KONTRAKT I STORBYEN: Nordlandsselskapet Leonhard Nilsen og Sønner har sikret seg en milliardkontrakt for et tunnelprosjekt i Hong Kong.

Scanpix/Reuters
Kommentar

Heldigvis i Hong Kong

Oljefondet har heldigvis plassert penger i Hong Kong.

 • Jone Frafjord
  Journalist
Publisert:

Du får presanger

Jeg elsker blikket ditt hver gang

du lyver sånn

Du får juveler

Du elsker blikket som jeg gir deg

så ta min hånd

Mens vi prøver å late som

prøver å late som vi ikke vet

det er laget i Hong Kong.

(The Aller Værste: "Hong Kong")

Bare smuler utenom

Statens pensjonsfond Utland har plassert milliarder i flere kjente skatteparadiser, ifølge Verdensmagasinet X og Aftenposten.

Over 13 milliarder kroner er investert i aksjer i slike skatteparadiser, ifølge bladet, fordelt på to hundre selskaper i ti land, deriblant Hong Kong og Singapore. Fondet var totalt på 1.964 milliarder kroner ved utgangen av mai, inkludert obligasjoner.

Hong Kong bestrider at det er noe skatteparadis. Verdensmagasinet X har to begrunnelser for hvorfor Hong Kong er tatt med i gjengen:

* skattenivået der er så lavt at det har samme effekt i forhold til å tiltrekke seg kapital for å unngå eller minimere beskatning i andre land, og

* hoveddelen av aktiviteten som regnes som et Hong Kong-selskaps egen, stammer i realiteten gjerne fra andre land, "for eksempel gjennom datterselskaper".

De samme begrunnelsene brukes om Singapore.

Det er fristende å spekulere i en tredje grunn: 9 av de 13 milliardene til Statens pensjonsfond Utland er plassert nettopp i Hong Kong, og ytterligere 2,3 milliarder er plassert i Singapore. Det ville bare vært smuler igjen av oljefondets skatteparadisplasseringer dersom disse ble holdt utenfor.

Skatteparadis, javel

Skatten i Hong Kong er uansett lav, og mye av inntjeningen kommer fra andre steder.

Det amerikanske bladet Forbes har området med på sin liste over de beste skatteparadisene: Fordelene er ingen arbeidsgiveravgift, ingen moms, ingen skatt på kapitalgevinst, og en rekke personlige skattefradrag. Inntektsskatt på 16 prosent og selskapsskatt på 17,5 prosent er også til å leve med.

Les også: Verdens beste skatteparadis

Les også: Forbes liste

Men hva så?

Det er faktisk ikke slik at lavere skatter i seg selv er forferdelig, da skal man i så fall være forsiktig med å investere i et land som Irland. Å hindre skurker og korrupte i å stikke unna penger er en verdig sak, men typisk nok nevnes ikke gunstige forhold for kriminelle som et argument for å ta med Hong Kong på paradislisten.

At mye av inntjeningen kommer fra utlandet er heller ikke noen big deal, til og med et og annet norsk selskap eier datterselskaper i store, stygge utlandet.

Kina

Det er faktisk en spesielt god grunn til at Statens pensjonsfond Utland bør investere i Hong Kong, og det er dette markedets eksponering mot Kina, et land forvaltere bør forholde seg til.

Det synes Knut Kjær også, ifølge utskrift av et intervju Financial Times gjorde med ham 4. juli:

"FT: And now Knut Kjaer places his bets on long/short. Are you ready, Mr Kjaer?

KK: Sure.

(...)

FT: China?

KK: Long in China."

Problemet er at de kinesiske aksjemarkedet er vel umodent, med klare casinotendenser og mangelfull lovgivning. Hong Kong gir Kina-eksponering parret med likviditet og reguleringer og lover som gjør at selv pensjonskasser kan sove godt om natten.

Så Knut Kjær kan ta det med ro. Vi tar imot avkastningspresangene hans og smiler sånn, for vi vet de kommer fra Hong Kong.

Flere nyheter på E24.

Her kan du lese mer om

 1. E24
 2. Hongkong
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Oljefondet glad for finansuro

 2. Oljepengene skal yngle i Kina

 3. Oljefondet har nærmere 200 milliarder kroner i skatteparadiser

 4. Annonsørinnhold

 5. Aksjegevinster utradert

 6. Subprime ødela børsfesten