Hundrevis av butikker stenges ned på Østlandet

Flere store kjeder tar grep etter at den britiske virusmutasjonen førte til inngripende tiltak i 25 kommuner. Kid, XXL og Nille er bare noen av dem som stenger sine butikker, og varsler over 1.000 permitteringer.

STENGT: Interiørkjeden Kid er blant de børsnoterte selskapene som nå stenger butikker i det sentrale østlandsområdet. Mandag har norske kjeder kunngjort 170 butikker som stenges.
 • Martin Hagh Høgseth
 • Fabian Skalleberg Nilsen
 • NTB
Publisert:

38 Kid-butikker i Oslo-området har blitt nødt til å stenge etter helgens nedstengning. Det bekrefter selskapet i en melding.

For å redusere personalkostnader har selskapet sendt permitteringsvarsel til rundt 300 ansatte, tilsvarende 100 årsverk.

«Kid overvåker situasjonen nøye og vil ta ytterligere grep for å redusere kostnader om nødvendig», heter det fra selskapet.

Søndag ble det kjent at Varner-Gruppen stenger 83 klesbutikker på grunn av de nye coronarestriksjonene. 500 ansatte blir berørt, ifølge Dagens Næringsliv.

Mange blir eller kan bli permittert

Mandag kom beskjeden om at flere hundre ansatte blir permittert i Nille, som stenger 80 av sine butikker som følge av nedstengningen i 25 kommuner på Østlandet.

– Så får vi håpe dette er kortvarig. Det er veldig kjedelig, selv om vi har stor forståelse for at dette skjer og tar vårt ansvar, sier daglige leder Kjersti Hobøl i Nille til Nettavisen.

Rundt 300 ansatte omfattes, ifølge Hobøl. De jobber nå med å få opprettet en nettbutikk, som ifølge selskapet kan være oppe om få dager.

Også Elkjøp stenger 27 butikker i det samme området, men har kun varslet mulige permitteringer.

Kleskjeden H&M har også stengt sine 33 butikker i Oslo-området.

– Dessverre betyr dette at ansatte i disse butikkene vil være midlertidig permittert, skriver kommunikasjonsdirektør Kristin Fjeld i H&M i en e-post til E24.

Fjeld understreker at de følger utviklingen tett, og vil følge alle råd og retningslinjer fra norske myndigheter for å håndtere situasjonen så godt som mulig.

Innskjerpinger i stadig flere kommuner

Fredag ble det kjent at helsemyndighetene ikke klarte å spore to smittetilfeller av den britiske virusmutasjonen i Nordre Follo. Det førte til en rask nedstengning av kommunen.

Gjennom helgen har først de ti nærmeste kommunene stengt ned, før ytterligere 15 kommuner ved midnatt fikk inngripende tiltak.

Regelverket innebærer at bare matbutikker, apotek, bensinstasjoner, Vinmonopolet og enkelte andre spesialbutikker har anledning til å holde åpnet.

Les også

Hjemlevering av mat har gått i taket. Nå må de øke kapasiteten.

Europris vil åpne – får nei

Også flere andre børsnoterte selskaper har blitt nødt til å varsle markedet om stengte butikker gjennom helgen. Lørdag skrev XXL at de stenger seks butikker.

Mandag morgen opplyser Europris om at de har stengt 25 butikker på grunn av den nye nedstengningen. Selskapet arbeider for å få samme status som dagligvarekjedene, og dermed kunne gjenåpne butikkene.

Helsedepartementet bekreftet til NRK i helgen at Europris ikke er omfattet av unntakene.

– Dersom en butikk har hovedvekt på mat, kan de holde åpent, skrev Helsedepartementet til NRK.

Toppsjef Espen Eldal i Europris sa til kanalen den gang at 65 prosent av varene butikkjeden selger er «det samme som i en dagligvarebutikk».

Holdes åpen for profesjonelle

Børsnoterte Elektroimportøren opplyser mandag formiddag at tre butikker rammes av nedstengningen. Disse vil fortsatt holde åpent for såkalte profesjonelle kunder.

Dette i tråd med unntaket fra helsemyndighetene om at lager- og grosisstdelen i forretninger som selger til håndverksvirksomhet og lignende kan holde åpent. Selskapet vil foreløpig ikke permittere noen ansatte.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Kid
 3. Coronaviruset

Flere artikler

 1. E24-podden: Mutantvirus stenger butikker – Dette uroer Nille-sjefen mest

 2. Klesgigant må stenge 83 butikker

 3. Villa Paradiso legger ned restaurant i Oslo sentrum

 4. Over 1000 permittert etter ny stengerunde

 5. IMF maner rike land til å gjøre mer: – Pandemien ikke er over før den er over i alle land