Helsetilsynet om busstreiken: – Ikke fare for liv og helse

Busstreiken er inne i sitt tredje døgn. Statens helsetilsyn overvåker streiken døgnet rundt, men ser foreløpig ingen grunn til å anbefale regjeringen å gripe inn.

STÅR: Bussene står parkert under streiken. Samtidig overvåker Helsetilsynet streiken tett for å undersøke om den kan medføre fare for liv og helse.
Publisert: Publisert:

Etter at streiken blant bussjåfører brøt ut søndag morgen har flere vært bekymret for om streiken fører til fare for liv og helse, blant annet knyttet til smittesituasjonen i Oslo.

– Så lenge streiken pågår trenger man ikke være rakettforsker for å forstå at vi i dag ikke har vurdert at det er fare for liv og helse, men det kan jo endre seg, sier direktør Jan Fredrik Andresen i Helsetilsynet til E24 tirsdag ettermiddag.

– Vi følger streiken hele døgnet, og har beredskap, slik at vi raskt kan endre vår vurdering til Helse og omsorgsdepartementet dersom noe skjer, fortsetter han.

Les også

Fagforbund-leder om topplederlønningene i bussbransjen: – Det gjør folk forbanna

Dersom en lovlig arbeidskonflikt fører til fare for liv, helse eller sikkerhet eller truer vitale samfunnsinteresser, kan regjeringen gripe inn med tvungen lønnsnemnd. Det er her Helsetilsynet kommer inn som ansvarlig tilsynsmyndighet i helsesektoren.

Andresen forklarer at Helsetilsynet nå følger streiken tett, og at det særlig er to forhold som overvåkes under streiken.

– Det ene er streikens betydning for helse- og omsorgstjenestene, det vil si om ansatte kommer seg på jobb, og om pasienter kommer seg til sine undersøkelser, sier han og fortsetter;

– Det andre er selvsagt smittesituasjonen. Der vi overvåker om streiken vil føre til en form for trengsel på trikk, bane og tog, som gjør at man øker smittetrykket.

For å ha kontroll på utviklingen er en rekke instanser involvert i vurderingene.

– Vi har med oss Folkehelseinstituttet som smittevernfarlig rådgiver, og så ber vi fylkesmannen i Oslo og Viken innhente vurderinger fra de kommunale tjenestene og spesialisthelsetjenesten, sier Andresen.

Dette utgjør så grunnlaget for vurderingen som sendes i en daglig rapport til departementet.

Les også

Helsetilsynet overvåker om det er fare for liv og helse

Publisert:
Gå til e24.no