Kommentar

- Legg ned Oljefondet

Oljefondet er i ferd med å bli like norsk som Holmenkollbakken eller 17. mai, men med langt større politisk sprengkraft.

 • Per Valebrokk
  Tidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24 Dine Penger.
Publisert:

Uten alt for mye oppmerksomhet har Oljefondet vokst til en gigant i norsk og internasjonal finans. Statens pensjonsfond – Utland som det formelt heter, hadde ved siste opptelling aksjer og obligasjoner for 1946 milliarder kroner.

Riktig nok har de første månedene av 2008 vært elendige for fondet, med et fall i verdien på drøyt 100 milliarder kroner. Men med en utgang på finanskrisen i sikte og nye milliarder inn til kassen fra salg av nordsjøolje hver eneste uke, tyder alt på at Oljefondet skal stige dramatisk i årene fremover.

Jeg tviler på at det har gått opp for folk flest akkurat hvor stort Oljefondet er blitt:

 • Gjennom Oljefondet er vi nordmenn blant de største eierne i nesten alle store selskaper i verden.
 • Hver og én av oss ville fått 450.000 kroner hvis Kristin Halvorsen i et anfall av hyperliberal tiltro til enkeltmennesket delte ut pengene til det norske folk.
 • Oljefondet kunne kjøpt rubbel og bit av selskaper notert på Oslo Børs som staten ikke allerede eier, og likevel sittet igjen med 300 milliarder kroner.

Enda større kommer Oljefondet til å bli. Under normale forhold skal rundt 300 milliarder fra salg av nordsjøolje tilfalle fondet hvert år. Men med dagens rekordhøye oljepriser, vokser pengebingen i eksplosiv fart. I en analyse utført av DnB Nor nylig spås Oljefondet å vokse til 5.700 milliarder kroner i 2014.

Slår dette til vil hver eneste nordmanns andel av oljeformuen investert i aksjer og obligasjoner være verdt 1,3 millioner kroner om seks år.

Med så store summer behøver man ikke være sosiolog for å forstå at Oljefondet i økende grad vil bli en sentral del av nordmenns felles identitet - ikke ulikt Holmenkollbakken eller nasjonaldagen vår.

Det er ikke uproblematisk, fordi det fort kan gå storpolitikk i tilsynelatende uskyldige investeringer. Fra flere velinformerte kilder får E24 bekreftet at den islandske statsministeren Halldor Asgrimson kontaktet den norske regjeringen etter at Oljefondet i 2006 solgte islandske kroner i stor stil.

Oljefondet, eller Norge sett med Asgrimsons øyne, bidro til å svekke islandske kroner og øyas økonomi.

Daværende visesentralbanksjef Jarle Bergo i Norges Bank måtte deretter ringe sin islandske kollega for å rydde opp. Fra velinformert hold i Norges Bank fortelles det at Oljefondet nå legger bånd på seg selv for ikke å havne i lignende pikante situasjoner igjen.

At Oljefondet er uavhengig av politisk styring hjelper ikke stort i slike situasjoner. For andre stater går Oljefondet og Norge ut på ett. Desto større fondet blir, jo vanskeligere vil dette bli å håndtere.

På lang sikt er det derfor uholdbart at vår stadig større pengebinge er samlet i ett fond med all makt i Yngve Slyngstads hender. Oljefondet burde deles opp i flere mindre fond håndtert av uavhengige forvaltere, og ikke av norske statsansatte. Forvaltningen blir ikke nødvendigvis bedre (eller verre) enn med dagens modell, men Norge og Oljefondet blir i hvert fall ikke i samme grad ensbetydende med hverandre.

I mellomtiden kan vi glede oss over vår nesten ufattelige rikdom.

Oljefondsjef Yngve Slyngstad: - De beste har sviktet

Les også: Oljefondet tapte 115 mrd.

Her kan du lese mer om

 1. E24
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Legg ned Oljefondet

 2. Helomvending for Oljefondet:Tjente 228 mrd.

 3. Slyngstad frykter «den perfekte stormen»

 4. Annonsørinnhold

 5. Oljefondet tapte 633 milliarder i 2008

 6. Oljefondet går for Storbritannia