Dubai-investorer pågrepet på Gardermoen

Rolf Gunnar Hultin (73) og Terje Oddvar Steinsland (70) ble pågrepet da de landet på Gardermoen torsdag, bekrefter Økokrim.

Rolf Gunnar Hultin i Dubai. Bildet er tatt i perioden hvor Økokrim mener han leverte fiktive timelister og fikk utbetalt millionbeløp av Norge.
Publisert:

Rolf Gunnar Hultin (73) og hans kompanjong Terje Oddvar Steinsland (70) ble tiltalt for grovt skattesvik mot Skattefunn-ordningen, men reiste til Dubai.

De har vært etterlyst etter at de ikke møtte opp i rettssaken mot dem i 2018.

Nå bekrefter Økokrim at de er pågrepet på Gardermoen og skal fremstilles for varetekt. Fædrelandsvennen meldte om pågripelsen først.

Det tas sikte på å fremstille dem for varetektsfengsling snart, opplyser førstestatsadvokat Petter Nordeng til E24.

Førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim.

– Hva er bakgrunnen for at Hultin og Steinsland ble pågrepet på Gardermoen?

– De ble pågrepet i forbindelse med etterlysingen vi har hatt ute flere år, som gjelder saken om skattesvik mot Skattefunn-ordningen, som de også ble tiltalt for. De ble pågrepet ved landing i Norge i går, sier Nordeng.

Duoen ble anmeldt av Skatteetaten i 2013. Siden har politiet etterforsket forretningsdriften deres bredt. Et sentralt tema for politiet har vært hvor det ble av pengene selskapene deres fikk i støtte.

Tiltalene ble tatt ut i 2017. Steinsland erkjente ikke straffskyld. Ifølge Fædrelandsvennen, som fulgte hovedforhandlingen, visste ikke Hultins advokat hvordan klienten stilte seg til saken.

– Kom frivillig

– Vi mener vilkårene for fengsling ikke er oppfylt når han frivillig kommer til Norge. Det er ingen unndragelsesfare i saken, sier advokat Lars Faye Ree som representerer Hultin til E24.

E24 har vært i kontakt med advokat Knut Henning Larsen som har representert Steinsland. Han har ikke anledning til å gi noen kommentar til E24.

– Det er riktig at han er pågrepet. Jeg har fått beskjed om at de vil framstille ham for varetekt i Oslo tingrett seinere i dag, men jeg har ikke hørt noe fra retten ennå. Jeg jobber med det nå, sier Larsen til Fedrelandsvennen.

Også Larsen vil be om at klienten løslates.

– Jeg kommer naturligvis til å be om at han blir løslatt. Jeg synes det er merkelig, når han nå kommer hjem for å gjennomføre saken, at Økokrim anfører unndragelsesfare. Da hadde han vel ikke kommet frivillig hjem, sier Larsen til avisen.

Les på E24+

Eiendomsbaroner i eksil

179 millioner

Ifølge tiltalene fra Økokrim diktet de opp til sammen 179 millioner kroner i forskningsutgifter i 12 selskaper, og fikk på den måten utbetalt 28,5 millioner kroner fra Skattefunnordningen, en støtteordning for norsk næringsliv.

Hultin og Steinsland fortalte at de angivelige forskningsprosjektene foregikk i Dubai og med lokal arbeidskraft. Ifølge politiet var både prosjektene og kostnadene fiktive.

I dette bygget, med svømmebasseng på taket, er etterlyste Rolf Gunnar Hultin registrert med åtte leiligheter og et butikklokale.

Tidligere denne uken kom det meldinger om at Hultin var på vei til Norge for å vitne i en erstatningssak Skatteetaten fører mot familiemedlemmer av Hultin. Staten krever opp til 18 millioner kroner i erstatning fra familiemedlemmene, på grunn av deres roller i Hultins selskaper.

Familiemedlemmene krever seg frifunnet, ifølge deres advokat Lasse Johnsen.

– De mener de ikke har utvist noen ansvarsbetingede handlinger vis av vis staten, sa Johnsen til E24 tidligere denne uken.

Saken begynner i Agder tingrett førstkommende mandag.

E24 var i kontakt med Johnsen fredag formiddag etter at det ble kjent at Hultin er pågrepet i Norge.

– Vi registrerer det og tar det til etterretning, sier Johnsen til E24

Investerte i Dubai

Hultin og Steinsland har de siste årene vært internasjonalt etterlyst av Økokrim.

Over 20 medier fra hele Europa deltok i samarbeidet Dubai Uncovered, som tidligere i år avslørte at blant annet russiske oligarker, sanksjonerte politikere og kriminelle på flukt fra loven, er oppført med store eiendomsverdier i Dubai.

E24s gjennomgang av dataene viser at Hultin og Steinsland er to av til sammen 21 personer i lekkasjen som knyttes til kriminalitet i Norge av politi og domstoler.

Ifølge den omfattende datalekkasjen fra Dubais eiendomsregister i 2020, er Rolf Gunnar Hultin den nordmannen som er oppført med flest leiligheter i emiratet. Verdien av de åtte leilighetene og butikklokalet er anslått til over 15 millioner kroner.

Leilighetsbygget Orchid A ligger tett inntil Trumps internasjonale golfbane i Dubai og Steinsland er registrert med en leilighet der.

Luksuriøst skatteparadis

Den gamle makkeren Terje Steinsland står oppført som eier av tre leiligheter. Verdien er anslått til seks millioner kroner. En av dem ligger i området som kalles «Beverly Hills of Dubai», med utsikt til Trump International Golf Club.

Deres advokater har ønsket ikke å kommentere disse opplysningene.

Dubai er kjent som en luksuriøs turistdestinasjon og «lekeplass» for verdens rike, men er også beryktet for illegale pengestrømmer og hvitvasking. 

Emiratet er blant de mest hemmelighetsfulle skatteparadisene i verden.

Det lekkede materialet ble gitt til E24 av den amerikanske forskningsstiftelsen Center for Advanced Defence Studies (C4ADS).

I en tidligere versjon av denne saken sto det i ingressen at Hultin og Steinsland ble pågrepet i dag. Det riktige tidspunktet for pågripelsen er torsdag (i går). Dette ble rettet fredag 9. september klokken 11.43

Publisert: