Erna Solberg om Norwegian-bonuser: - Kan være et misligholdsspørsmål

Statsministeren sier at det var klare premisser for lånet flyselskapet fikk i fjor vår, men at det er for tidlig å si noe om hvordan sammenhengen mellom premissene og utbetalingene skal vurderes.

 • Maiken Svendsen
 • Andrea Rognstrand
Publisert: Publisert:

Statsminister Erna Solberg svarte fredag på spørsmål fra NRK om det kan bli snakk om at Norwegian må betale tilbake noe av lånet selskapet fikk i fjor i forbindelse med corona-pandemien.

– Det kan jo være et misligholdspørsmål knyttet til dette, men det må vi jo da gå gjennom, og det er for tidlig å svare på hvordan de vurderer dette og hvordan vi skal vurdere sammenhengen mellom det, men det var klare premisser i de låneordningene som vi ga, svarte statsminister Erna Solberg på pressekonferansen hvor hun oppsummerte siste halvår i regjering.

Norwegian lånte 3 milliarder kroner, det maksimale de kunne, under lånegarantiordningen fra staten i fjor.

Da la staten inn vilkår om at «lån fra garantifasiliteten ikke skal benyttes til utbytte eller bonusutbetalinger til ledende ansatte».

I tillegg fikk selskapet 1,5 milliarder i såkalt hybridkapital, altså et evigvarende lån som kan gjøres om til aksjer, av staten på nyåret i år.

Solberg forklarer til E24 at vurderingene rundt om det faktisk er mislighold eller ei må gjøres av næringsdepartementet.

– Først må vi vite fakta, så må vi vurdere om de fakta er i strid med det som var prinsippene og da hva som er konsekvensene av det, sier hun.

– Føler dere at dere er ført bak lyset?

– Jeg kan ikke gjøre en vurdering av det før vi faktisk har fått opplysningene fra selskapet på hvordan dette er satt opp og sett på det, i forhold til de betingelsene som var for den trekkordningen de brukte i begynnelsen. Så vi må rett og slett få ta stegene et steg av gangen, svarer Solberg.

Lånte 3 milliarder

Det første regjeringen nå gjør i saken er at næringsminister Iselin Nybø har bedt om full redegjørelse fra selskapet, slik E24 kunne melde torsdag.

Blant spørsmålene Nybø ønsker svar på er når bonusene ble vedtatt og utbetalt, og om det var før eller etter bonusforbudet i det statsgaranterte lånet.

Les også

Næringsministeren krever full bonus-redegjørelse fra Norwegian

Solberg sa på pressekonferansen at de må komme tilbake til om det er grunnlag for mislighold av lånet etter at de har fått redegjørelsen fra selskapet, og sett hvordan Norwegian forholder seg til regelverket de lånte penger under.

Les også

SAS om bonuser til toppledelsen: – Helt uaktuelt

Styreleder: Første utbetaling i dag

Selskapet var etter statsråd Nybøs syn under garantiordningen til 26. mai, da gjelden ble konvertert, sa Nybø torsdag. Det var da «nye» Norwegian ble lansert, og selskapet forlot konkursbeskyttelsen med seks milliarder i frisk kapital.

Norwegians styreleder Svein Harald Øygard sier til NTB og DN fredag at første del av topplederbonusene ble utbetalt fredag.

Tirsdag kunne E24 fortelle om til nå ukjente millionbonuser til toppledelsen i Norwegian. Senere ble det kjent at det skal ha vært snakk om rundt 30 millioner kroner. De kom på toppen av lønn og bonusordninger som tidligere hadde blitt presentert.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norwegian
 2. Erna Solberg
 3. Coronaviruset
 4. Flyselskaper

Flere artikler

 1. Norwegians styreleder: Første del av topplederbonusene ble utbetalt i dag

 2. SAS om bonuser til toppledelsen: – Helt uaktuelt

 3. Næringsministeren krever full bonus-redegjørelse fra Norwegian

 4. Dette svarer Norwegian om millionbonusene

 5. LO-topp om bonusfest: – Grotesk og meningsløst