Tillitsvalgte i Scandic kjemper for å beholde jobbene: – Kan gå mot rettssak, sier Fellesforbundet

Forrige uke ble det klart at Scandic skal iverksette oppsigelser av 300 årsverk. Onsdag møtte tillitsvalgte ledelsen. – Regjeringen har nå gitt oss en mulighet til å fortsette, sier konserntillitsvalgt Anne Marie Andersen.

Konserntillitsvalgt i Scandic, Anne Marie Andersen, ber ledelsen i Scandic om å ha is i magen og utsette de 300 oppsigelsene selskapet meldte om i forrige uke.
Publisert: Publisert:

Tirsdag møtte Scandic-tillitsvalgte fra hele Norge med Fellesforbundet for å gå over lover og forskrifter, etter at konsernet meldte om oppsigelser av mer enn 300 årsverk. Onsdag gikk tillitsvalgte til ledelsen med en uenighetsprotokoll.

– Regjeringen har nå gitt oss en mulighet til å fortsette. Vi har i dag fremmet hvorfor Scandic burde se an situasjonen frem mot sommeren, sier konserntillitsvalgt i hotellkjeden, Anne Marie Andersen, til E24.

Hun mener at selskapet burde utnytte de forlengede permitteringsordningene og ber ledelsen om å ha is i magen.

Fellesforbundets leder på Vestlandet Djevat Hisenaj mener at Scandic-konsernet har skapt unødvendig mye uro.

– Dette er uklokt av Scandic. Det beste de kan gjøre nå er å trekke oppsigelsene og avvente. Hvis ikke kan det gå mot rettsak, sier Hisenaj.

Hotellkjeden sier de forholder seg til lovverket og egne tillitsvalgte og har ingen kommentar utover det, opplyser HR-direktør Elin Ekrol til E24.

Les også

Krever stans av statsstøtte til Scandic etter oppsigelsesvarsel

– En krevende situasjon

Mandag neste uke skal tillitsvalgte igjen møte ledelsen. Da kan det bli klart om konsernet vil gå videre med iverksetting av oppsigelsene eller ikke.

– For veldig mange er det vanskelig å se et ytterlige tap av arbeidskraft. Vi må bare være optimistiske, sier Andersen.

Scandic på sin side har forståelse for at mange nå står i en krevende situasjon, men påpeker at hotellkjeden må sikre fremtidig drift og berge arbeidsplasser.

– Vi står i en svært alvorlig økonomisk situasjon og må tilpasse virksomheten etter et endret marked, sa Elin Ekrol, HR-direktør i Scandic til E24 tirsdag.

Les også

Storkjeder varsler bølge av oppsigelser: Jeanette er allerede oppsagt

– Problemet er at det nok en gang er arbeidsfolk som må ta støyten i denne krisen, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Vil ikke tillate oppsigelser

Det har ikke manglet på politiske reaksjoner etter at nyheten om Scandic-oppsigelsene kom ut torsdag forrige uke.

– Vi krever null oppsigelser fra selskaper som mottar kompensasjon, og at de ikke tar ut utbytte, sier SV-leder Audun Lysbakken til E24.

Scandic har fått krisestøtte på nær 200 millioner kroner ifølge tall fra Skatteetaten.

– Problemet er at det nok en gang er arbeidsfolk som må ta støyten i denne krisen. Scandic har fått massiv støtte fra staten, og svarer med å si opp hundrevis av ansatte som står igjen uten sikkerhet, sier Lysbakken.

– Vi har jo nå nylig fått gjennom at de tar regningen for permitteringer, nettopp på grunn av situasjonen vi er i. Ved å ikke tillate oppsigelser til de som mottar krisepenger, unngår vi jo nettopp at de tar regninga for annet enn permitteringer, sier han.

Les også

Stordalens hotell-konkurs: Hotellrådgiver tror flere kan ryke ved månedsskiftet

Jonas Gahr Støre mener at fellesskapet skal stille krav for å forhindre at bedriftene sier opp ansatte og tar ut store utbytter.

Vil ikke bremse naturlig utvikling

Statssekretær Lucie Sunde-Eidem i Næringsdepartementet svarer at næringslivet må omstille seg for å styrke og beholde konkurranseevnen.

– Det er ikke hensiktsmessig at regjeringen bremser denne naturlige utviklingen ved å låse næringslivet fast i samme struktur som før pandemien, sier Sunde-Eidem til E24.

I en e-post til E24 skriver Ap-leder Jonas Gahr Støre at regjeringens kortsiktige og urettferdige politikk har skapt unødvendig store bekymringer for arbeidsfolk og arbeidsgivere.

– Bedrifter som nyter godt av økonomisk støtte fra fellesskapet må stille opp for sine ansatte. Dette fikk vi dessverre ikke flertall for, sier han og sikter til et av tiltakene i opposisjons krisepakke som flertallet stemte ned.

Opposisjonspartiene overkjørte regjeringen mandag med en rekke tiltak som har mulighet til å gagne reiselivet, ifølge hotelltopper, Virke og NHO.

Les også

Hotelltopper om opposisjonens krisepakke: – Helt nødvendig

Publisert: