Hotellmilliardærer kaster seg på luksuscruise-bølge
Luksusturer på de syv hav er reiselivstrenden «alle» vil inn i.
De lover sjelefred, unike middagsopplevelser og «laid-back luxury». Ship ohoi og velkommen til luksuscruise. Her er drinkene høye, veskene dyre og utsikten ikke mindre enn fantastisk.
Den øvre delen av luksusmarkedet er en av de største driverne i cruiseindustrien og reiseliv nå, forklarer Patrick Scholes. Han er administrerende direktør for overnatting og fritid i investeringsbanken Truist Securities.
– Alle prøver å komme seg på den trenden, sier han til Bloomberg.
Eller i det minste en rekke hotellmilliardærer, som ser at luksusnisjen i reiselivsbransjen våkner raskere til liv enn andre deler av markedet.
Hyttestrøm: Grepene som kutter regningen
Flytende suiter
En aktør som har kastet seg på, er verdens største hotellkjede Marriott International. De eier merkenavnet Ritz-Carlton.
Selskapet sjøsatte sin første luksusyacht i fjor. Under ett år senere er det allerede planer om å utvide virksomheten, ifølge Businessinsider.
Turer til og med 2024 er planlagt og ligger ut for salg. De reisende kan velge mellom ulike destinasjoner i USA og Karibia, som Fort Lauderdale og Bermuda, eller europeiske perler som Barcelona, Nice og Venezia.
Også hotellkjedene Aman Resorts og Four Seasons har planer om å tilby gjester med tilstrekkelig tjukke lommebøker luksusturer på de syv hav.
Sistnevntes flytende suiter koster rundt 4,2 millioner dollar å bygge. Den dyreste er på hele 892 kvadratmeter og kan skilte med fire etasjer, privat spa og svømmebasseng, ifølge en pressemelding.
Aman Resorts er eid av eiendomsutvikleren Vladislav Doronin, som bor i Sveits. Four Seasons eies av Microsoft-gründer og milliardær Bill Gates og den saudiske businessprinsen Al-Waleed bin Talal.
De allerede etablerte hotellkjedene kan tilby eksisterende kunder flere steder å bruke penger og bonuspoeng. Et kjent navn og direktesalg til stamgjester hjelper til med å fylle opp båtene, skriver Bloomberg.
Aksjene som gir deg ekstra rabatter og fordeler
Harde tider for gamle travere
Samtidig sliter mer etablerte og tradisjonelle cruiseoperatører med høy gjeld og lavere dekningsgrad enn før pandemien.
Blant dem er selskapene Carnival, Royal Caribbean Cruises og Norwegian Cruise Line Holdings.
Til sammen etterlot pandemien disse selskapene med en gjeld på 74 milliarder dollar, eller om lag 768 milliarder norske kroner. Siden 2019 har gjelden deres økt med 44 milliarder dollar, ifølge en analyse fra Bloomberg Intelligence.
Mindre inntekter og høyere renter virker dempende på selskapenes utviklingsplaner, fordi de fortsatt er avhengig av lån for å ha tilgjengelig kapital, forklarer analytiker Jody Lurie.
Nå venter blant annet cruisegiganten Carnival høyere konkurranse om kundene som bruker mest penger. Men de håper også på å ta del i noe av oppturen.
– Hvis de har det bra, vil de kanskje si «Cruise er en fantastisk måte å reise på. Nest gang vil jeg kanskje ta med barna og barnebarna mine, og da er ikke Four Seasons eller Ritz-Carlton et alternativ», sier David Bernstein, finansdirektør i Carnival, til nyhetsbyrået.