Jan Vestrum skjønner ikke hvorfor han er tiltalt av Økokrim: – Må bero på en misforståelse

Bedrageritiltalte Jan Vestrum sier han ikke er kjent med avtalene i Crew Gold-saken og mener det hele må bero på en misforståelse. Økokrim mener selgere ble lurt for 188 millioner.

TILTALT: Jan Vestrum er ikke kjent med hva Crew Gold-saken gjelder, sier hans forsvarer John Christian Elden. Bildet er fra 2006.
Publisert:

Forretningsmannen er én av tre tiltalte for grovt bedrageri i forbindelse med det russiske selskapet Severstals oppkjøp av det børsnoterte selskapet Crew Gold Corporation i 2010.

Vestrum erkjenner ikke straffskyld.

Det gjør heller ikke medtiltalte Petter Dragesund, corporatesjef i Pareto, samt en ytterligere person, ansatt i Pareto på salgstidspunktet.

– Han kan ikke se hva hans rolle i dette skal ha vært, sier Vestrum gjennom sin forsvarer John Christian Elden.

– Han har aldri vært ansatt i Pareto, og er ikke kjent med de avtaler saken gjelder. Han tror dette må bero på en misforståelse.

Elden sier Økokrim har bedt om avhør i saken, men at det foreløpig ikke er gjennomført.

Les også

Økokrim mener de kan ha blitt lurt for over 100 mill.: – Tilfreds med at det er tatt ut tiltale

Fellesnevner

Vestrum ble tidligere denne uken dømt til fire års ubetinget fengsel for grov korrupsjon og markedsmanipulasjon i forbindelse med Severstals kjøp og salg av aksjer i Intex, der han i en periode var styreleder.

Ifølge dommen har 58-åringen gjort seg skyldig i korrupsjon og markedsmanipulasjon. Gjennom å bruke innsideinformasjon skal han ha oppfordret Severstal til aksjekjøp, gitt ulovlige råd og brutt taushetsplikten.

Han har varslet at han vil anke dommen.


– Fellesnevneren er Jan Vestrum og koblingen til Severstal

Førstestatsadvokat og leder for hvitvaskingsteamet i Økokrim, Håvard Kampen, sier det var Intex-saken som bidro til at det nå har kommet en tiltale i Crew Gold-saken:

– Fellesnevneren er Jan Vestrum og koblingen til Severstal, som er i begge saker. Mye av etterforskningsmaterialet i denne saken kommer fra dokumentasjon og forhold avdekket i forbindelse med Intex-saken, sier førstestatsadvokaten til E24.

Prisgaranti

Ifølge Økokrim skal Vestrum i forbindelse med Crew Gold-saken ha formidlet et oppdrag fra det russiske selskapet Severstal til Pareto Fonds om å kjøpe aksjer selskapet. 24. og 25. februar 2010 kjøpte Severstal 144,8 millioner Crew Gold-aksjer fra 12 aksjeselgere til kurs 1,10 kroner.

Les også

Slik foregikk det Økokrim mener er et bedrageri på 188 millioner kroner

Samtidig ble det gitt en garanti om at prisen skulle økes dersom kjøperen skulle gjennomføre aksjekjøp i Crew Gold til en høyere pris i en periode på tre måneder etter at aksjekjøpet ble avtalt.

Ifølge Økokrim ble ikke aksjeselgerne informert om at det innenfor denne perioden ble kjøpt aksjer til kurser opp til 2,40 kroner i Crew Gold. Dermed hadde ikke kjøperne noe grunnlag til å kreve at kursgarantiavtalen skulle gjøres gjeldende.

Dette sier Støle

Også medtiltalte Petter Dragesund og den tidligere Pareto-megleren bestrider altså tiltalen i sin helhet.

– Dragesund er overrasket og synes det er uvirkelig å være tiltalt for dette. Han vil på det sterkeste avvise at han har bidratt til noen form for bedrag eller markedsmanipulasjon, sier Petter Dragesunds forsvarer, Christian Hjort, til E24.

Paretos storeier Svein Støle har sendt følgende på mail til E24 onsdag ettermiddag:

«Dette er en svært alvorlig og lei sak både for kundene som eventuelt ikke har fått fullt oppgjør for aksjene sine, for Pareto Securities og ikke minst for enkeltpersonene som er anklaget for lovbrudd.»

«Både jeg og resten av styret i Pareto Securities har vært løpende og godt orientert fra selskapets ledelse og compliance avdeling som håndterer denne vanskelige saken.»

Les også

– Tilfreds med at det er tatt ut tiltale

Les også

Midelfart-søstrene blant ofrene i bedrageri-tiltale

Les også

Meglertopp tiltalt for grovt bedrageri

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om