Krisen i reiselivet

Tre av fire hotellrom i Oslo sto tomme - november kan bli enda dårligere

På landsbasis var det gjester på ett av tre hotellrom i oktober. Blant storbyene var belegget lavest i Oslo og Bergen. November kan bli enda dårligere, ifølge hotelldirektør.

50 PROSENT MINDRE: Hotelldirektør Stian Opsalhagen i Saga Hotels fikk et 50 prosent lavere belegg i oktober i år sammenlignet med fjoråret.
 • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

Det har ikke blitt noe bedre for hotellbransjen den siste tiden, viser ferske tall fra analyseselskapet Benchmarking Alliance.

Ifølge deres statistikk var hotellbelegget i Norge på 33 prosent i oktober. Det er en marginal nedgang fra september og hele 47 prosent mindre enn samme periode i fjor.

Tallene fortsetter å være dystrest i hovedstaden. I oktober var hotellbelegget 69 prosent lavere enn i fjor. Tre av fire rom sto tomme gjennom perioden.

– Det har først og fremst vært en nedgang blant standard turistgjester, mens bedriftskundene er her til en viss grad. Så har vi noen fritidskunder også, det vil si nordmenn som tar seg en helg på hotell, for eksempel, sier hotelldirektør Stian Opsalhagen i Saga Hotels.

Les på E24+

Dette er de ti største produsentene på norsk sokkel

Ser enda dårligere ut i november

28-åringen drifter tre hoteller i Oslo, der Saga Hotel Oslo på Frogner er det eldste og største. Deres oktobertall var noe bedre enn Oslo-snittet, med et belegg på 38 prosent i oktober, forteller Opsalhagen.

– Det henger kanskje sammen med at vi har kun 50 rom per hotell, så de er nok noe lettere å fylle.

Antall Saga-overnattinger var rundt 50 prosent lavere enn samme periode i fjor. Slik har det vært mer eller mindre gjennom hele coronaperioden, ifølge hotelldirektøren.

På kort sikt ser det ut til å kunne bli enda dårligere, sier Opsalhagen. Med ny smitteoppblomstring og strengere tiltak forventer han at folk vil være enda mer reservert for å benytte seg av reiselivsbransjen.

– Vi ser at avbestillingene øker igjen. Inngangen til november har vært svakere enn inngangen til oktober.

TAR GREP: Stian Opsalhagen utelukker ikke oppsigelser dersom krisen vedvarer.
Les på E24+

Tør ikke lenger forsikre reiseselskaper: – Kan dytte mange reisearrangører utfor stupet

NHO krever mer

Etter Oslo er det Bergen som hadde det laveste belegget i oktober, på 28 prosent.

Etter det følger Tromsø (40 prosent), Kristiansand (41) Stavanger (42) og Trondheim (46), mens Bodø (56) var eneste storby der over halvparten av rommene hadde gjester gjennom perioden.

Bransjen ruster seg nå for en lavsesong i kombinasjon med usikre coronatider. For å hjelpe bedrifter med et stort omsetningsfall la næringsminister Iselin Nybø forrige uke frem et forslag til ny kompensasjonsordning på rundt en milliard kroner.

Ordningen skal gjelde fra september til og med desember 2020 og innebærer at staten dekker en andel av reiselivsbedriftenes faste, uunngåelige utgifter.

NHO applauderte først tiltaket, men kom senere i uken på banen med nye krav – om enda mer omfattende støtte.

Har aldri tjent penger

Saga Hotel Oslo AS ble stiftet i 2006 og har aldri gått med overskudd. Saga Poshtels Oslo AS, som innbefatter driften av hotellet med samme navn, samt Saga Hotel Oslo Central, ble stiftet i 2015 og har også blødd penger.

De tre hotellene eies av Edgar Haugen som ifølge Kapital er landets tolvte rikeste person, med en formue på omtrent 15 milliarder kroner.

Stian Opsalhagen, som har vært hotelldirektør siden mars i fjor, sier han ikke ønsker å kommentere på årets regnskap, men er klar på at det er tøffe tider.

Nå som det er nok en nedgangsperiode i bransjen, forbereder han å forlenge permitteringen av ansatte som ble tatt ut av arbeid i mars. Enn så lenge har selskapet ikke vært nødt til å si opp ansatte, men det er en fare for at det vil skje dersom krisen vedvarer, sier Opsalhagen.

– Vi må til enhver tid ta nødvendige grep for å opprettholde god drift.

– Hva mener du om støtteordningene som er og har vært?

– Vi har vært fornøyd med det som har vært, men det er veldig viktig at den fortsetter nå som vi er på vei inn i det som kanskje blir en enda vanskeligere periode, sier han.

Les på E24+

Forsikringsselskapet har spart 100 millioner på færre husbranner. De tror hjemmekontor er årsaken.

Les på E24+

Investorer må ta høyde for kaos rundt presidentvalget

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Krisen i reiselivet
 2. Oslo
 3. Hotell
 4. Reiseliv
 5. Edgar Haugen

Flere artikler

 1. Eiendomsmilliardær taper penger på 10 av 11 hoteller

 2. Mer lønnsom hotellsommer: Choice gikk i pluss for første gang på 16 måneder

 3. Hotel Bristol skulle markere 100 år i høst – har i stedet startet nedbemanning

 4. Ny hotellsmell i november – Choice vurderer nye nedstenginger

 5. Skal lede prestisjehotell: Varsler bemanningskrise i bransjen