Netanyahu blir satt under etterforskning

Riksadvokaten i Israel innleder etterforskning av anklagene om sløsing med skattebetalernes penger hjemme hos statsminister Benjamin Netanyahu.

ETTERFORSKES: Riksadvokaten i Israel har beordret innledende etterforskning av anklagene om sløsing med offentlige midler både i den offisielle og private boligen til statsminister Benjamin Netanyahu og hans ektefelle Sara.

Nir Elias
  • NTB
Publisert:,

Riksrevisoren i Israel, Joseph Shapira, la tidligere i måneden fram en lite flatterende rapport som avdekket overdreven pengebruk, både i den offisielle statsministerboligen og i Netanyahu-familiens private bolig i Caesarea.

Granskingen ble blant annet innledet på bakgrunn av anklager fra tidligere ansatte, som hevdet at Netanyahu og hans ektefelle Sara brukte store beløp på alt fra alkohol og mat fra dyre restauranter, til håndverkere, blomsterdekorasjoner, duftlys, frisører og sko.

Etter valget

Riksadvokat Yehuda Weinstein varslet torsdag en innledende etterforskning i saken, men sa at denne først vil bli satt i gang etter valget 17. mars.

Weinstein understreket samtidig at Netanyahu selv ikke er mistenkt for å ha gjort noe galt, noe som ytterligere retter søkelyset mot Sara Netanyahu.

– Riksadvokaten mener at sakens omfang rettferdiggjør en innledende etterforskning, og når denne er gjennomført vil det bli tatt stilling til om det skal innledes full kriminaletterforskning i saken, heter det i en kunngjøring fra Weinstein.

Arbeidsrettssak

Flere ansatte, blant dem den tidligere sjefen for husholdningen i den offisielle statsministerboligen, Meni Naftali, har også gått til arbeidsrettssak mot Sara Netanyahu.

Barnepsykologen, som jobbet som flyvertinne da hun møtte Netanyahu i 1991, anklages for å trakassere de ansatte og komme med voldsomme raseriutbrudd, «særlig etter at hun hadde konsumert betydelige mengder alkohol», som en tidligere ansatt formulerer det i søksmålet.

Pantepenger

Sara Netanyahu anklages blant annet for i årevis å ha stukket pantepenger for flasker innkjøpt med offentlige midler i egen lomme.

Statsministerparet har rett nok forsøkt å få den saken ut av verden ved å betale tilbake nærmere 8.000 kroner, men Naftali hevder at de har underslått seks ganger så mye og israelske medier har døpt skandalen «Bottlegate».

Hagemøbler

Netanyahu-familien skal også ha kjøpt dyre hagemøbler for offentlige midler til privatboligen, der de også skal ha hatt en elektriker som var lønnet av staten gående.

Sara Netanyahu ble også saksøkt av en ansatt i 2010, og er åpenbart ikke helt enkel å ha med å gjøre, konstaterer Ben Ami, som har skrevet bok om israelske statsministres ektefeller opp gjennom årene.

– Ingen røyk uten ild, og jeg tviler på om alle disse historiene hadde dukket opp dersom det ikke var noe i dem, mener han.

Gratisbilletter

Israelske Channel 10 lekket tidligere i måneden også utdrag fra en annen gransking av Netanyahu, som anklages for å ha tatt imot gratis flybilletter til seg selv og familien fra utenlandske velgjørere mens han var finansminister under statsminister Ariel Sharon.

Saken, som er døpt «Bibi Tours» i israelske medier, kunne ha resultert i tiltale for korrupsjon og inhabilitet, men ble henlagt av Weinstein tidligere i år. Begrunnelsen var at den neppe ville resultere i domfellelse.

Weinstein har måtte tåle kritikk etter henleggelsen og ble av enkelte anklaget for å beskytte sin mangeårige venn Benjamin Netanyahu, som han tidligere var advokat for og som også ga ham posten som riksadvokat.

Les også

Israel holder tilbake Palestinas skattepenger

Les også

Netanyahu takker nei til møte med demokrater

Les også

Netanyahu hardt ut mot UNIFIL

Flere artikler

  1. Netanyahu etterforskes for økonomisk snusk

  2. Netanyahu hardt ut mot UNIFIL

  3. Netanyahus parti lover fortsatt okkupasjon etter valget

  4. Annonsørinnhold

  5. Netanyahu latterliggjøres for konspirasjonsanklager

  6. Oljeprishopp etter Netanyahu hevdet Iran har løyet om atomavtalen