Private helseaktører forbereder seg på testrush i juli: Ansetter flere hundre

Ivrige turister fra inn- og utland kan sette testkapasiteten i Norge på prøve. Selskapene som skal utføre coronatestingen, forsøker nå å få tak i nok arbeidskraft i tide.

OPP: Dette er en av svært mange som har blitt testet for covid-19 av Legevakt Vest det siste året. Fra 2. juli skal de teste alle som kommer til Norge via DFDS’ fergerute fra København til Oslo.
Publisert:

Dr.Dropin meldte forrige uke at de skal teste inntil 12.000 reisende om dagen ved Oslo lufthavn (OSL), i tillegg til å følge opp de som må på karantenehotell i Ullensaker kommune i sommer.

– Vi ansetter 250 stykker for dette prosjektet. Det er klart at vi må oppbemanne når man vinner et sånt anbud, sier daglig leder Daniel Sørli til E24.

Oppdraget starter i juli og strekker seg til og med september, med mulighet for forlengelse på en måned av gangen. Nylig lyste Dr.Dropin ut flere titalls stillinger, viser en stillingsannonse på Finn.no.

Selskapet tester allerede de som reiser ut av landet via Oslo lufthavn. Da nyheten om at Dr.Dropin vant anbudet om ankomst, ble kontraktsverdien anslått til 20 millioner kroner i måneden.

Til sammenligning hadde selskapet 36,8 millioner kroner i inntekter i hele 2019.

– Det er helt klart en stor avtale. Men vi har også hatt flere store avtaler gjennom hele coronapandemien. Vi føler oss trygge på at vi har bemanning og administrasjon som trengs for å levere, sier Sørli.

TESTSYSTEM: I starten av 2021 ble passasjerer fra Doha og Dubai testet for covid-19 etter ankomst i Norge. Ullensaker kommune har etablert et eget testsenter på Oslo lufthavn Gardermoen for passasjerer som ankommer Norge fra utlandet. Snart blir det satt på en ny prøve.
Les også

Venter test-rush på Gardermoen: Dr. Dropin kan få 20 mill. i måneden av kommunen

Forbereder seg på tredobling

Ullensaker kommune venter at det kan komme en oppdemmet bølge av sommerturister via Oslo lufthavn.

– Vi har forberedt oss på i hvert fall en tredobling av testkapasiteten i forhold til pågangen i januar, sier Ketil Nordal.

Han er operativ leder for teststasjon Gardermoen frem til Dr.Dropin overtar ansvaret for testingen på landets hovedflyplass 1. juli.

Les også

Kaos og køer for å komme inn og ut av landet

Grensekontrollen på Oslo lufthavn siler ut de som ankommer Norge fra utlandet, før de møter testpersonell rett etterpå.

Det er her de store køene kan oppstå i møte med en turistboom fremover, ifølge Nordal.

– Den største utfordringen er for grensekontrollen med hyppige endringer i reglene. Frykten for køer er der oppe, ikke nede hos testing. Det er politiet som avgjør hvor de skal og hvilken teststasjon de skal til.

Les også

Innfører store lettelser – tillater mer reise og mindre hjemmekontor

Sommerklare siden februar

Den private aktøren Legevakt Vest har også vært brukt – både i Ullensaker og Oslo kommune, gjennom store deler av pandemien.

Selskapet utfører fortsatt mange tester i disse kommunene, og neste oppdrag er knyttet til Oslo Havn og DFDS’ fergevirksomhet mellom Oslo og København.

Rederiet starter opp seilingene sine igjen 3. juli – omtrent da EUs coronasertifikat er ventet å være klart til bruk.

TESTTOPP: Kari Lise Jacobsen Eidjar er lege og daglig leder i Legevakt Vest. Fra 2. juli skal bedriften hennes teste alle som kommer til Norge via Oslo og DFDS’ fergerute fra København.

Daglig leder Kari Lise Jacobsen Eidjar mener at Legevakt Vest er klare til å jobbe mye denne sommeren.

– Vi har nok folk. Før covid var vi 42 i hel- og deltidsstillinger. Når vi er ferdig med ansettelser er vi mellom 100 og 120. I tillegg er det flere vi kan ta inn hvis vi ser at vi trenger det, sier hun til E24.

Hele teamet til Oslo Havn var klart allerede i februar, oppgir Eidjar. Selv om det kan bli et turistrush man ikke har sett på lenge, mener hun at de er godt rustet.

– Vi har jobbet med dette i mange måneder og hatt dialog med Oslo kommune siden i vinter. Det blir spennende. Men vi har ikke vondt i magen og vi sover godt.

Les på E24+

I denne bygda tar masseturismen over for bohemene. Nå må de stramme inn.

Eidjar forteller at også Sandefjord kommune har lagt ut testing på anbud.

– Vi har valgt å ikke delta. Ikke fordi vi ikke vil hjelpe dem, men vi må sørge for at vi leverer i henhold til våre allerede etablerte forpliktelser overfor våre samarbeidspartnere, sier hun, og legger til:

– Vi må vi ta høyde for «worst-case scenario» – at det kan bli en helt vanvittig økning.

Les også

Forventer økt trafikk på flyplassene: – Det kommer til å bli køer, og det har begynt allerede

Les også

Oslo kommune betalte Dr. Dropin 17 mill. for coronatesting

Fotfølges til hotell

Alle som kommer til Norge fra utlandet blir testet via hurtigtest, venter på svaret og får oppfølging basert på dette.

Kommer du fra et grønt land i EØS/Schengen-området holder det med en negativ hurtigtest for å reise fritt i Norge.

Er du fullvaksinert skal du fra 24. juni ikke lenger måtte registrere deg når du reiser inn i Norge. I stedet kan du fylle ut et skjema før du kommer til landet. I tillegg slipper personene dette gjelder å teste seg når de reiser inn i Norge.

Dette gjelder også for dem som kan dokumentere at de har hatt covid-19 en gang i løpet av de siste seks månedene.

Men for de som fortsatt må på karantenehotell er det et strengt regime.

Ved en positiv hurtigtest blir du isolert på flyplassen og må ta en ny test (PCR). Så må du på karantenehotell.

– De som skal til karantenehotell følges av vektere til alt – testing, henting av bagasje, til toalettbesøk og til hotellet. Det er ikke noen mulighet til å lure seg unna dem. Det er to vektere per ti reisende, så de følges veldig tett, sier Ketil Nordal.

TILBAKE: Yrende folkeliv på Karl Johan 29. mai 2021 - to dager etter åpningen av Oslo. På Sørenga og bryggene rundt er det trangt om plassene i solen. Allerede nå i slutten av juni åpnes det for flere turister fra utlandet igjen.
Les også

Gjør klar til storinnrykk på karantenehotell

Les også

Dr. Dropin beklager. Koronatestere får etterbetalt 700.000 kr.

Publisert: