Full forvirring om alkoholservering: - Kan vi servere øl hvis vi også selger pølse?

I Sandefjord har Daniel Bech Erlandsen fått beskjed fra kommunen at puben ikke får åpne før den har fått avklart hva som regnes som matservering.

I VILLREDE: Dersom de får lov, blir det pils og pølse hos Gulating Pub i Sandefjord i helgen. Nå venter pubsjefen på svar.

Privat / Gulating Pub Sandefjord
  • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

Først fikk Daniel Bech Erlandsen klarsignal for å åpne de tre pubene han driver til helgen. Onsdag fikk han kontrabeskjed. Nå venter han på at kommunen finner ut hva regjeringen har ment med matservering.

Regjeringens nye forskrift om alkoholservering i forbindelse med spising skaper nemlig full forvirring i bransjen.

Endringen som trer i kraft natt til fredag innebærer at det nå blir tillatt å servere alkohol sammen med mat.

– Men hva menes med matservering? Kan vi servere øl hvis vi også selger pølse, lurer Erlandsen.

Pubene han driver har ikke matservering til vanlig, men hvis han får «ja» på nevnte spørsmål, blir det pølseservering til helgen.

– Uten tvil. Vi må prøve å få solgt unna varelageret vårt før det går ut på dato.

Les på E24+

Det kan være at Nybø hindrer en enda bedre løsning for Norwegian

Spørsmål om hvor grensen går

Også i Risør er forvirringen komplett. Der har kommunen diskutert med vekterselskapet de bruker hvordan de nye skjenkereglene skal håndheves.

I en e-post fra kommunen til selskapet reises fire spørsmål de anser som sentrale og ubesvarte:

  1. Hvor lenge kan en gjest sitte og konsumere alkohol etter at vedkommende har spist ferdig?
  2. Kan en gjest få servert mer alkohol etter maten dersom vedkommende ønsker å være gjest hele kvelden?
  3. Kan en gjest etter å ha spist et måltid bestille mer alkohol for så å ta drikken med seg til uteserveringen for eventuelt å røyke?
  4. Kan stedet nekte en gjest å få servert mer alkohol etter at gjesten er ferdig med måltidet?

Ennå har ikke kommunen kommet frem til de endelige svarene, får E24 opplyst. Usikkerheten skaper frustrasjon hos restauranteier Terje Henriksen.

– Hvorfor pålegger regjeringen oss sånne tulleregler med spiseplikt? Det blir veldig vanskelig å forholde seg til, sier han.

Helse- og omsorgsdepartementet har ikke besvart E24s spørsmål torsdag kveld.

Terje Henriksen driver fem serveringssteder i Risør.

Stig Sandmo

Spår blomkålsuppe i fleng

Spiseplikt er ikke noe nytt for norske serveringssteder, men det begynner å bli noen tiår siden sist det var en lovfestet bestemmelse.

Terje Henriksen minnes 80-tallet med rundstykker som ble båret inn og ut fra kjøkkenet uten å bli rørt. Han ser for seg lignende tilstander nå.

– Man kommer nok til å få billig blomkålsuppe på de fleste barer og puber fremover.

Restauranteieren synes forskriften fremstår lite gjennomtenkt.

– De har nok sett for seg at restaurantene skal være åpne, men ikke barene. Problemet er at regjeringen skaper en masse tvilstilfeller. Hvorfor ikke gjøre det som i vår, da regelen var så enkel: Restauranter fikk være åpne, men ikke puber, sier Henriksen.

58-åringen drifter en restaurant med en tilknyttet pub, så der vil alle gjestene få samme meny, forteller han.

– Hadde jeg derimot drevet ren pub, tror jeg vi hadde gått for suppe. Men jeg ville nok kastet en del suppe i løpet av kvelden.

Les på E24+

Kjøpe eller selge bolig? Dette må du vite om boligmarkedet nå

Pizza, ikke peanøtter

NHO Reiseliv har tatt for seg problemstillingen med et informasjonsskriv om forskriften.

Det presiseres at hver enkelt gjest må bestille mat hvis de skal få servert alkohol. Det holder ikke at kun én av gjestene, i en gruppe på for eksempel fire personer, bestiller mat.  

Samtidig er det ikke noe krav om at maten må komme fra eget kjøkken, poengterer interesseorganisasjonen.

«Det har altså ingen betydning om maten er laget på eget kjøkken, hos en ekstern leverandør, foodtruck eller lignende.»

NHO Reiselivs kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad sier til E24 at de opplever reglene ganske tydelige, og at de som lurer på hvor slingringsrommet er, vil få klarhet i det etter hvert.

– Overordnet tenker vi på hva som er intensjonen med forskriften, nemlig at alkoholservering skal skje i forbindelse med et måltid. Vår beskjed til bedrifter er at i stedet for å prøve seg frem i ulike gråsoner, så tenk at pizza er et måltid, men peanøtter er ikke det.

Les på E24+

Rekordår i DNB Markets: Her er de 10 mest kjøpte aksjene i 2020

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Alkohol
  2. Restaurant
  3. Risør
  4. Sandefjord
  5. Reiseliv
  6. NHO

Flere artikler