Fiskeriministeren vil redde vinterfisket med arbeidsløse nordmenn

Innreisestoppen fører til problemer for fiskerinæringen og sjømatbedrifter. Å bruke arbeidsløse nordmenn kan redde vinterfisket, mener fiskeriministeren.

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) ber både fiskeri- og sjømatnæringen og berørte kommuner om råd om hvordan utfordringene som følge av innreisestoppen skal møtes.
  • NTB
Publisert:

Torsdag morgen møtte fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) både Norges Fiskarlag og en rekke sjømatorganisasjoner for å diskutere hvilke problemer som kan oppstå i kjølvannet av regjeringens nye innreiserestriksjoner.

Restriksjonene kan føre til store utfordringer med å avvikle vinterfisket, der det er ventet storinnrykk av utenlandske sesongarbeidere.

Les også

Verftene om innreiseforbud: – Vil få konsekvenser ganske umiddelbart

Vil rekruttere nordmenn

På møtet skal Ingebrigtsen blant annet ha oppfordret til å bruke arbeidsledige nordmenn i stedet, skriver Dagens Næringsliv.

Fiskeriministeren sier til avisa at regjeringen ikke utelukker strengere virkemidler overfor arbeidsledige for å redde vinterfisket.

– Vi har fått meldinger om at flere norske arbeidsledige har vist interesse for å ta jobb i fiskeindustrien. Vi oppfordrer nordmenn til å ta jobbene, så får en se om en må ta i bruk enda sterkere virkemidler, noe som er mulig, men ennå ikke gjort, sier fiskeriministeren.

Regjeringen ber nå Nav om å «legge økt trykk og innsats» for å rekruttere norske arbeidere, skriver DN.

Tidligere år har nærmere 4.000 gjestearbeidere kommet til Norge for å delta i vinterfisket.

Les også

Torp lufthavn forbereder seg på dødtid etter strengere innreiseregler

Ønsker innspill

Senere torsdag skal Ingebrigtsen ha møte med utvalgte statsforvaltere og kommuner for å diskutere konsekvensene av innreisestoppen.

– Jeg ønsker en oppdatering fra aktørene og eventuelle innspill på hvordan vi kan løse utfordringer i forbindelse med vinterfisket, sier Ingebrigtsen i en pressemelding.

Kommunene som inviteres, er Øksnes, Vestvågøy, Røst, Værøy, Vågan, Andøy, Hadsel, Sortland og Bø.

Statsforvalteren i Nordland, statsforvalteren i Troms og Finnmark, NHO Nordland, NHO Arktis og LO Nordland er også invitert.

Publisert: