Oljefondet bytter bank

Oljefondet har inngått en syvårs-kontrakt med storbanken Citigroup.

BANKBYTTE: Yngve Slyngstad, leder av Norges Bank Investment Management (NBIM), forvalter av Statens pensjonsfond utland- bedre kjent som oljefondet.

Erlend Aas
  • Ida Aamodt-Hansen
  • Jostein Nissen-Meyer
Publisert:,

Citigroup vil med det overta ansvaret for å yte lånetjenester og depottjenester for fondets investeringsportefølje globalt.

Det opplyser Citigroup og Norges Bank Investment Management (NBIM) i en pressemelding.

– Det har vært en åpen anbudsrunde for denne type tjenester, der Citigroup kom best ut, sier Thomas Sevang, kommunikasjonssjef i NBIM til E24.

Sevang sier at de har sendt ut en anbudsinvitasjon og gjennomført en detaljert evaluering av de ulike tilbudene i henhold til de offentliggjorte kriteriene for anskaffelsen.

«Citibank N.A. skal være vår globale depotbank til internasjonale betalinger samt avregning og deponering av verdipapirer for Statens Pensjonsfond Utland og valutareservene forvaltet av Norges Bank Investment Management», heter det i pressemeldingen.

Investert i teknologi

– Citigroup har vist et stort engasjement rundt depotforretninger, og har gjort mange investeringer i teknologi, som gjør at de er i stand til å levere disse tjenestene for oss på en effektiv måte, sier Sevang.

En depottjeneste innebærer at kunden kan overlate verdipapirer, eksempelvis aksjer, til bankens varetekt – mye på samme måten som en innskuddskunde som setter inn penger i sin bank.

- Detaljert evaluering

- Vi har gjennomført en detaljert evaluering. Citi har vist seg forpliktende innen markedet for depottjenester gjennom sine selveide depot-tjenestenettverk og investeringer i teknologi, sier driftsdirektør i NBIM Åge Bakker i en kommentar.

Les også

- Oljefondet må gjøre seg klar til å stå på egne ben

- Det er et stort privilegium å ha blitt valgt av Norges Bank Investment Management til å yte disse tjenestene. Ved å ha en global tilstedeværelse kombinert med dyptgående lokal ekspertise, er vårt tilbud godt posisjonert til å støtte Norges Bank Investment Management sine mål og vekstambisjoner, sier Okan Pekin, sjef for Investor Services i Citi.

Les også

Oljefondet tjente 78 milliarder i første kvartal

- Skuffet

JPMorgan skal være skuffet over å miste kontrakten med Oljefondet, men skal ifølge Financial Times ha håp om å få minst to like store mandater i nær fremtid.

Det norske oljefondet er i dag en av verdens største investorer, med investeringer i 82 land og 44 ulike valutaer og med en størrelse på rundt 5.150 milliarder kroner.

Store på depot

Citi er den fjerde største yteren av depottjenester i verden, med rundt 14,5 billioner dollar i eiendeler i depot.

JPMorgan er for øvrig litt større enn Citigroup på depottjenester, med rundt 20 billioner dollar på depot.

Citi har investortjenester i 95 land og har verdens største selveide nettverk av depottjenester i over 60 markeder.

Les også:

Oljefondet kjøper eiendom for 2,7 mrd.Oljefondet kjøper mer eiendom i USAOljefondets mandat bør endresOljefondet handler på USAs vestkyst

Flere artikler

  1. Oljefondet legger ned eiendomsavdelingen

  2. Oljefondet taper milliarder på aktiv forvaltning

  3. Oljefondet har tjent 446 millioner på cannabis-aksjer

  4. Annonsørinnhold

  5. Oljefondet investerer 10 milliarder i amerikansk eiendom

  6. Mennene regjerer i oljefondet