Ny sjef skal snu Nille: – Har vært for mye potetgull og sjokolade

Med nytt styre og ledelse på plass, vil Nille igjen kapre norske lommebøker. Men selskapets nye sjef vil ikke kopiere suksessoppskriften til konkurrentene.

NY NILLE-SJEF: Den nye toppsjefen i Nille, Kjersti Hobøl, sier hun vil være en tilgjengelig leder for de drøyt 2.200 ansatte i butikkjeden.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
  • Sindre Hopland
Publisert:

– Nille har vært for mye potetgull og sjokolade. Det var en av fellene vi gikk i - å gå for varer hvor vi ikke kan konkurrere på pris med dagligvarekjempene, sier Kjersti Hobøl.

Den erfarne retail-sjefen har de siste månedene tenkt mye på hvordan den gule milliardbutikken skal gå fra synkende inntekter til vekst og solide overskudd.

Hun hadde siste arbeidsdag i Kid på fredag og begynner mandag morgen den jobben med å snu rundt Nille som i vår var truet av konkurs.

Tidligere Herkules-topp med på laget

Da Nilles tidligere eier, oppkjøpsfondet BC Partners, ikke ville spytte inn mer penger i selskapet, besluttet kreditor DNB å ta over selskapet for å ikke tape for mye penger, og forhåpentligvis komme ut på andre siden i pluss, slik de gjorde med Kid i sin tid.

Det var det norske oppkjøpsfondet Herkules som solgte Nille til BC Partners i 2010.

Det er derfor ikke uten grunn at Hobøl har hentet tidligere Herkules-topp Sverre Flåskjer til styret.

Under Flåskjers tid i oppkjøpsfondet mer enn doblet Nille-omsetningen fra 600 millioner til over 1,3 milliarder kroner, og var i sterk vekst, en tid Hobøl vil tilbake til.

Les også: (+) Eksperter: Derfor er det lettere å snu Rema enn Nille

– Det er kjempebra å få med Sverre, det blir veldig viktig for oss i administrasjonen å kunne sparre med folk som har så dyp retail-kompetanse, for dette er ikke en snuoperasjon som tar to måneder.

Også tidligere DNB-topp Liv Fiksdahl får en plass i det nye Nille-styret, sammen med styreleder Reidar Mueller som allerede er hentet av DNB til å styre skuta.

I tillegg til nye styremedlemmer, henter Hobøl tidligere Kid-kollega Eva-Lena Wechselberger fra Maxbo som ny direktør for butikkdriften.

– Sikreste måten å dø på

Bransjekategorien bredt vareutvalg hvor Nille inngår sammen med en rekke andre kjeder som Europris og Clas Ohlson er i sterk vekst, i sterk kontrast til mange andre deler av handelsbransjen.

Noen av Nilles tøffeste konkurrenter er ikke norske, de er danske og ligger vegg i vegg med Nille-butikker på kjøpesentre og i travle handlegater.

Kjeder som Normal, TGR og Søstre Grene vokser lynraskt i det norske markedet, men Hobøl er klar på at man ikke vil kopiere danskenes suksessoppskrifter.

– Du kan ikke løpe etter andre, det er den sikreste måten å dø på.

TING OG TANG: Første Nille-butikk ble startet opp i 1981 i Sandvika. Nå har kjeden vokst til 360 butikker i hele Norge med en omsetning på 1,6 milliarder kroner.

Foto: Sindre Hopland

Hun er derimot klar på at butikkene vil se annerledes ut, og at man ikke vil møtes av tårn med sjokolade og godteri, slik man tidligere har gjort.

– Majoriteten av det vi selger skal være egne forbruksvarer, ting som kunden må kjøpe igjen og igjen, spesielt til høytider og festligheter, sier Hobøl.

Lønnsomme i 2019

Som Kid-sjef har Hobøl frem til nå ledet Norges mest lønnsomme retail-kjede, ifølge ferske Virke-tall.

Hun vil ikke kommentere hvordan 2018 har vært til nå for Nille, men har klare planer for neste år.

– Vi skal komme i balanse, tjene gode penger igjen og få på plass en solid kontantstrøm. Målet er å ha lønnsomme butikker.

Les også

Oppkjøpsfond droppet Nille grunnet svak krone og oljekrise

– Betyr det at butikker blir lagt ned?

– Det er for tidlig å si noe om butikkstrukturen, men at noen butikker antageligvis kan flyttes til mer lønnsomme lokasjoner er fullt mulig.

Hobøl har også ambisjoner om å være en sjef som de ansatte kan diskutere med og gi tilbakemeldinger, og sier hun i Kid ga ut telefonnummeret til alle butikksjefene.

– Vi snakker om mange arbeidsplasser her. Jeg har vært veldig tro på at man må være tilgjengelig, butikksjefene kan ringe eller sende meg mail, så skal de får svar.

Ifølge regnskapet for 2017 hadde kjeden 2180 ansatte.

– Gir meg på topp

Hobøl har de seneste åra tatt Kid interiør fra randen av konkurs til suksess.

– Jeg føler jeg gir meg på topp.

I en tid hvor norsk varehandel krymper, tror Hobøl kjeden hun var med å bygge har mange gode år foran seg.

– Hvis retail i Norge går til helvete, er Kid den siste ut døren. Jeg har gjort mitt, og jeg tror det er sunt med lederbytter på topp.

Les også

Nille legger ned samtlige butikker i Sverige

Les også

Vekst på 17 prosent fra fjoråret

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Nille as

Flere artikler

  1. DN: Nille har tapt 700 millioner på to år

  2. Betalt innhold

    Den nye Nille-sjefen ble advart mot jobben: – Noen ler av meg, men det gjør ingenting

  3. Nille-gründer Per Mathias Aarskog (69) er død

  4. Annonsørinnhold

  5. Nye eiere legger ned 25 Enklere Liv-butikker

  6. Dette er «Konkursåret 2018»