To vaksineaksjer skiller seg ut

Helsegiganten Pfizer er langt fremme i kappløpet om coronavaksiner, men den store corona-oppgangen på børs er det selskapene BioNtech og Moderna som har stått for. Sistnevnte steg hele 19 prosent bare i løpet av mandag.

Dette bildet er fra et av Astra Zenecas laboratorier.

Astra Zeneca
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Pfizer/BioNtech og Moderna er langt fremme blant de mange miljøene som utvikler vaksiner. Men Pfizers aksjekurs har falt i år, mens aksjekursene i BioNtech og Moderna har skutt i været (se figur).

Noe av årsaken er at det er disse to selskapene som har utviklet teknologien i vaksinene, påpeker biotek-analytiker Lars Mørland Knudsen i Arctic Securities.

– Jeg tror kanskje at de store farmasiaksjene hadde gjort det bedre hvis de hadde utviklet teknologien selv, sier Knudsen til E24.

– De aksjene som har hatt størst effekt av pandemien er selskaper som Moderna og BioNTech. Det er deres kandidater som har vært først ute og som viser størst effekt, sier han.

Moderna-aksjen klatret hele 19 prosent mandag, etter nyheten om at selskapet ville søke nødgodkjennelse i Europa og USA for sin coronavaksine i løpet av dagen. Moderna-aksjen er mer enn syvdoblet i år, og markedsverdien har passert 500 milliarder kroner.

Til sammenligning er det største selskapet på Oslo Børs, Equinor, verdt 456 milliarder kroner.

– Vi tror at vår vaksine vil gi et nytt og kraftig verktøy som kan endre denne pandemiens gang og hjelpe med å hindre alvorlig sykdom, sykehusinnleggelser og dødsfall, sa konsernsjef Stéphane Bancel i Moderna i en melding mandag.

– Lover godt for fremgangsmåten

Arctic-analytikeren påpeker at Moderna og BioNtech sitter på lovende teknologi, men at de så langt ikke har hatt noen godkjente produkter. Begge selskapene leverte negative resultater i tredje kvartal, men Knudsen ser muligheter.

– De debuterer nå på verdensscenen med ny teknologi som så langt ser ut til å fungere godt. Disse selskapene er bygget opp som plattformselskaper, så når de får gjennomslag for denne teknologien så lover det godt for fremgangsmåten også nå det kommer til andre vaksiner og medikamenter selskapet kan utvikle i fremtiden, sier han.

Også Astra Zeneca har vært langt fremme i kappløpet om å utvikle en vaksine. Men heller ikke dette selskapet har utviklet teknologien sin selv, påpeker Knudsen.

– Astra Zenecas kandidat er innlisensiert fra Oxford-universitet. De har også sagt at de skal selge vaksinen til selvkost. Det bidrar til at utsiktene til store inntekter er begrenset, sier han.

Astra Zeneca eier for øvrig 7,65 prosent av Moderna, ifølge selskapets årsrapport for 2019.

Les også

Moderna søker vaksinegodkjenning i Europa og USA

– Vil neppe ha så store utslag

Knudsen peker på at mange selskaper har lovet å ikke kreve ublu priser for vaksinene sine. Dermed vil ikke inntektene og aksjekursene nødvendigvis skyte i været.

– Det vil nok bli sett negativt på hvis selskapene tar seg for godt betalt. Vi så etter svineinfluensaen at noen selskaper tjente godt på Tamiflu, et medikament det har blitt satt spørsmålstegn til i ettertid, sier Knudsen.

Analytikeren peker på at farmasibransjen i USA har vært i hardt vær på grunn av høye priser. Han tror vaksinene vil bli brukt som et utstillingsvindu for bransjens evne til innovasjon og teknologiutvikling.

– Derfor har de også valgt å ikke ta seg så godt betalt, og dermed vil det neppe ha så store utslag på aksjen, sier han.

Les også

Kappløpet om vaksinene: Disse selskapene leder an

Avhengig av flere varetyper

Mange av de store farmasiselskapene tjener også mye av pengene sine på andre varer enn vaksiner. En gigant som Johnson & Johnson leverer for eksempel alt fra operasjonsutstyr til sanitetsvarer som plaster og munnskyllevann.

Knudsen tror at helseaksjene vil bli møte både positive og negative effekter når vaksineringen begynner og verdensøkonomien etter hvert kommer tilbake til en slags normal.

– De har en del produkter som vil selge bra når samfunnet er ferdig vaksinert. Da kan folk gå tilbake til normalen og begynne å bruke medisiner som kan ha vært i mindre bruk nå, fordi noen sykehus ikke har tilbydd enkelte behandlinger i de verste periodene, sier Knudsen.

– Samtidig vil selskapene miste inntektene fra vaksiner og tester når situasjonen normaliseres, så det er vanskelig å vite hva den samlede effekten vil bli for de enkelte selskapene uten å gjøre en nøyere analyse, legger han til.

Les på E24+

Helseinvestor? Dette bør du se etter nå

Positiv til vaksinene

Knudsen sier han er veldig positiv til to av de tre vaksinene hvor selskapene har levert foreløpige resultater.

– Det gjelder Pfizer og BioNtechs samarbeid og vaksinen fra Moderna, sier han.

Disse har kommet med positive nyheter når det gjelder effekt og sikkerhet, men uavhengige forskere og organisasjoner som amerikanske FDA må se gjennom dataene før vi kan vite noe sikkert.

– Så langt ser det lovende ut, sier Knudsen.

– Astra Zeneca ser imidlertid ut til å ha gått på en blemme, både når det gjelder effekten og hvordan deres studie er kommunisert og gjennomført. De sier at de nå trolig vil kjøre en ny studie med en annen dosering enn den de har brukt primært for se om de kan øke effekten av vaksinen, legger han til.

Det er fortsatt usikkert hvor mange vaksiner som vil trengs globalt. Det er også usikkert om vaksiner utviklet i Russland og Kina er like effektive som de vestlige vaksinene, og kan bidra til å mette behovet. Men det vil trolig kreves en rekke vaksiner for å bekjempe pandemien.

– Jo flere vaksiner som viser seg sikre og effektive, jo flere folk vil vi få vaksinert. Så det hadde absolutt vært positivt om Astra Zeneca og Johnson & Johnson, Novavax og GSK og Sanofi også kommer med positive resultater, sier Knudsen.

Les på E24+

Ingen investorer bør ta 2021-festen for gitt

Les også

Oslo Børs legger coronakrisen bak seg: – 2021 kan bli virkelig bra

Les på E24+

Da pandemien traff, økte bestillingene med 1300 prosent

Les også

USA venter å starte coronavaksinering i desember

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Teknologi
  3. GlaxoSmithKline
  4. Johnson & Johnson
  5. Novartis
  6. Astra Zeneca
  7. Moderna

Flere artikler