Kinesisk bitcoin-gigant rømmer Norge

Under ett år etter at Bitmain satte opp kontor i Norge, har daglig leder sluttet og kontoret flyttes til Tyskland. Skylden får både regjeringens datasenterpolitikk og sviktende bitcoin-pris.

BITCOIN-MILLIARDÆR: Bitmain, selskapet som ofte omtales som verdens mest verdifulle bitcoin-selskap etablerte seg i Norge i. Avbildet er Jihan Wu, som er en av to grunnleggere av selskapet som ifølge Bloomberg er verdt rundt 8,8 milliarder dollar. Gründerne eier 60 prosent av Bitmain. Wu er også styreleder i det norske selskapet.
Publisert:

– Bitmain har stoppet all drift i Norge, og har flyttet hovedkontoret til Tyskland, sier tidligere Norges-sjef i selskapet, Julie Hvideberg.

Hun har nå sluttet i jobben under ett år etter at Bitmain startet opp i Norge. Det er et resultat av at regjeringen vedtok at datasentre som driver med utvinning av kryptovaluta må betale full elavgift, i motsetning til tradisjonelle datasentre.

Les mer: Kryptosenter får full elavgift fra 2019: – Katastrofe

Beslutningen har vært svært kontroversiell og har blitt bredt kritisert av kraft- og datasenterbransjen.

Bitmain er produsent av utvinningsmaskinen Antminer, som er den mest brukte maskinen for utvinning av bitcoin.

Les også

Twitter-sjefen hamstrer bitcoin - tror på massiv prisøkning

Utsettelser

– Det er ikke noe fokus på Norge lenger, ettersom vi ser på det norske markedet som for usikkert. Da jeg jobbet opp mot politikere fikk jeg stadig beskjeden om at saken ble utsatt, noe som gjorde jobben vanskelig, sier Hvideberg som nå arbeider i Telia, som hun også gjorde før hun tok lederjobben i Bitmain.

Utsettelser har vært en rød tråd gjennom den politiske behandlingen av saken om elavgift for utvinning av kryptovaluta.

I begynnelsen av februar kom den ventede nyheten om at Finansdepartementet utsetter innføringen av vedtaket, og at departementet jobber med et forslag som sendes ut på høring «så snart som mulig».

– Det er bedre i Tyskland hvor industrien er lovlig, og det er også langt billigere enn å operere enn i Norge, sier Hvideberg som nå arbeider i Telia, noe hun også gjorde før hun tok lederjobben i Bitmain.

Vurderte Sverige

Prisen på bitcoin har falt fra toppen på 19.783 dollar i fjor til under 4.000 dollar, noe som gjør at lønnsomheten for å utvinne bitcoin har sunket betraktelig på svært kort tid.

Bitmain driver selv to av verdens største såkalte «bitcoin-pools», det vil si grupper som går sammen om bitcoin-utvinning og deler inntektene, og hadde planer om å gå sammen med norske datasenterselskaper om utvinning.

Den siste tiden har flere internasjonale kryptoselskaper sett seg om etter andre steder å drive, og svenskene har blant øynet muligheten for mange nye kunder.

Hvideberg sier Bitmain vurderte Sverige, men at på grunn av den lave bitcoin-prisen er land som Russland og Kina mer sannsynlige lokasjoner for drift av «bitcoin-pools».

Saken fortsetter under bildet.

Antminer er hovedproduktet til kinesiske Bitmain, en kraftig maskin designet for å utvinne bitcoin og annen kryptovaluta.

Flere selskaper rømmer

Da E24 snakket med Bitmain sommeren 2018 var selskapet i kontakt med norske partnere om tre mulige lokasjoner på Vestlandet hvor planen var å utvinne bitcoin, og da Hvideberg forlot selskapet var alle prosesser med norske selskaper satt på pause.

E24 har kontaktet Bitmains kontor i Kina, men har ikke fått svar.

Analytikere i Bernstein anslo i fjor at Bitmains har en markedsandel på utvinningsmaskiner globalt på mellom 70 og 80 prosent.

Les også

Utsetter omstridt krypto-avgift - igjen

Men Bitmain er ikke det første bitcoin-selskapet som forlater Norge.

Nylig ble det kjent at Norges største utvinningsselskap for bitcoin, Kryptovault, mistet sin eneste kunde i japanske GMO Internett Group, ifølge Dagens Næringsliv.

Regjeringens forslag om å la kryptoselskaper betale full elavgift var også her medvirkende til at GMO Internett trakk seg fra samarbeidet.

Les mer: Avgiftsgrep rammer milliardinvestering: Dropper datasenter i Tydal

– Engstelige

Men det er ikke bare kryptoselskapene som synes lite om regjeringens plan om å øke elavgiften. En samlet datasenterbransjen mener det skader næringen, og Statkraft mener den omstridte kryptoavgiften gir Norge en ripe i lakken.

– Vi er engstelige for situasjonen slik den er i dag, fordi det virker som den operasjonelle delen av forskjellsbehandlingen i datasenternæringen er svært vrien å få til, sier Atle Haga som leder Statkrafts prosjekt for å tiltrekke seg mer kraftintensiv industri til landet.

– Vi opplever at man skyller babyen med badevannet, sier Haga.

Les også

Statkraft mener omstridt kryptoavgift gir Norge ripe i lakken

Les også

Japansk internettkjempe tapte millioner på norsk bitcoin-utvinning

Les også

Økte bitcoin-inntektene med 1.000 prosent

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om