke på hva som er problemet, men finne løsningene, sier han.

– Send en melding

Nye jobber ble det.

I tillegg til å fortsette med mangfoldsorganisasjonen MAK, startet han en karriere innenfor startup-miljøet, med å investere i og utvikle gründerprosjekter.

Han forteller at både et bredt nettverk og flere gode mentorer var avgjørende for at han kom seg inn i en ny bransje og fikk kontakt med riktige folk. Noen super-nettverksbygger vil han likevel ikke si han er.

– Jeg er ganske introvert og liker ikke å gå opp til mennesker. Men jeg har tvunget meg selv til å gå litt ut av komfortsonen, sier Mushtaq.

Les på E24+

Kahoot-ledelsen må lære seg å skyte frem brystkassen

Han mener alle kan ha nytte av å bli litt tøffere og ta kontakt med mennesker man er interessert i, og som man tror man kan lære noe av.

– Send en melding og introduser deg, si at «jeg jobber her, jeg synes du er en superspennende person og jeg synes du har en kompetanse jeg har lyst til å lære mer av», sier Mushtaq.

Han legger til at du kan skrive at du respekterer at personen har lite tid, men at du hadde satt pris på om de kunne sette av en halvtime til en kaffe og en prat.

– Worst case er at du får nei, men i veldig mange tilfeller vil du få et ja, sier han.

Hør mer om Javad Mushtaqs studier, karrierevalg og nettverkstips i ukens episode av Voksenpoeng med Nora.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om