Saksøker Folkemuseet for tyveri av dronning-bilder

Fotofirmaet Sjøwall har tatt ut stevning mot Folkemuseet for å ha publisert bilder av dronning Maud, tatt av Sjøwalls grunnlegger.

BILDEBRUK: Norsk folkemuseum publiserte i forrige uke bilder av kunstneren Gunnar Theodor Sjøwall uten å ha spurt familien om lov til å bruke bildene.

Lise Åserud
  • NTB
Publisert:

Bildene, som er tatt i 1929, er blant annet lagt ut på nettstedet Digitalt museum, skriver Dagbladet.

Også andre museer er blitt gjort oppmerksomme på at de har gjort tilgjengelig bilder som firmaet hevder er deres eiendom.

Fotograf Gunnar Theodor Sjøwall døde i 1945, og 70-årsgrensen for opphavsrettslig beskyttelse av bildene utløper dermed først neste år, skriver avisa.

– Museene hevder at bildene ikke er for åndsverk å regne. Det mener jeg vitner om manglende respekt for kunst og dens opphavsmenn, sier Eva Sjøwall, fotografens barnebarn.

Paal Mork, leder av publikumsavdelingen ved Norsk Folkemuseum, sier bilder Sjøwall hevder å ha rettighetene til, midlertidig ble fjernet fra Digitalt Museum så snart de fikk brevet fra Sjøwalls advokat.

Les også:

Departementet: - Større gjeld enn opplystPrinsessebeskyttet organisasjon begjært konkurs av kemnerenNy rettsrunde for heleritiltalt Oslo-advokat

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Aprilspøk ga katt museumsjobb

  2. Apekatt (6) tapte opphavsrett-strid

  3. Munch-verker blant kunst beslaglagt av nazistene

  4. Annonsørinnhold

  5. Amerikanske museer forbyr selfiestang

  6. Kong Olavs Favoritt-Cadillac tilbake til Norge