Ikea åpnet varehus i Asker i kveld - 20 minutter senere ba regjeringen dem stenge

Regjeringen melder at nedstengingen av butikker på Østlandet ikke bare gjelder kjøpesentre, men også varehus, og dermed må flere store aktører stenge ned - deriblant Ikea i Asker.

MÅTTE STENGE: Ikea på Slepende i Asker.

Lise Åserud, NTB
  • Sindre Hopland
  • Amalie Frøystad Nærø
Publisert:

– Vi stengte ned varehuset på Slependen på mandag, og så gjenåpnet vi den i dag klokken 18.00. Men etter de nye bestemmelsene som i kveld stenger vi ned igjen, sier Ikeas kommunikasjonsrådgiver Stine Odland til E24.

Det betyr at Ikea på Slependen i Asker fikk holde åpent i rundt 20 minutter før kontrabeskjeden om nedstenging kom, og varehuset vil holde åpent ut kvelden før det nok en gang stenger ned.

Regjeringen presiserer onsdag kveld at varehus omfattes av coronaforskriften, som allerede blant annet har stengt ned kjøpesentre på store deler av Østlandet.

– Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vurderer at den smittevernfaglige begrunnelsen for stenging av kjøpesentre også vil gjøre seg gjeldende for varehus, skriver regjeringen i en pressemelding.

Den viser blant annet til at stenging av varehus vil bidra til mindre reising på tvers av kommunegrensene.

KORTVARIG GLEDE: Ikea i Asker åpnet dørene onsdag klokken 18. Rundt 20 minutter senere kom beskjeden om at også varehusene i de 25 kommunene på Østlandet måtte stenge.

Skjermdump

Unngår permitteringer

E24 har skrevet om en rekke aktører som stenger og butikker og permitterer ansatte den siste uken, deriblant Mester Grønn, Nille, Varner og flere.

I Ikea har de så langt unngått permitteringer, og de ansatte blir satt til å gjøre alternative arbeidsoppgaver.

Odland i Ikea sier gjenåpningen onsdag ble gjort i dialog med Asker Kommune som ba dem stenge ned på mandag. Man har også snakket med verneombud og tillitsvalgte.

– Vi holder stengt til vi får nye anbefalinger, sier Odland.

Ikea hadde allerede stengt ned varehuset i Oslo da dagens melding kom fra myndighetene.

Regjeringen presiserer samtidig at kjøpesentre hvor det er butikker som har lov å holde åpent, som for eksempel matbutikker og apotek, kan holde sine lokaler tilgjengelige for de aktuelle butikkene.

Nedstengingen av varehandelen varer ut januar måned, før regjeringen på nytt skal vurdere situasjonen.

– Tusenvis av ansatte er usikre

– Tusenvis av ansatte er usikre på om de skal gå på jobb i morgen eller ikke, sier Harald Andersen, direktør i Virke Handel.

– Hvilke selskaper eller bransjer er det usikkerhet i nå?

– Det kan være mindre møbelforretninger, elektronikk, bredt vareutvalg og mye mer, sier Andersen.

Han mener mener Regjeringen ikke har definert godt nok hva et varehus eller et kjøpesenter er.

– Telefonen har rødglødet hos oss, og vi har fortsatt ikke fått en klargjøring på definisjonen av hva et varehus er. Kunne de ikke gitt oss et par timers forvarsel så vi kunne funnet en definisjon?

Andersen sier Virke har jobbet for å få flere butikker inn under unntakene fra restriksjonene som ble lansert før helgen, deriblant dyremat, bredt vareutvalg, samt at butikker kan praktisere «klikk og hent».

– Det er et paradoks at vi etter ti måneder med pandemi uten noe smitte på kjøpesentre, og en varehandel som har vært gode på smittevern, nå må stenge ned - og det i årets roligste måned, sier Andersen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset

Flere artikler

  1. Helsedirektoratet oppklarer etter full varehus-forvirring

  2. Virke etterlyser svar: - Hva er et varehus?

  3. Må stenge over 20 varehus – dropper permitteringer

  4. Nå åpner flere butikker i Oslo igjen

  5. Nav Vestland: – Vi får nok et ras med permitteringer