Har fått 37 mill. i tilskudd: Herbjørn driver et av landets største økologiske familiebruk fra rullestolen

Bonde Herbjørn Kolstad er lam fra brystet og ned. Nå leder han et av landets største økologiske familiebruk fra rullestolen. – Landbruksstøtten betyr ikke alt, sier han.

Herbjørn Kolstad leder hele virksomheten, mens kona Ingveig Jerpstad er driftsleder for melkeproduksjon og storfekjøtt i samdriften Jamtsve/Hanemo.
 • Levin Nestvold Jr. (Adresseavisen)
 • Rune Ytreberg (dataanalyse, iTromsø)
 • Leif Arne Holme (foto, Adresseavisen)
Publisert:

Det er travelt før vinteren setter inn. Det er rim på bakken og det kjøres møkk mellom gårdene.

Herbjørn Kolstad bruker stolheisen for å komme seg ut av bilen. Det er en stund siden han har vært inne i melkefjøset. Det er mer kronglete å få det til enn før.

– Alt tar lengre tid nå. Jeg kan ikke lenger kan hive meg rundt og gå i fjøset til dyrene. Alt ble annerledes etter at jeg ble lam etter ulykken for to år siden, sier Herbjørn.

Kvotene økte betydelig

Kolstads gård ligger tre mil nord for Steinkjer og er det foretaket som har fått mest i landbruksstøtte i løpet av det siste tiåret. 37 millioner kroner har det blitt på 10 år, nesten 10 millioner mer enn neste bonde på lista.

Herbjørn Kolstad bruker stolheisen for å komme seg ut av bilen. Det er en stund siden han har vært inne i melkefjøset.

Kolstad har kunnet utvide driften og får mer i støtte etter at tidligere landbruksminister Sylvi Listhaug fjernet mange restriksjoner og endret ordningene slik at storbøndene fikk mer i støtte. Inntil 2014 var det et tak på hvor mye hver enkelt bonde kunne få i støtte, men i 2014 økte Listhaug kvotene betydelig.

– Det er bedre lønnsomhet enn på ganske lang tid. I dag er det anledning til å drive med større volum, og så er renten veldig lav. Da vi overtok i 1986 var vi regulert av kvoter og ingen mulighet til å kjøpe oss opp. Det vi hadde fått i arv kunne ikke rikkes, forteller Kolstad

Storbøndene blir større

I løpet av de siste 10 årene har det blitt nær 10.000 færre landbruksforetak. Samtidig har det vært en mangedobling i antall storbønder, og de får en stadig større andel av den totale støtten til bøndene.

Det viser en analyse av 10 års tilskudd til 66.000 bønder som iTromsø som første avis og Polaris som første mediekonsern har utført.

For 10 år siden var det 100 storbønder som fikk over en million kroner i årlig støtte, i fjor hadde over 1.600 bønder passert millionstøtte. Storbøndene økte på 10 år sin andel av den totale støtten med to milliarder kroner, fra 130 millioner til 2,13 milliarder kroner. Storbøndene har økt sin andel av støtten fra en prosent til 18 prosent.

Kalvene skal bli et godt bidrag til samdriften i Namdalseid.

Kolstads foretak Jamtsve/Hanemo troner øverst på tilskudds-toppen.

Sammen med kona Ingveig Jerpstad har familien bygd opp en landbruksvirksomhet som i fjor omsatte for 25 millioner kroner. Det inkluderer både samdriften og maskinstasjonen.

Familiebruk

– Vi driver det vi på godt norsk kan kalle et moderne familiebruk. Her har vi arbeid til hele familien, sier Herbjørn og Ingveig.

Herbjørn steiler rullestolen for å komme seg fram på forbrettet. Han stikker hånden inn til kalvene og stryker de over snuten. Dette har han gjort siden han var barn, men nå er alt så mye vanskeligere.

– Vi har korn- og gressproduksjon på i overkant av 3000 mål på egne og leide arealer mellom Salsnes og Namdalseid i Namsos kommune. I tillegg har vi 350 storfe, herav 120 melkekyr, og en samlet melkekvote på 880 tonn. Det er hektisk til tider, medgir Kolstad.

Herbjørn Kolstad får hjelp av Olve en dag i uken. – Det setter jeg pris på, sier han.

De små får mindre

I likhet med Kolstad er det mange bønder de siste årene som har utvidet virksomheten.

Det har siste 10 år vært en tredobling av bønder som mottar mer enn 500.000 kroner i støtte per år, fra 3.000 til 9.000 bønder. De har i denne perioden økt sin andel av støtten fra 2 til 7 milliarder kroner, og mottok i fjor 60 prosent av den totale landbruksstøtten på 12 milliarder kroner.

Vanlige bønder får derimot mindre og mindre av kaken. Tre av fire bønder i Norge er småbruk som får under en halv million i støtte. Dette store flertallet av bønder fikk for 10 år siden 80 prosent av alle tilskudd, mens de i fjor fikk 40 prosent av hele tilskudds-kaken.

Kolstad planlegger å vokse videre

– Nå er det mangel på melk igjen og kvotene økte i høst økt med 5 prosent. Målet er å fylle kvoten på 900 tonn, sier Herbjørn Kolstad.

Herbjørn sier at leieprisen på melkekvoter og prisen på jordleie heller aldri har vært så høy som i dag.

– Det er rift om jorden fordi de som er i næringen, finner det lønnsomt. Det gjør også at de som leier ut jord, tjener mer.

Ingveig Jerpstad har klokkertro på norsk landbruk. – Alle må ha mat, sier hun.

– Rundt 10.000 bruk er blitt borte på ti år. Hva mener dere om det?

– Det er en naturlig konsekvens av den samfunnsøkonomiske utviklingen. Og det er logisk på mange vis. Vi har en forventning om at hver arbeidstime skal lønnes stadig høyere, og da må hver arbeidstime også produsere mer.

– Vil det fortsatt blir flere større bruk?

– Jeg tror det fortsatt blir større enheter en god stund ennå. Det er fortsatt mange små bruk og utrolig mange båsfjøs. De må avvikles eller bygges om før fristen i 2034. Før det tror jeg mange gir opp, sier Herbjørn Kolstad.

Mer penger i økologisk

Herbjørn Kolstad er utdannet landbruksmekaniker og tok over slektsgården i 1986 med en melkekvote på 115 tonn. På begynnelsen av 1990- tallet kjøpte han seg skurtresker og begynte med leiekjøring. Siden har det ballet på seg.

– Vi har klokkertro på landbruket. Folk må ha mat.

For 15 år siden kuttet de ut kunstgjødselen og kjemien – og la om til økologisk drift.

– Det var to årsaker til det. Den ene var økte inntekter og det andre var at det var agronomisk interessant. Det er større årsvariasjoner og den økologiske produksjonen svarer mer på gode år. Men avlingene har nok gått ned med 30 – 40 prosent.

Herbjørn Kolstad leder landbruksvirksomheten fra sitt kontor i verkstedet til eldstesønnen.

– Noe var forferdelig galt

Herbjørn blir stille og må ha en liten pause når vi kommer inn på det nye livet i rullestol. Tårene kommer fort når han forteller om den fatale ulykken for to år siden. Han skulle bare løfte ned en gjødselspreder fra traktorhengeren.

– Da jeg skulle feste kjettingene i løftekrokene begynte sprederen å bevege seg. Jeg måtte komme meg unna, sier 55-åringen.

– Jeg falt ikke så langt, det var kanskje litt over 2 meter ned, men jeg kjente at noe var forferdelig galt i det jeg traff bakken.

Den aktive og spreke gårdbrukeren ble plutselig lam fra livet og ned.

– Bonden i meg sier at dette ikke stemmer. Men jeg må bare stå på. Jeg leder bedriften fra kontoret i verkstedet til min sønn. Jeg ser for meg å ta de oppgaver jeg klarer og finne løsninger på det meste. De er jeg vant til å finne.

Nå har Herbjørn planer om å tilpasse traktoren slik at han kan være med litt mer i gårdsdriften.

– Det er en tid før og etter ulykken, medgir Herbjørn.

– Jeg ha hatt veldig god hjelp i kona og ungene. Det gjør godt. Vi har hatt en entusiasme og entusiasme smitter.

Herbjørn Kolstad kjenner på savnet av å være i fjøset etter at han ble lam. Han har bygd opp en av landets største økologiske melkebruk.

Omsetter for 25 mill.

Det er Jamtsve/Hanemo samdrift som står for jordbruksdriften hvor de produserer melk, korn og kjøttfe. Bondegården omsetter for 13 millioner i året, mens maskinstasjonen med 10 ansatte omsetter for 12 millioner.

– Har du kunnet drive uten tilskudd?

– Ja, det kunne jeg ha gjort, men da måtte vi ha lagt om og tilpasset kostnadene veldig. Det har først gått utover prisen på leiejord og melkekvoter.

Kolstad sammenligner prisene på en traktor før og nå.

– Du må produsere flere liter melk for en traktor i dag enn du måtte for 40 år siden. Derfor må man utnytte kostnadene bedre.

Kona er driftsleder

Ingveig Jerpstad er driftsleder for melkeproduksjon og storfekjøtt i samdriften Jamtsve/Hanemo.

– Vi har holdt på i 30 år fordi vi synes det er artig og interessant. Jeg er fra Steinkjer og visste knapt hvor Namdalseid var før jeg traff Herbjørn.

Nå er det også snart klart for generasjonsskifte i familien.

– Det blir yngstesønnen som tar over hjemgården. Vi er veldig glad for at noen vil føre familiebruket videre, sier Ingveig og Herbjørn.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Landbruk
 2. Steinkjer

Flere artikler

 1. Vil endra lova for å hindra at gardar blir liggande brakk

 2. Betalt innhold

  Sammen blir de en ny, norsk landbruksgigant

 3. Ny kalkulator skal gje meir klimavenleg norsk mat

 4. Betalt innhold

  Slår alarm: – Næringa er i ein kritisk situasjon

 5. Sesongbasert landbruk: Arbeidstilsynet fant lovbrudd i alle tilsyn