– Det dårligste tidspunktet i hele året for en slik rapport
Norgesgruppen forsvarer innkjøpsforskjellene som et «ikke unaturlig» resultat av tøffe leverandør-forhandlinger – men sier Konkurransetilsynet nå selv risikerer å påvirke neste års innkjøpspriser.
REAGERER PÅ TILSYNETS TIMING: – Dette er nok det dårligste tidspunktet i hele året man kan slippe en slik rapport, sier Norgesgruppens konserndirektør for kommunikasjon, Stein Rømmerud.
Den nye tilsynsrapporten kommer nemlig midt i «høstjakten», altså mens dagligvarekjedene sitter i forhandlinger om neste års innkjøpsbetingelser.
– Vi utelukker ikke at enkelte aktører vil bruke dette i forhandlingene, sier Stein Rømmerud, konserndirektør for kommunikasjon i Norgesgruppen, til E24.
Torsdagens tilsynsrapport konkluderer med at Norgesgruppen har fått langt bedre innkjøpsbetingelser enn sine konkurrenter over flere år.
Nytt dagligvaretilsyn får 6,5 millioner for å håndheve god handelsskikk
Hverken Coop og Rema lar seg overraske av de nye funnene, sier de til E24.
– Det viser bare hvilken enorm fordel Norgesgruppen har overfor konkurrentene, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop.
– Det dårligste tidspunktet
Men Norgesgruppen reagerer på at funnene slippes samtidig som de er i starten av forhandlingene om neste års innkjøpsbetingelser. Det kan bety at tilsynsrapporten også vil bli brukt aktivt i forhandlingene, sier Rømmerud.
– Sånn sett påvirker Konkurransetilsynets timing også forhandlingsresultatet, sier han.
– Burde tilsynet droppet å slippe rapporten nå?
– Det er nok det dårligste tidspunktet i hele året man kan slippe en slik rapport, svarer Norgesgruppen-toppen.
I fjor endte fremleggelsen av tallene med at Rema 1000 frøs forhandlingene med leverandørene.
– Vi har publisert så raskt som mulig, og fikk nylig inn de siste prisene, svarer Konkurransetilsynets prosjektleder for dagligvare, Sigurd Birkeland.
– Vi er opptatt av å publisere resultatene på en sånn måte at ingen leverandører blir identifisert, tilføyer han.
Konkurransetilsynet snudde om gigantfusjon etter krasse advokat-brev
Tilsynet varsler nye undersøkelser
Tilsynets nye rapport viser forskjellene i innkjøpspriser som dagligvarekjedene Norgesgruppen, Coop og Rema fikk fra noen av landets største leverandører i 2018 og 2019.
Mens fjorårets rapport fant store forskjeller i innkjøpspriser til Norgesgruppens fordel i 2017, fastslår nå Konkurransetilsynet at dagligvarekonsernet også fikk betydelig lavere innkjøpspriser fra leverandører i 2018 og 2019.
– I tiden som kommer vil vi undersøke årsakene til hvorfor forskjellene er store, sier Birkeland i Konkurransetilsynet til E24 – og reiser spørsmålet:
– Er det virkelig ferdighetene til Norgesgruppen som gjør at de får bedre innkjøpsforskjeller?
Konkurransetilsynet tillater fusjon mellom Gresvig og Sport 1
Norgesgruppen: – Ikke unaturlig
Selv antyder Norgesgruppen at det enkle svaret er «ja»:
– Konkurransetilsynets rapport viser at forhandlingene er viktig for å holde matvareprisene nede. Uten reelle forhandlinger blir matvareprisene høyere, sier Rømmerud om tilsynets nye funn.
– Du mener rapporten rett og slett viser at dere er flinke forhandlere?
– Poenget er at vi forhandler reelt med leverandørene, og målet er å gi forbrukerne best mulig pris. Hadde ikke vi gjort dette, hadde prisene vært langt høyere. At dette gir forskjeller i innkjøpsbetingelsene, er ikke unaturlig.
Han avviser at deres innkjøpspriser har vært langt bedre enn konkurrentenes i alle de tre årene, og bemerker at innkjøpsulikhetene fra åtte leverandører har blitt redusert i perioden.
Konkurransetilsynet rapport viser imidlertid at innkjøpsforskjellene hos syv andre leverandører har økt. Samlet sett har forskjellene vært «relativt stabile over tid», ifølge tilsynet.
Rema: Vil bruke funnene i forhandlinger
Norgesgruppen mener imidlertid at rapporten uansett ikke fungerer som noen fasit:
– For å få et reelt bilde, må man heller ikke bare se på et lite knippe leverandører, men et stort antall, sier Rømmerud.
– Sier du at Konkurransetilsynets undersøkelser er mangelfulle?
– Det har jeg ikke grunnlag for å si, men den gir altså ikke et fullstendig bilde av ulikhetene i innkjøpspriser.
Rema-topp Trond Bentestuen sier han ikke er rystet over funnene, men at dagens fremleggelse bekrefter deres antagelser.
– Vi tar selvsagt med oss funnene inn i forhandlingene med leverandørene. Det er etter vårt syn heller ikke i leverandørenes langsiktige interesse å gi for store fordeler til én aktør, på bekostning av de to andre, sier Bentestuen.
Coop: Urettferdige betingelser
Coop mener noe må gjøres:
– Hadde vi hatt rettferdige betingelser hadde prisene i Norge vært mye lavere. Det kan vi garantere, og det kan du se på marginen, sier Friis.
Han sier Coop nå merker på leverandørene at noen av dem forsøker å utjevne forskjellene, men ikke alle.
– Vi merker at nå som høstjakten er i gang, så er det i alle fall noen som viser indikasjoner på at de ønsker å utjevne forskjellene. Mens andre igjen fortsatt er på den linjen de har hatt.
Norgesgruppens Kiwi alene var Norges største kjede for første gang i september, fremholder Friis.