Tidligere ansatt i Norgesgruppen-eide Unil siktet for grov korrupsjon

Mannen i 50-årene skal ha mottatt betydelige beløp i bestikkelser, ifølge Økokrim.

SIKTET: En tidligere ansatt i Norgesgruppen-eide Unil har meldt seg til Økokrim etter at vedkommende ble konfrontert med kritikkverdige forhold i selskapet.
Publisert:

Unil AS, som er et datterselskap i Norgesgruppen, skriver i en pressemelding at en tidligere ansatt i selskapet meldte seg til Økokrim etter at vedkommende ble konfrontert av selskapet om mulige kritikkverdige forhold.

– Vi samarbeider med Økokrim for å komme til bunns i det som er avdekket. Vi tar alle nødvendige grep for at få klarhet i faktum og gjør tiltak for å forhindre at dette skjer igjen, sier leder av UNIL, Odd Ture Wang.

Økokrim bekrefter i en melding til E24 at de har siktet en person for grov korrupsjon.

– Den siktede har meldt seg for Økokrim og gitt opplysninger om at han har mottatt bestikkelser fra en eller flere leverandører i utlandet i forbindelse med sin stilling i selskapet. Forholdet skal ha pågått over flere år, og den siktede skal ha mottatt betydelige beløp, sier konstituert statsadvokat Esben Kyhring i Økokrim.

Les mer: (+) Korrupsjons-Norge: Dette er de store skandalene

Kyhring opplyser overfor E24 at mannen i 50-årene meldte seg for Økokrim i begynnelsen av september.

– Vedkommende kom til oss i begynnelsen av september med sin forsvarer. I det øvrige tidsperspektivet ser vi for oss at etterforskingen kan gjennomføres raskt, og en avgjørelse av påtalespørsmålet kan påregnes på vårparten, sier Kyhring.

Mannens forsvarer, advokat Erling Olav Lyngtveit i advokatfirmaet Hjort, sier til E24 at hans klient samarbeider tett med Økokrim.

– Han har erkjent å ha mottatt bestikkelser. Han samarbeider tett med Økokrim og har gjort det siden han selv meldte seg, og har fortalt sin historie, sier Lyngtveit.

Ukjent beløp

Fordi etterforskingen er i en tidlig fase vil Økokrim ikke opplyse nærmere om hvilke leverandører som er involvert, skriver de.

Heller ikke hvor store beløp det kan dreie seg om, blir opplyst. Ut fra opplysningene som nå foreligger er det ikke andre mistenkte i saken. Mannen er ikke fengslet, opplyser Kyhring.

– Siktede har vært villig til å forklare seg, og samarbeider med Økokrim om opplysning av saken, sier Kyhring.

Unil skriver i sin pressemelding at saken startet med et anonymt varsel.

«Unil fikk i juni i år et anonymt varsel med påstander om mulige kritikkverdige og ulovlige forhold knyttet til en av selskapets ansatte. På bakgrunn av denne varslingen startet selskapet umiddelbart interne undersøkelser», skriver selskapet.

Avskjediget

Som en del av disse undersøkelsene ble vedkommende konfrontert med ulike forhold, skriver Unil videre.

«De interne undersøkelsene var ennå ikke avsluttet da vedkommende selv meldte seg til Økokrim i september og erkjente å ha mottatt urettmessige ytelser. Saken involverer et begrenset antall utenlandske kontraktsparter. Vedkommende er nå avskjediget.»

Unil AS er ansvarlig for import, utvikling, innkjøp og markedsføring av produkter under NorgesGruppens egne merker, og har en portefølje på over 2500 produkter. Unil AS er eid av NorgesGruppen.

Publisert:

Her kan du lese mer om