Holdt eiendomskjøp for 250 millioner hemmelig

OSLO TINGRETT (E24): Bedrageritiltalte Eva-Karin Haugen sier hun diskutere de omfattende eiendomsinvesteringene med Per Sten Andersen da de drev aksjeklubben TA Invest.

HOLDT EIENDOMSKJØP SKJULT: Bedrageritiltalte Eva-Karin Haugen fortalte i Oslo tingrett tirsdag at medlemmene i TA Invest ikke ble informert om at aksjene ble erstattet med eiendomsinvesteringer i millionklassen. Bildet er fra en tidligere sak.
  • Jo Andre Aakvik
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Da Eva Karin Haugen tirsdag morgen åpnet med å forklare seg fritt om aksjeklubben TA Invest, kom det raskt frem at hennes forklaring om aksjeklubbens vekst og fall står i sterk kontrast til medtiltalte Per Sten Andersens historie.

Haugen og Andersen er begge tiltalt for grovt bedrageri og en rekke andre lovbrudd etter kollapsen av aksjeklubben TA Invest. Bedrageritiltalen omfatter rundt 340 millioner og nesten 240 fornærmede (se faktaboksen i bunnen av saken).

Eva Karin Haugen sa seg ikke skyldig da rettssaken mot henne og Andersen startet forrige mandag.

Eva-Karin Haugen innrømmer derimot at klubben allerede i 2005 og 2006 begynte å selge seg ut av aksjer og deretter satse på eiendom. Det var en beslutning hun diskuterte med Per Sten Andersen.

- Vi ble enige når vi startet med eiendommer i 2005. Da var vi enige om maksimalt å gå inn med 30 millioner. Men det ble jo veldig mye mer da, sa Eva Karin Haugen i sin forklaring til Oslo tingrett.

På spørsmål fra en av meddommerne svarte Haugen at hun ikke helt viste hvor mye TA Invest investerte i eiendommer.

- Men det var kanskje mellom 200 og 250 millioner kroner, sa Haugen.

Holdt eiendomskjøpene skjult

Ifølge borapporten etter konkursene i TA Invest, de tiltalte selv og deres felles eiendomsselskap EK Eiendom, satt de på til sammen på 85 eiendommer.

Eva Karin Haugen mener selv at TA Invest eide 50 leiligheter.

Hennes tidligere samboer og medtiltalte Per Sten Andersen har i retten hardnakket hevdet at han trodde alle eiendommene var eid privat. Haugen derimot, sier de sammen diskuterte seg frem til å investere i eiendom.

Les også

TA-tiltalt taus om sine «hemmelige hjelpere»

Og ikke nok med det. De bestemte seg sammen for ikke å informere medlemmene om at aksjeklubben solgte seg ut av aksjer og inn i eiendom.

- Vi diskuterte det, og ble enige om at vi på det tidspunktet ikke skulle si til noe til medlemmene om eiendomskjøpene. Vi bestemte oss for at det kunne klassifiseres som renteavkastning, sa Eva Karin Haugen.

- Jeg så på det tidspunkt ikke noe feil i å investere i eiendom. Men i ettertid ser jeg at man allerede i 2005 burde informert medlemmene om at penger ble flyttet over i eiendom, sa hun videre.

Ville spekulere i nybygg

Haugen forklarte at det var under et besøk til Haugens mor i Trondheim i 2005 at ideen om å investere i eiendom først dukket opp.

Under besøket i hjembyen så Haugen en annonse for et boligprosjekt i Ilsvika i Trondheim.

- Da sa jeg til Per at vi kunne prøve med noen leiligheter på vegne av TA Invest. Dette kunne gi oss en god avkastningen, sa Haugen.

Les også

TA Invest-tiltalt trodde 50 eiendomsmillioner kom fra egen lomme

Tanken var ifølge Haugen å selge boligene før de var ferdige.

- Det kom flere prosjekter i 2005/2006. De ble solgt inn av eiendomsmeglerne som resalgsprosjekter. Jeg er dessverre ganske lett å selge inn prosjekter til. På godt og vondt, sa Haugen.

Etterhvert som eiendomsinvesteringene vokste, solgte aksjeklubben mesteparten av aksjeporteføljen 2006 og 2007.

Ifølge Haugen var altså planen å reselge leilighetene med gevinst. Det ble også gjort med noen eiendommer, men...

- Det ble gjort noen resalg. Men vi merket i 2007 og 2008 at eiendomsmarkedet begynte å butte, sa Haugen, som fortalte at hun da trodde de kunne få det til å gå rundt gjennom utleie av leilighetene.

Private leiligheter

Haugen forklarte seg også i detalj om de mange leilighetene paret disponerte privat. Også Haugen sier - i likhet med Andersen - at de store eiendommene på Oslo vest var eid privat.

- Alle de store eiendommene skulle selges. Planen vår var å flytte til Nøtterøy, forklarte Haugen.

Ifølge Haugen klarte de å sikre seg private lån på rundt 70 millioner kroner for å kjøpe og pusse opp disse leilighetene.

Haugen mener også i dag at dette var investeringer med potensial.

- Tanken var å renovere, å bruke min kunnskap på interiør. Jeg husker vi regnet på hva vi kunne få for eiendommene, og vi kom frem til mellom 75 og 80 millioner kroner, sa Haugen.

- Per handlet

Per Sten Andersens har i retten hevdet at han nesten ikke deltok på den aktive forvaltningen av aksjeklubbens investeringer. Han hevder det hele tiden har vært Eva Karin Haugen som har stått for handel og investeringsbeslutninger. Selv i perioden hvor hun jobbet som aksjemegler.

Eva Karin Haugen forteller en helt annen historie.

Ifølge Haugens forklaring var det Per Sten Andersen som frem til 2004 stod for investeringene i TA Invest. I 2004 sa Haugen opp jobben som aksjemegler og begynte å jobbe fulltid for aksjeklubben.

Les også

- Jeg var veldig redd for å gjøre feil

- Da jeg kom inn i klubben, satt den med mange forskjellige instrumenter. Per hadde handlet i mange forskjellige papirer. Jeg burde kanskje gått gjennom hele porteføljen, men det gjorde jeg ikke. Isteden begynte jeg å handle med de aksjene som fantes, sa Haugen.

Hun fortalte videre at hun i perioden som aksjemegler anbefalte klubben å investere i alt fra valuta, eiendomsfond og konvertible obligasjoner.

På spørsmål fra aktor svarte Haugen kategorisk på at hun stod for den faktiske aksjehandelen helt fra starten.

- Nei. Det er helt umulig. Det ville jeg ikke hatt kapasitet til, svarte Haugen.

Føler seg lurt av samboeren

Haugens tidligere samboer og medtiltalte Per Sten Andersen har fått forklare seg de siste dagene, og har stått fast på et overordnet budskap: Han visste ikke hvor dårlig det stod til i aksjeklubben før han ble konfrontert med konkursen i avhør våren 2009.

- Det kom som et sjokk, fortalte Andersen da han innledet sin forklaring i tingretten forrige tirsdag.

Les også

TA Invest-tiltalt skylder på eksen: - Jeg trodde tallene var reelle

Likevel, gjennom de neste fire dagene er det slått store huller på Andersens forklaring, og han har flere ganger blitt svar skyldig på åpenbare spørsmål.

Spesielt to sentrale momenter er belyst - visste Andersen virkelig ikke at aksjeklubben solgte nesten alle verdipapirer i 2005 og 2006? Og likedan, hvordan kunne Andersen tro at han - på en lektorpensjons - og Eva Karin Haugen privat kunne kjøpe over 80 eiendommer, hvorav en rekke ble brukt privat?

Les også

TA Invest-tiltaltes forklaring ramler sammen

Spesielt gjennom gårsdagen, da Haugens forsvarer Marianne Darre-Næss spurte ut Andersen, ble han svar skyldig.

Darre-Næss presset spesielt Andersen på hans kjennskap til eiendommene. Syntes Andersen virkelig ikke det var rart at han og Haugen kunne stille med over 50 millioner kroner i egenkapital til eiendomskjøp.

- Nei, det fremstod ikke som rart for meg, og det fremstod ikke rart for bankene, svarte Andersen

Les også:

Aktor til TA Invest-tiltalt: - Du er mattelærer. Hvordan trodde du dette skulle gå rundt?TA Invest-saken: Aktor presser på avvik i forklaringeneEkspert-rapport om TA Invest: 21 millioner gikk til privat forbrukTA Invest-tiltalt sier seg delvis skyldigTA Invest-saken starter mandag: Tiltalt for bedrageri av 340 mill.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. TA-Invest

Flere artikler

  1. Ingen hadde styring på pengebingen i TA Invest

  2. - Alt var bare kaos

  3. TA Invest-tiltalt mener 50 eiendomsmillioner kom fra egen lomme

  4. - Du er mattelærer. Hvordan trodde du dette skulle gå rundt?

  5. TA Invest-saken: Aktor presser på avvik i forklaringene