Trader funnet skyldig i milliardsvindel

UBS-traderen Kweku Adoboli er funnet skyldig i svindel for 13 milliarder kroner.

SKYLDIG: Kweku Adoboli tapte 2,3 milliarder dollar for UBS. Nå er funnet skyldig i svindel.
Publisert:

Traderen Kweku Adoboli (32) er funnet skyldig i svindel for 13 milliarder kroner. Foreløpig er han funnet skyldig på ett av fem punkter.

Juryen behandler fortsatt skyldspørsmålet i de fire andre punktene.

Tapte stort

Adoboli jobbet til daglig med indekser i UBS og på tre måneder skal han ha tapt stort på handler i indeks-futures i S&P 500, Dax og Eurostoxx.

- Han var ikke spesielt flink til å trade. Han ventet oppgang når markedet var på topp og satset på fall når markedet var på bunn, sa en leder i UBS til Financial Times tidligere i år.

Skjulte sporene

Selve tapene til Adoboli var forholdsvis normale, men måten han dekket over tapene var litt mer utradisjonelle.

Han manipulerte UBS børsnoterte fond med kontantoppgjør i fremtiden, forward-settling cash ETF positions, noe som skjulte den sanne risikoen han hadde eksponert banken for.

Adoboli hadde 9 års erfaring med ETFer fra UBS, noe som ga han god innsikt i hvordan systemet fungerte.

En glipp i systemet gjorde det mulig for han å produsere falske papirer, ettersom han viste at europeiske banker ikke sendte ut handelsbekreftelser på slike ETFer.

De første alarmene om Adobolis handler gikk internt i UBS allerede i juli. Da startet han å dekke sine spor med falske ETFer som sikring for sine store tap.

Disse ETFene hadde forfall 22. september, og etterhvert som datoen nærmet seg, økte også presset på Adoboli for å svare for seg til bankens risiko-avdeling.

Store tap

Opprinnelig var tapene fra Kewku Adobolis handler anslått til 2 milliarder dollar, men i ettertid ble de oppjustert med 300 millioner dollar. Dette tilsvarer 13 milliarder kroner.

Tapene var så store at UBS, en bank med 60.000 ansatte, måtte sende ut et resultatvarsel.

Lederen for Adobolis avdeling og bankens toppsjef Oswald Grubel måtte begge gå etter tapene.

Publisert:
Gå til e24.no