Bedrageridømt «eiendomsmegler» må betale 3,9 millioner kroner i erstatning

Den tidligere eiendomsmegleren, som også var ansatt hos fylkesmannen, oppga sitt eget kontonummer ved flere anledninger hvor penger skulle bytte hender.

DØMT: Rettssaken gikk i Oslo tingrett i forrige uke. Denne uken kom dommen.
Publisert:

En mann i 50-årene er i Oslo tingrett dømt til fengsel i ett år og seks måneder for grovt bedrageri, blant annet for å ha brukt sin egen bankkonto som mottaker av flere kjøpssummer i forbindelse med eiendomssalg.

Totalt dømmes mannen til å betale 3,9 millioner kroner i erstatning til dem som ble rammet av bedrageriene, samt staten.

Bakgrunn: Tiltalt for grovt bedrageri

Beholdt halvparten av kjøpssum

Mens han utga seg for å være eiendomsmegler skal han blant annet ha påtatt seg oppdraget med å selge et gårdsbruk i Sarpsborg i 2012, hvor prisen var satt til litt over 5 millioner kroner.

Kjøperne satte først inn 500.000 kroner i forskudd, og deretter 4,7 millioner kroner, på en konto som var oppgitt i kjøpskontrakten, ifølge tiltalen.

Etter at kjøpet var gjennomført var fortsatt 2,6 millioner kroner ikke viderebetalt til selgeren, men hadde i stedet blitt brukt til driften av mannens eiendomsselskap.

Ved et annet salg i 2014 sørget den tidligere megleren for at forskuddsbetalingen på en eiendom i Telemark ble overtført til ham selv. Samtidig forfalsket han selgerens underskrift i kjøpskontrakten, hvor uriktig kontonummer altså sto oppført.

Drev uten tillatelse

Bedrageriene skjedde mens mannen drev som eiendomsmegler uten tillatelse fra Finanstilsynet. Tilsynet hadde tilbakekalt tillatelsen i 2011 etter at reglene ble innskjerpet, men mannen hadde fortsatt bedriften til tross for at han ikke hadde advokatbevilling eller var utdannet megler, ifølge dommen.

I tillegg har han som ansatt ved Fylkesmannen i Oslo og Akershus lurt til seg over 300.000 kroner ved å bruke sitt eget kontonummer som mottaker av tilskudd.

Mannen erkjente skyld etter tiltalen, ifølge dommen.

Publisert: