Bekreftet: Sævik kjøper Fjord1

Per Sævik har blitt enig med administrasjonen i Sogn og Fjordane fylkeskommune om å kjøpe seg opp til å bli hovedeier i fergeselskapet Fjord1.

REDER: Per Sævik i Havila Shipping.
Publisert:

Dette etter en lang dragkamp om selskapet, etter at et knapt flertall i fylkestinget i Sogn og Fjordane i 2015 bestemte seg for å selge sine 59 prosent til konkurrenten Torghatten.

Supplyreder Sævik og hans konsern Havila, som altså eide 41 prosent, motsatte seg en slik avtale.

Mindretallet i fylkestinget har også uttalt seg svært kritisk om det forsøkte salget til torghatten.

Les også

Konkurransetilsynet forbyr Torghattens Fjord1-oppkjøp

Stoppet av myndighetene

Situasjonen ble snudd på hodet da Konkurransetilsynet gikk inn og nektet fylkeskommunen å selge sine aksjer til Torghatten.

Da hadde Sævik allerede truet med søksmål.

Nå har saken, etter det lokale medier som Sunnmørsposten og NRK Sogn og Fjordane beskriver som fjorten dager med forhandlinger, blitt enige om at Sævik og Havila kjøper seg opp fra 41 til 67 prosent – noe som altså gjør ham til hovedeier i det tradisjonsrike fergeselskapet, som betjener fkere strekninger langs vestlandskysten.

Les også

Gir opp Fjord1-oppkjøp

Har betalt milliard

Kilder Sunnmørsposten har snakket med antyder at Sævik og Havila har betalt et sted mellom 650 og 700 millioner kroner for aksjene til Sogn og Fjordane fylkeskommune. I tillegg betalte Sævik 350 millioner kroner for Møre og Romsdal fylkeskommunes andel, da han kjøpte deres andel på 41 prosent i 2011.

Nå har altså Havila gjort en avtale med fylkesrådmann og fylkesordfører i Sogn om siste rest. Siste hinder nå er et fylkestingsmøte 26. august.

– Det er dette vi har jobbet for i lengre tid, sier Sævik til NRK.

Les også

Full krangel etter at Fjord1-salget ble stoppet

Les også

Analytiker tror Røkke+Solstad+Rem+Farstad blir sant

Les også

Opposisjonspolitiker om fergekaos: - Jeg skjemmes

Publisert:

Her kan du lese mer om