Laks- og oljetopper inn i Innovasjon Norge-styret

Etter bråket i Innovasjon Norge er det nå valgt et nytt styre på årets foretaksmøte. Statoils sjeføkonom, en laksetopp og en tidligere finansminister kommer inn. NTNU-rektor Gunnar Bovim blir ny styreleder.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen representerer første eier i Innovasjon Norge på vegne av staten. Her er han avbildet i Buenos Aires.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Innovasjon Norge melder at et styre nå er på plass i selskapet som det har stormet rundt i år etter at Per Otto Dyb plutselig trakk seg som styreleder etter at han mente han hadde blitt overkjørt av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Nå har det årlige foretaksmøtet (generalforsamlingen) blitt avholdt i Innovasjon Norge blitt avholdt, og det nye styret for 2018–2020 er dermed klart. Valgkomiteens forslag ble stemt gjennom og de nye styremedlemmene er:

 • Gunnar Bovim blir styreleder (han er til vanlig rektor ved NTNU)
 • Eirik Wærness (sjeføkonom i Statoil)
 • Merete Nygaard Kristiansen (kommersiell direktør i Nordlaks Produkter)
 • Sigbjørn Johnsen (fylkesmann i Hedmark og tidligere finansminister fra Arbeiderpartiet)

I tillegg sitter Jørand Ødegård Lunde (nestleder), Arvid Andenæs, Helene Falch Fladmark, Kristin Misund og Jan Løkling i styret fra før. Hvem som skal sitte som representanter for de ansatte vil bli avklart senere i mai.

– Innovasjon Norge er statens og fylkeskommunenes viktigste virkemiddel for næringsutvikling i hele landet, sier den nyvalgte styrelederen Gunnar Bovim i en uttalelse.

– Hver dag jobber rundt 700 Innovasjon Norge-ansatte over hele landet og i tredve land for å bistå innovative og nyskapende bedrifter og næringsmiljøer. Dette arbeidet er viktig for videreutvikling av kunnskapstriangelet vårt; utdanning, forskning og innovasjon fortsetter han.

Les også: Næringsdepartementet hemmeligholder logg fra omstridt samtale

Sjeføkonom Eirik Wærness i Statoil på Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord, januar 2016

Foto: Marius Lorentzen E24

Skapte irritasjon i Olje-Norge

At det nå er valgt inn tunge representanter fra to av Norges største næringer, olje og sjømat, er interessant sett i lys av de konfliktene og betente spenningene som har ligget under overflaten.

Eirik Wærness, Statoils sjeføkonom, er kjent som en tydelig stemme som ikke er redd for å forsvare norsk oljenæring og argumentere for at det vil være etterspørsel etter norsk olje og gass i mange tiår fremover.

Administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, er omdiskutert både internt og eksternt, og hun har sine støttespiller og motstandere.

I tillegg til å skrive et blogginnlegg om at interne krefter skal ha drevet en svertekampanje mot henne og andre i selskapets ledelse, har hun også lagt seg ut med oljenæringen og dens støttespillere.

I november i fjor skrev Traaseth en kronikk i Aftenposten der hun mente Norge må ta en rekke grep Norge for å komme seg ut av «strutseposisjon», med bakgrunn i at landets oljeproduksjon og klimapolitikk ikke harmonerte.

Styrelederne i Norsk olje og gass og Norsk industris bransjeforening Olje og gass, Kristin Færøvik og Ann Christin Andersen, reagerte i et formelt brev til daværende styreleder Per Otto Dyb.

E24 har snakket med flere kilder i næringen som opplever at Innovasjon Norge under Krohn Traaseth toner ned viktigheten av norsk olje- og offshorenæring, og ikke fremhever nok all teknologiutviklingen som skjer der. En teknologiutvikling som for øvrig flittig tas i bruk av andre næringer.

For enkelte toppet det seg da det ble klart at Innovasjon Norge under den enorme oljemessen ONS i Stavanger i august skulle flytte standen sin vekk fra oljebransjen og over til fornybarparken.

Etter at Per Otto Dyb trakk seg som styreleder i vinter, gikk han ut og beskrev Innovasjon Norge-sjefen som en som «skaper konflikter, konfrontasjoner og splid».

Dyb mener han i realiteten i vinter fikk beskjed av næringsministeren om å droppe den pågående styresaken som kunne endt i at Anita Krohn Traaseth ble skiftet ut. Næringsministeren mener på sin side han kom med anbefaling om å ikke behandle saken siden det ville vært uheldig å bytte sjef samme år som man skulle få ny styreleder.

Les også

Avgått styreleder om Innovasjon Norge-sjefen: – Skaper konflikter, konfrontasjoner og splid

Røe Isaksen: – Vi er jo med på å bestemme

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, som selv måtte svare Stortinget etter håndteringen sin av Innovasjon Norge og Per Otto Dyb, er fornøyd med det nye styret.

– Vi er jo med på å bestemme det, vi er største eier. Valgkomiteen forankrer arbeidet sitt med eierne, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen til E24.

– Hva tenker du om det nye styret?

– Jeg syns valgkomiteen har gjort en god jobb, sier Isaksen.

– Hva tenker du om de nye i styret?

– Det som er viktig er å ha en god og dyktig styreleder, og folk med god erfaring fra ulike områder, og dessuten geografisk spredning, sier Isaksen.

– Hva tenker du om konflikten rundt Innovasjon Norge?

– For min del har den konflikten stoppet i kontroll- og konstitusjonskomiteen, både fra vår og fra Stortingets side. Den sa seg fornøyd med svarene jeg ga, og dermed er den ferdig med saken. Men det betyr ikke at det ikke er masse som skal gjøres i Innovasjon Norge.

– Du får inn en tidligere finansminister og en Statoil-topp?

– Og rektoren for Norges største universitet, med tett forhold til og kunnskap om norsk næringsliv. Det er et godt styre, sier Isaksen.

Les også

Kontrollkomiteen skal behandle Innovasjon Norge-saken

Les også

Røe Isaksen: Klar mening fra staten til Innovasjon Norge

Les også

– Det er i hvert fall en klar innblanding

Her kan du lese mer om

 1. Innovasjon Norge

Flere artikler

 1. NTNU-rektor innstilt som ny Innovasjon Norge-styreleder

 2. Gikk til valgkomiteen og fikk nei – så hoppet styrelederen plutselig av

 3. Mener han måtte gå etter Isaksen-innblanding

 4. Annonsørinnhold

 5. Styreleder: – Fratredelsen var Traaseths eget initiativ

 6. – Det er i hvert fall en klar innblanding