SKATTESKANDALEN I LIECHTENSTEIN: Norge ber om skatteinfo

Norske skattemyndigheter vil ta kontakt med sine tyske kolleger for å få vite om de har informasjon om nordmenn med konto i Liechtenstein.

  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Informasjonsdirektør Lise Halvorsen i Skatteetaten opplyser i en e-post til E24 at norske skattemyndigheter vil be tyske skattemyndigheter om informasjon om eventuelle norske borgere med skjulte formuer i Liechtenstein.

"Norske skattemyndigheter har stor oppmerkomhet på å beskytte norske skattefundamenter og foretar fortløpende vurderinger av informasjon som fremkommer i media. Det gjelder også denne saken," skriver Halvorsen

- Vil ta kontakt

"Ut fra den spesielle situasjonen som foreligger i denne saken, kan vi opplyse at Skattedirektoratet vil ta kontakt med tyske skattemyndigheter med sikte på å innhente nærmere informasjon," legger hun til.

Halvorsen vil ikke kommentere om norske skattemyndigheter har indikasjoner om tyske skattemyndigheter har informasjon om norske borgere med konti i Liechtenstein.

Det har allerede lønnet seg for tyske skattemyndigheter å kjøpe en datadisk med informasjon om kunder i fyrstebanken LGT bank i Liechtenstein.

1.400 kunder

Ifølge banken selv gjelder dette informasjon om 1.400 kundeforhold, hvorav 600 er tyske borgere.

Flere medier melder imidlertid at tyske skattemyndigheter har informasjon om kundeforhold i flere banker enn LGT bank i Liechstenstein.

Les også: - Bank betalte 71 millioner i utpressing

91 tilståelser

Så langt har 91 tyske personer signert tilståelser og gått med på å betale 27,8 millioner euro, eller knappe 220 millioner kroner, i skatt.

Det opplyser tyske påtalemyndigheter i Bochum i Tyskland, ifølge flere medier. De sier også at de regner med nye tilståelser som omfatter lignende beløp snart.

1,6 milliarder

Påtalemyndighetene har så langt sett på konti med totale innskudd på 200 millioner euro, eller knappe 1,6 milliarder kroner, og gjennomført 120 razziaer i byer som Munchen, Frankfurt og Hamburg.

Dermed kan det se ut som om de fire til fem millioner euroene tyske myndigheter skal ha betalt til den tidligere LGT-ansatte Heinrich Kieber som nå lever under falskt navn i Australia har blitt en svært god butikk for Tyskland.

Sverige

Også i Sverige er det startet etterforskning av rike borgere som har stukket unna midler i de lille alpelandet. Ifølge sjefen for den svenske skatteetaten, Mats Sjøstrand, er det snakk om rundt 100 personer. Han sier også at det dreier om beløp på minst syv til ti millioner svenske kroner per person. Dermed er totalbeløpet i unndratte midler minst en milliard kroner.

Les også: Gransker svensker for skattesnyteri

Flere andre land har også startet ettersforskninge av egne borgere som har stukket unna midler i Liechtenstein. Det gjelder blant annet Storbritannia, USA og Australia.

Les økonominyheter på E24.

Publisert:

Flere artikler