Antall permitterte faller videre: – Det føles bra å være tilbake

Mens Trondheim stålsetter seg for nye permitteringer, går det motsatt vei for Oslo.

Daglig leder Christer Espeseth Gjønnes ved Colonel Mustard i Oslo er blant dem som har vært permittert i lengre perioder i vinter. Nå er han klar for en varig gjenåpning.
Publisert: Publisert:

Dagens ferske tall viser at det er 3.300 færre permitterte enn for en uke siden. I Oslo gikk antallet permitterte ned fra 3,9 til 3,7 prosent.

Fredag forrige uke kom ledighetstallene for mai, da var det 65.771 helt permitterte, delvis permitterte og permitterte på tiltak.

Tallene viser også at ledigheten fortsetter nedover, og ligger nå på 3,2 prosent sammenlignet med 3,3 prosent forrige uke.

Nav-direktøren har også spådd en ytterligere nedgang i antall arbeidssøkere neste måned, som følge av de nasjonale lettelsene og gjenåpningen i Oslo. Denne måneden startet med blant annet gjenåpning av kjøpesentre og butikker i Oslo, og torsdag forrige åpnet det for skjenking til midnatt uten matservering landet over, med unntak av i kommuner med strengere tiltak.

– Viktig for psyken

Ved serveringsstedet Colonel Mustard i Oslo har daglig leder Christer Espeseth Gjønnes vært tilbake på jobb i noen uker allerede, for å planlegge gjenåpningen.

Samtidig er syv andre nettopp hentet tilbake fra permittering, og dermed en del av de ferske Nav-tallene.

– Hvordan er det å være tilbake?

– Det er bra, og det føles bra. Mennesker er jo sosiale skapninger og trives best i lag. Det er viktig for hodet og psyken til folk å kunne se at folk ler og kan skåle og være sosiale. Både som gjest og arbeidstager, sier Gjønnes.

Han er relativt fersk i stillingen ved Colonel Mustard, og kom fra Nieu på utestedet Soria Moria, som åpnet i januar 2020.

– Det ble stengt i mars, som alt annet, åpnet igjen på sommeren og ble stengt igjen fra november. Så jeg har vært 100 prosent permittert fra da.

Les også

Stor nedgang i antall arbeidssøkere etter lettelser

Emil Elde Skårset er endelig tilbake på jobb for Colonel Mustard. Studenten medig at det har vært tungt å være permittert.

– Har vært tungt

Emil Elde Skårset er blant de ansatte som nå har kommet tilbake på jobb. Han studerer samtidig, og har hatt jobben på Colonel Mustard ved siden av.

– Det har vært drit og tungt. Å ha hatt et formål under pandemien har vært viktig for meg, sier Skårset.

Han har ikke fått dagpenger, siden han vært i praksis, forteller han. Derfor har det kun gått rundt på pengene fra Lånekassen, som ikke er mye.

– I syv måneder røyner det på. Så det er utrolig herlig å være tilbake, sier Skårset.

Vil unngå trønderske tilstander

E24 besøkte Colonel Mustard i januar, da utestedet, og eierselskapet Noho Norway, så seg nødt til å helle flere tusen liter øl i do. Med et stort selskap i ryggen er økonomien fortsatt solid nok for Colonel Mustard, opplyser daglig leder Gjønnes.

– De faste utgiftene slutter jo ikke å tikke, men når vi er under Noho gjør det at vi har bra med økonomi i ryggen, så vi klarer oss. Det er verre for de enkeltstående, som kanskje bare har én bar eller restaurant, sier han.

Og selv om Oslo nå åpner i tide til sommervær og utepils-sesong, er det med en viss bekymring utelivet i hovedstaden ser nordover mot Trondheim, som opplever det stikk motsatte i disse dager.

– Det er synd, det er akkurat det vi vil unngå, å åpne og stenge og åpne og stenge igjen. Det er utrolig kostbart, og det tar på dem som jobber der, sier Gjønnes.

– Jeg håper og tror at det ikke blir noe mer nedstenging nå, for det tror jeg blir jævlig vanskelig for folk.

Les også

Etterlyser bedre kontrollmekanismer hos Nav: 33 personer og bedrifter anmeldt for svindel

Full skjenkestopp i Trondheim

I Trøndelag er det akkurat det som nå skjer.

Mandag innførte byen full skjenkestopp, stenging av virksomheter og forbud mot arrangementer.

Tiltakene kommer som et svar på en rask økning i smitte i Trondheim i ukene etter 17. mai, som har skapt stor belastning på smittesporingen.

Tiltakene vil vare i én uke frem til 8. juni. Da vil formannskapet i byen vurdere en eventuell forlengelse.

Regiondirektør i NHO Trøndelag, Tord Lien, anslo mandag at nedstengingen vil føre til at mellom 1.000 og 2.000 ansatte vil motta permitteringsvarsler «innen få dager».

– Enkeltvedtaket som rammer suverent flest jobber, er skjenkestopp. Det rammer serveringsstedene direkte, men også hotellene, som har hatt relativt greit belegg frem til nå, særlig i helgene. I tillegg vil det påvirke transport og andre tjenester, sa Lien til E24 mandag.

Publisert: