Får 800 millioner i Giek-garanti

Norway Royal Salmon får 800 millioner kroner i Giek-garanti til et nedsenkbart oppdrettsanlegg og et settefiskanlegg. – Skaper store ringvirkninger for leverandørene, sier finansdirektør Ola Loe i NRS.

Illustrasjon av havmerdene som Norway Royal Salmon skal ta i bruk til sommeren. Konseptet kalles «Arctic Offshore Farming».
Fiskeoppdretterne
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det statlige Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (Giek) gir en lånegaranti for 800 millioner kroner til Norway Royal Salmon.

Garantien reduserer risikoen for Danske Bank, som låner ut penger til NRS for byggingen av det nedsenkbare oppdrettsanlegget «Arctic Offshore Farming» og et nytt, stort settefiskanlegg i Troms.

– Det er flott at Giek er med å støtte denne type vekstprosjekter i norsk næringsliv, sier finansdirektør Ola Loe i Norway Royal Salmon til E24.

Slike garantier kan bidra til at bedrifter kan sikre seg bedre lånevilkår og høyere lånesummer, slik at de kan realisere vekstprosjekter og skape aktivitet blant sine underleverandører.

– Vi setter stor pris på å få til en finansieringsløsning som gir oss gode lånevilkår. Dette er med på å finansiere store utviklingsprosjekter for næringen og for Norway Royal Salmon. Det kan gjøre oss mer bærekraftige og gi Norge mulighet til å ta nye områder i bruk for å produsere laks, sier Loe.

Les på E24+

Derfor jobber tidligere Mowi-topp for oppdrett på land: – Vi vil få manko på laks

Kostnadssprekk og utsettelse

Det nedsenkbare oppdrettsanlegget Arctic Offshore Farming er designet for å tåle værharde områder til havs.

Ved å drive til havs og ikke bare inne i fjordene kan en større andel av arealene i norske farvann utnyttes til oppdrett. Målet er også at laksen skal bli mindre plaget av lakselus.

Men anlegget er komplekst, og kostnadsrammen har sprukket, ifølge Norway Royal Salmons rapport for tredje kvartal. Opprinnelig skulle selskapet sette ut fisk i tredje kvartal i år, men nå er dette utsatt til våren 2021.

Bilde fra byggingen av Arctic Offshore Farming-anlegget.

– Arctic Offshore Farming er et stort og komplisert utviklingsprosjekt, og det er utfordrende å realisere slike banebrytende prosjekter. I tillegg har covid-19 påvirket situasjonen på verftet, som gjør at vi er forsinket i forhold til opprinnelige planer, sier Loe.

– En del av de ansatte på verftet i Emden kommer fra utlandet og ble derfor påvirket av reiserestriksjoner under coronaperioden, sier han.

Les også

Stor interesse for folkefinansiering av økologisk lakseoppdrett

Settefiskanlegget skal også være i drift til neste år. Dette er blant verdens største anlegg av sitt slag, ny teknologi skal bidra til økt resirkulasjon av vann og rensing av utslipp. Anlegget skal ha årlig kapasitet på minst 10 millioner laksesmolt med en størrelse opp mot 400 gram.

– Prosjektene begynner å komme i siste byggefase, og vi regner med å sette offshoreanlegget i sjøen til sommeren, og i settefiskanlegget regner vi med å legge inn den første rognen i første kvartal 2021, sier Loe.

Les på E24+

Kinesisk oppdrettsanlegg skaper nye arbeidsplasser på Jæren

Milliardinvesteringer

De to prosjektene gir arbeid for en rekke underleverandører, fra Aker Solutions til Scana, Mørenot, Tess, Åkerblå og Akva Group (se faktaboks).

– Vi er svært tilfreds med at hovedleverandørene på begge disse prosjektene er norske. De eneste utenlandske er tyske underleverandører som brukes til merdene i offshoreanlegget, sier Loe.

– De totale investeringene våre i disse to anleggene er på om lag to milliarder kroner. Det er klart at dette skaper store ringvirkninger for leverandørene. Dette kan også potensielt gi grunnlag for å bygge flere slike merder i fremtiden, som vil gi mer sysselsetting på norske verft, sier han.

Håpet er at oppdrett til havs over tid skal bli billigere å bygge. Norway Royal Salmon ønsker å høste erfaringer med driften, og mener det er for tidlig å bestemme seg for eventuelle flere prosjekter til havs.

– Det er litt for tidlig å si, men vi føler at vi har en god posisjon til å være med på utviklingen av oppdrett til havs i Norge, sier Loe.

Illustrasjon av settefiskanlegget i Dåfjord i Karlsøy i Troms som NRS skal ta i bruk til våren.
Les på E24+

Stadig flere milliardærer blant lakseoppdretterne. Ingen skatter mer i «Norges Monaco» enn Eva Maria Kristoffersen.

Firedoblet garantiene til oppdrett

I år har statlige Giek gitt garantier for totalt 4,8 milliarder kroner til sjømatnæringen. Det er mer enn en firedobling fra nivået i 2018 på om lag én milliard kroner.

Tidligere i år har Giek tildelt garantier på 375 millioner kroner til Nordlaks Havfarm, som er 385 meter lang og 60 meter bred, og bygges i Kina.

Giek har også gitt garanti på 500 millioner til Salmars utvidelse av settefiskanlegget og nytt lakseslakteri på Senja.

– Vi har aktivt prøvd å gjøre tilbudet vårt bedre kjent i sjømatnæringen, sier administrerende direktør Wenche Nistad i Giek.

Les også

Kraftig vekst i omstridt behandling av laks: – En dødsdom for rensefisken

– Viktig i finansieringen

Norway Royal Salmon har lån hos Danske Bank.

GIEKs deltagelse har vært viktig i finansieringen av to viktige utviklingsprosjekter for Norway Royal Salmon, sier Karine Pignatel, leder for sjømat i Danske Bank.

– Garantiordningen gjør Danske Bank i stand til å bidra i enda større grad i finansieringen av sunn og bærekraftig norsk sjømat, legger hun til.

Lånet har visse vilkår som kan gi Norway Royal Salmon lavere rente. Dette gjelder blant annet knyttet til sertifisering fra Aquaculture Stewardship Council, som er etablert av WWF, og til utslippskutt.

– Dette er et bærekraftslån, hvor det er definert en del mål som kan gjøre lånet litt billigere for oss. Blant vilkårene er at vi skal ha den strengeste sertifiseringen etter Aquaculture Stewardship Council, sier Loe.

– Et annet vilkår er reduksjon av CO₂-utslipp og bruk av fossilt brensel. Vi ser på å elektrifisere anlegg for å redusere bruken av dieselaggregat, eller ta i bruk hybridløsninger med batterier og aggregat, legger han til.

Les også

Laks banker biff og kylling: Mowi topper bærekraftskåring

Les på E24+

Vil doble lakseoppdrett i Tromsø: – Det blir færre områder igjen med urørt natur

Les også

Lakseskolene som ble pengemaskiner

Les også

Aksjebyks for Lerøy etter sterke tall: – Mange ser på dette som startskuddet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Fiskeoppdretterne
 2. Norway Royal Salmon
 3. Giek
 4. Oppdrettsnæring
 5. Mørenot
 6. Scana Offshore
 7. Akva Group

Flere artikler

 1. Svakere driftsresultat for Norway Royal Salmon

 2. NRS med kraftig coronafall i fjerde kvartal, vil likevel betale utbytte

 3. Betalt innhold

  Vil doble lakseoppdrett i Tromsø: – Det blir færre områder igjen med urørt natur

 4. Ny rapport: Spår kraftig økning i global sjømatproduksjon

 5. Betalt innhold

  Her skal de bygge et av Norges største oppdrettsanlegg på land. Prislapp: Over fem milliarder.