Permittert Telenor-leder: – Riktig for meg å tre ut av ordinært virke i selskapet
Telenor-leder og tidligere styremedlem i Vimpelcom stiller seg bak avgjørelsen om å fristille ham mens Vimpelcom-saken granskes.
FRISTILT: Tidligere Vimpelcom-styremedlem og Telenor-topp Ole Bjørn Sjulstad stiller seg bak selskapets avgjørelse.
Onsdag kveld ble det kjent at Telenor midlertidig fristiller fire selskapstopper i forbindelse med den såkalte Vimpelcom-saken. Det sistnevnte selskapet, der Telenor er nest største eier, er under etterforskning for mulig korrupsjon i Nederland og USA.
Telenor har også hyret inn Deloitte for en gjennomgang av saken, og det i den forbindelse fristillingene nå finner sted.
De fire det er snakk om er finansdirektør Richard Olav Aa, juridisk direktør Pål Wien Espen og de to tidligere Vimpelcom-styremedlemmene Fridtjof Rusten og Ole Bjørn Sjustad.
Morten Karlsen Sørby stepper inn som Telenors finansdirektør: Må trekke seg fra VimpelCom-styret
I en melding til E24 skriver Sjulstad at han mener det er riktig for ham å tre ut av sin stilling i Telenor-konsernet så lenge undersøkelsene pågår.
«I samråd med Telenor har vi kommet til at jeg midlertidig fristilles fra min stilling i Telenor», skriver Sjulstad i meldingen.
Til disposisjon
Han understreker at han ikke er blitt presentert for noe fra Telenor som tyder på at han skal ha opptrådd klanderverdig.
«Det er likevel riktig for meg å tre ut av ordinært virke selskapet inntil gjennomgangen fra Deloitte er gjennomført. Dette for å sikre at det ikke skal kunne stilles spørsmål ved den uavhengige gjennomgangen. Jeg vil selvfølgelig fortsatt stille meg til disposisjon for Deloitte og relevante myndigheter slik at alle spørsmål i denne saken kan bli belyst så grundig som mulig», skriver han videre.
Sjulstad har sittet i Vimpelcom-styret fra april 2010 frem til mai i år.
Han har imidlertid betydelig lengre fartstid i Telenor-konsernet, der han har vært siden tidlig 2000 i flere lederstillinger. Sjulstad har blant annet vært administrerende direktør for Telenor Asia i perioden 2002 til 2004, og hadde fra 2007 særlig ansvar for Telenors interesser i Russland gjennom eierskapet i Vimpelcom.
Han fristilles nå fra stillingen som leder for corporate affairs i Telenor Ungarn.
Fridtjof Rusten, som nylig var finansdirektør for Telenors virksomhet i Thailand (dTac), sier at han i samråd med Telenor har kommet frem til beslutningen om å midlertidig tre til side:
– Det er best for objektiviteten til den uavhengige undersøkelsen til Deloitte at jeg midlertidig fristilles, skriver Rusten i en tekstmelding til E24.
FRISTILLES: Juridisk direktør Pål Wien Espen i Telenor, finansdirektør Richard Olav Aa i Telenor og de tidligere Vimpelcom-styremedlemmene Fridtjof Rusten og Ole Bjørn Sjulstad.
– Har håndtert meldinger
Telenor-sjef Sigve Brekke opplyste tidligere i kveld til E24 at årsaken til at de fire er fristilt, er at de har håndtert meldinger Telenor har mottatt knyttet til Vimpelcoms investeringer i Usbekistan.
I dagens melding påpekes det imidlertid at Telenor ikke har grunn til å tro at de berørte lederne har vært involvert i den påståtte korrupsjonen i Vimpelcom.
Telenor-sjefens uttalelser stemmer godt overens med informasjonen som fremgikk på pressekonferansen til tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder onsdag ettermiddag. Han fortalte at det var nettopp en bekymringsmelding som fikk ham til å sette i gang undersøkelser før selskapet entret det usbekiske markedet.
Telenor skal så ha mottatt ytterligere meldinger etter at lisenskjøpene var vedtatt.
– Håndtert på korrekt måte
Juridisk direktør Pål Wien Espen opplyser at han dessverre ikke kan kommentere utover det som kommer frem i meldingen fra selskapet. E24 har så langt ikke lykkes med å komme i kontakt med Richard Olav Aa.
Til Aftenposten sier Aa at han tar beslutningen med ro, at han har opptrådd korrekt og at han vil bidra til de pågående undersøkelsene.
– Jeg har håndtert bekymringsmeldinger på en korrekt måte, sier han til avisen.
Næringsminister Monica Mæland, som representerer staten som eier 54 prosent av Telenor, sier i følgende i en kort kommentar:
«Vi tar dette til etterretning. Dette understreker på ny alvoret i saken. Eventuelle spørsmål må rettes til Telenor».