Fem tiltalt for Nordea-bedrageri

Fem personer er tiltalt for bedrageri av 63 millioner kroner fra Nordea.

RANET: Det er nå tatt ut tiltaler etter at en gruppen klarte å ta ut 63 millioner kroner fra Nordea-kontoen til en norsk kvinne.
Publisert:

Dette er ett av de største bankbedrageriene i Norge. Alle fem – fire menn og en kvinne – nekter straffskyld i saken, skriver VG Nett.

I løpet av et par uker i juli i fjor skal gruppen ha klart å overføre 63 millioner kroner fra kontoen til en norsk kvinne til banker i Dubai.

Politiet avsluttet sin etterforskning i mai i år. Statsadvokat Elisabeth Ramstad tok fredag ut tiltale mot de fem som har vært siktet i saken.

Alle er tiltalt for grovt bedrageri. Tre av mennene er i tillegg tiltalt for organisert kriminalitet.

– Det er snakk om et usedvanlig stort beløp. Jeg kjenner ikke til noe tilsvarende i denne type saker. Vi mener dette var et ledd i virksomheten til en organisert kriminell gruppe, sier statsadvokat Elisabeth Ramstad til NTB.

Rik enke

En ansatt i Nordea-filialen på Tveita i Oslo er blant de involverte i saken. Han registrerte en falsk fullmakt i navnet på en rik enke som var kunde i banken, og slik fikk trioen tilgang til hennes konto, ifølge tiltalen.

Den tiltalte 50 år gamle kvinnen skal ha bidratt ved å opptre som den eldre enken ved to besøk i banken.

Den 33 år gamle bankansatte skrev ut fullmakten til tross for at bildet på ID-kortet som ble brukt lignet lite på bildet som banken hadde i sitt arkiv, ifølge statsadvokaten. Dessuten skal mannen ha vært inne og sjekket kontoopplysningene til den rike enken ved to anledninger, uten at det skal ha vært noen grunn for det.

– Innsidehjelp

Statsadvokaten mener innsidemannen var viktig for gjennomføringen. De tiltalte skal blant annet ha søkt på rike personer for å finne ut hvilken identitet de kunne bruke.

Statsadvokaten vil føre 27 vitner når rettssaken starter i Oslo tingrett i august. Hun sier tekniske bevis blir sentralt i saken.

– Det vil bli lagt fram en del tekniske bevis som telefonkontakt, databeslag og kommunikasjonskontroll – altså avlytting av telefoner, sier hun.

Én person dømt

Ved hjelp av den falske fullmakten skal kontoen til den rike enken ha blitt tappet for nesten 90 millioner kroner. 63 millioner av disse ble overført videre til en konto i Dubai, ifølge tiltalen. Der ble pengene tatt ut av en norsk-pakistansk forretningskvinne som nå er siktet for uaktsomt heleri.

En 35 år gammel mann er allerede dømt til fengsel i fire år og ti måneder for sin rolle i saken. 35-åringen la alle kort på bordet, og saken gikk som en tilståelsesdom da den var oppe for Oslo tingrett i mars.

Publisert: