Mange nordmenn handler julegaver på nettet. Du må henge med i endringene i reglene.
Netthandel i Norge

Husk at det nå er mva på julenetthandel fra utlandet

I 2020 ble avgiftsfritaket, den såkalte «350-kronersgrensen» for kjøp av varer fra utlandet, fjernet. Det betyr at du nå skal betale merverdiavgift for alt du netthandler fra utlandet, uansett verdi.

 • Regine H. Vastvedt
  Regine H. Vastvedt
  Avdelingsdirektør i Skatteetaten
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Avgiftsfritaket for de fleste varer ble fjernet 1. april 2020 og nettbutikkene har fått plikt til å beregne og kreve inn norsk merverdiavgift på mange varer. I tilfeller der nettbutikken ikke gjør dette, skal fraktselskapet sikre betaling av avgifter.

Kjøper du varer med verdi under 3.000 kroner, skal nettbutikkene kreve inn mva (merverdiavgift, red.anm.) ved salget slik at dette er regnet med i totalprisen du betaler. Nettbutikkene skal også merke pakken og fraktdokumentene slik at fraktselskapet og Tolletaten kan se at avgiften er betalt. Dermed trengs ikke grensefortolling av pakken, og forsendelsen kommer raskere fram. Du som kunde slipper også gebyr.

Ikke alle nettbutikker gjør dette. Bare nettbutikker som har registrert seg i Norge har tillatelse til å kreve inn mva på vegne av den norske stat. De kan være registrert enten i Merverdiavgiftsregisteret eller i Skatteetatens VOEC-ordning for mva. Du kan søke opp hvilke nettbutikker som er registrert på skatteetaten.no/voec. I skrivende stund er det 1209 registrerte selskaper i ordningen, inkludert store plattformer som Wish, AliExpress og Ebay.

Husker du dette? Fjerner 350-kronersgrensa for nettvarer fra utlandet

For varer som er verdt mer enn 3.000 kroner er det to alternativer:

 • Dersom nettbutikken du handler i er registrert i Merverdiavgiftsregisteret i Norge, krever den inn avgift samtidig som du kjøper varen, slik at dette er inkludert i totalprisen. Det er det samme som om du handler i en fysisk butikk. Da blir det heller ikke gebyr på grensen.
 • Hvis nettbutikken derimot ikke er registrert i Norge vil slike pakker gå til grenseoppkreving som de gjorde tidligere, og fraktselskapet vil ta et gebyr for fortolling. Slik vil det være også for varer som koster mindre enn 3000 kroner, hvis nettbutikken ikke er registrert.

Samleside: E24s saker om netthandel

Du som forbruker kan uansett handle fritt i alle nettbutikker, uavhengig av om de er registrert i Norge eller ikke. Det er imidlertid viktig å være bevisst på at mva og fraktselskapets gebyr vil komme som en ekstra kostnad etter at du handler på nett. Du kan lese mer om fortollingsgebyret på toll.no.

Varer som er næringsmidler, særavgiftspliktige og restriksjonsbelagte varer skal bli avgiftsbelagt ved innførselen til Norge uansett verdi. Dette betyr at varer som er spiselig eller varer som krever spesiell tillatelse blir avgiftsbelagt på grensen. Nettbutikken du kjøper varen fra skal ikke kreve inn mva eller særavgifter. Det er fraktselskapet som skal regne ut og kreve inn avgift, og de tar et gebyr for å gjøre jobben. Husk den kostnaden når du handler.

Du finner informasjon på Skatteetatens nettsider inkludert om hva du skal gjøre, også i de fleste særtilfeller og situasjoner.

God juleshopping!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Netthandel i Norge
 2. Nettbutikk
 3. Netthandel
 4. Butikker
 5. Varehandel

Flere artikler

 1. Avvikling av 350-kronersgrensen – netthandelens gravplass?

 2. Brukernavn og passord hindrer nettsalget

 3. Betalt innhold

  Dette bør du vite for å unngå straffeskatt på kryptovaluta

 4. Avgiftstrykket blir mindre i 2021

 5. Ny krisepakke for reiselivet: Blir manuell behandling