Skatt Øst vil granske pilotkontrakter

Både Skatteetaten og Samferdselsdepartementet vil se nærmere på arbeidsforholdene til de innleide pilotene i Norwegian og Ryanair.

VIL GRANSKE: Skatt Øst vil sette i gang gransking av arbeidsforholdene til innleide piloter i Norwegian og Ryanair.

Sang Tan
  • NTB
Publisert:

Skatt Øst har fattet interesse for de såkalte kontraktspilotene og vil sjekke om de er innenfor norsk lov når de etablerer seg som selvstendig næringsdrivende og leier ut seg selv til et flyselskap. Skattedirektoratet mener pilotene i utgangspunktet er å anse som ansatte, noe som kan få konsekvenser for hvor de betaler skatt, og hvor mye de skal betale.

– Dette vil vi nok se nærmere på, ut fra det fokuset vi har på utenlandsforhold. Dette er i våre øyne et utenlandsforhold, ettersom pilotene har registrert sine selskaper i utlandet, sier avdelingsdirektør Inger-Berit Andersen i Skatt Øst til Nordlys.

Med kontrakter i skatteparadiser som Isle of Man og Gibraltar, kan pilotene ende opp som nullskattytere, selv om de bor og jobber utenfor disse skatteparadisene. Skattekrimsjef Jan-Erik Kristiansen i Skatt Øst sier dette ikke er en praksis luftfarten er alene om.

– Det er, og har vært, et utstrakt problem i flere bransjer at man hevder at man benytter innleid arbeidskraft, mens det i realiteten er snakk om ansettelse i Norge, sier Kristiansen og minner om hovedregelen: «er man bosatt i Norge, skal man skatte i Norge».

LES OGSÅ:

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Skatteetaten etterforsker piloter for skattesnusk

  2. 17,3 skjulte milliarder hjem fra skatteparadiser

  3. Kjos mener Norwegian-ansatte skader selskapet

  4. Annonsørinnhold

  5. Flere melder fra om skjulte skatter

  6. Ryanair-piloter i Norge slipper skatt