Permittert Telenor-leder: – Riktig for meg å tre ut av ordinært virke i selskapet

Telenor-leder og tidligere styremedlem i Vimpelcom stiller seg bak avgjørelsen om å fristille ham mens Vimpelcom-saken granskes.

FRISTILT: Tidligere Vimpelcom-styremedlem og Telenor-topp Ole Bjørn Sjulstad stiller seg bak selskapets avgjørelse.

Cornelius Poppe
 • Anders Park Framstad
 • Marius Lorentzen
 • Andreas Fosse
 • Anita Bakk Henriksen
Publisert:,

Onsdag kveld ble det kjent at Telenor midlertidig fristiller fire selskapstopper i forbindelse med den såkalte Vimpelcom-saken. Det sistnevnte selskapet, der Telenor er nest største eier, er under etterforskning for mulig korrupsjon i Nederland og USA.

Telenor har også hyret inn Deloitte for en gjennomgang av saken, og det i den forbindelse fristillingene nå finner sted.

De fire det er snakk om er finansdirektør Richard Olav Aa, juridisk direktør Pål Wien Espen og de to tidligere Vimpelcom-styremedlemmene Fridtjof Rusten og Ole Bjørn Sjustad.

Les også

Morten Karlsen Sørby stepper inn som Telenors finansdirektør: Må trekke seg fra VimpelCom-styret

I en melding til E24 skriver Sjulstad at han mener det er riktig for ham å tre ut av sin stilling i Telenor-konsernet så lenge undersøkelsene pågår.

«I samråd med Telenor har vi kommet til at jeg midlertidig fristilles fra min stilling i Telenor», skriver Sjulstad i meldingen.

Til disposisjon

Han understreker at han ikke er blitt presentert for noe fra Telenor som tyder på at han skal ha opptrådd klanderverdig.

«Det er likevel riktig for meg å tre ut av ordinært virke selskapet inntil gjennomgangen fra Deloitte er gjennomført. Dette for å sikre at det ikke skal kunne stilles spørsmål ved den uavhengige gjennomgangen. Jeg vil selvfølgelig fortsatt stille meg til disposisjon for Deloitte og relevante myndigheter slik at alle spørsmål i denne saken kan bli belyst så grundig som mulig», skriver han videre.

Sjulstad har sittet i Vimpelcom-styret fra april 2010 frem til mai i år.

Han har imidlertid betydelig lengre fartstid i Telenor-konsernet, der han har vært siden tidlig 2000 i flere lederstillinger. Sjulstad har blant annet vært administrerende direktør for Telenor Asia i perioden 2002 til 2004, og hadde fra 2007 særlig ansvar for Telenors interesser i Russland gjennom eierskapet i Vimpelcom.

Han fristilles nå fra stillingen som leder for corporate affairs i Telenor Ungarn.

Fridtjof Rusten, som nylig var finansdirektør for Telenors virksomhet i Thailand (dTac), sier at han i samråd med Telenor har kommet frem til beslutningen om å midlertidig tre til side:

– Det er best for objektiviteten til den uavhengige undersøkelsen til Deloitte at jeg midlertidig fristilles, skriver Rusten i en tekstmelding til E24.

FRISTILLES: Juridisk direktør Pål Wien Espen i Telenor, finansdirektør Richard Olav Aa i Telenor og de tidligere Vimpelcom-styremedlemmene Fridtjof Rusten og Ole Bjørn Sjulstad.

– Har håndtert meldinger

Telenor-sjef Sigve Brekke opplyste tidligere i kveld til E24 at årsaken til at de fire er fristilt, er at de har håndtert meldinger Telenor har mottatt knyttet til Vimpelcoms investeringer i Usbekistan.

I dagens melding påpekes det imidlertid at Telenor ikke har grunn til å tro at de berørte lederne har vært involvert i den påståtte korrupsjonen i Vimpelcom.

Telenor-sjefens uttalelser stemmer godt overens med informasjonen som fremgikk på pressekonferansen til tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder onsdag ettermiddag. Han fortalte at det var nettopp en bekymringsmelding som fikk ham til å sette i gang undersøkelser før selskapet entret det usbekiske markedet.

Telenor skal så ha mottatt ytterligere meldinger etter at lisenskjøpene var vedtatt.

– Håndtert på korrekt måte

Juridisk direktør Pål Wien Espen opplyser at han dessverre ikke kan kommentere utover det som kommer frem i meldingen fra selskapet. E24 har så langt ikke lykkes med å komme i kontakt med Richard Olav Aa.

Til Aftenposten sier Aa at han tar beslutningen med ro, at han har opptrådd korrekt og at han vil bidra til de pågående undersøkelsene.

– Jeg har håndtert bekymringsmeldinger på en korrekt måte, sier han til avisen.

Næringsminister Monica Mæland, som representerer staten som eier 54 prosent av Telenor, sier i følgende i en kort kommentar:

«Vi tar dette til etterretning. Dette understreker på ny alvoret i saken. Eventuelle spørsmål må rettes til Telenor».

Les også

Ransaket huset til Lunder torsdag

Les også

Giske: – Telenor-ledelsen ville helst være i fred

Les også

Baksaas får 250.000 i måneden i pensjon fra Telenor

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Telenor suspenderer fire toppfolk

 2. To Telenor-direktører går av

 3. Wærsted: Ingen Telenor-ansatte har vært delaktige i korrupsjon

 4. Annonsørinnhold

 5. Disse kalles inn til ny VimpelCom-høring

 6. Kilder til VG: Disse Telenor-toppene visste om korrupsjons-bekymringene allerede i 2011