EU-parlamentet gir grønt lys til digitalt coronapass i EU

Coronapasset er et steg mot fri ferdsel, mener lederen for sivilfrihetkomiteen i Parlamentet.

Coronapasset for EU-landene vil være tilgjengelig fra 1. juli.
Publisert:

EU-parlamentet gir grønt lys til digitalt coronapass i EU. Medlemmene i Europeiske parlamentet stemte for at et coronapass kan brukes av reisende i EU, opplyser parlamentet onsdag.

Det blir innført fra 1. juli, og inntil videre vare i ett år.

Passet vil utsendes gratis av myndighetene i landet, og være tilgjengelig både digitalt og på papir, ifølge pressemeldingen.

Dokumentet vil vise at en person har blitt vaksinert mot corona, nylig har testet negativt eller er friskmeldt etter sykdom, står det videre.

Les også

EU vil frita vaksinerte fra test- og karanteneplikt

Parlamentets medlemmer ble enige om at EU-landene ikke kan ha egne reiseregler som karantene, isolering og testing av folk som har passet, med mindre det er nødvendig og proporsjonalt med å beskytte folkehelsen.

Et steg mot fri ferdsel

Alle EU-land må akseptere vaksinepass fra andre medlemsland, som gjelder vaksiner som er godkjente av Europeiske legemiddelbyrået (EMA), ifølge meldingen, men medlemslandene kan velge og også godkjenne vaksiner som er godkjent av verdens helseorganisasjon (WHO).

Les også

AFP: EU enige om å gjenåpne grensene for fullvaksinerte

– I dag har parlamentet satt fart mot å tilbakeføre fri ferdsel og et fullt funksjonelt Schengen mens vi fortsetter å kjempe mot denne pandemien, sier leder for sivilfrihetkomiteen Juan Fernando López Aguilar i meldingen.

Norsk EU-pass vil være klart i slutten av juni

Tirsdag ble det norske coronapasset rullet ut, og fra fredag kan det tas i bruk i Norge. Det kan brukes for eksempel ved innreise og på arrangementer, ifølge NTB.

Den norske løsningen skal brukes frem til det felles europeiske sertifikatet er klart, opplyste regjeringen forrige uke.

Statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet , Erlend Svardal Bøe, sier til Aftenposten at norske myndigheter lager en utvidet del av coronapasset som kan brukes til kryssing av grenser i EU.

– Et sertifikat som er i tråd med EUs løsning vil være klart i slutten av juni, opplyser han til avisen.

Regjeringens fraråding mot reiser utenlands vil vurderes på nytt innen første juli, ifølge avisen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om