Mandag kommer fasiten: Her spår meglere boligprisvekst

Mandag kommer boligfasiten for juli. Meglere i flere byer venter prisvekst, men i Bergen og Trondheim tynges markedet av tilbudsoverskudd. 

TROR PÅ MODERAT OPPGANG: Boligprisene steg med 1 prosent fra juni til juli, viser sesongjusterte tall fra Eiendom Norge. Det siste året har prisene steget med 8,8 prosent.
 • Karl Wig
 • Julia Kirsebom Thommessen
Publisert: Publisert:

– Jeg blir ikke overrasket om mandagens boligtall viser en marginal prisoppgang for Oslo, sier Kristian Karlsrud, daglig leder ved Krogsveen på Frogner til E24.

Han er blant flere meglere i store norske byer som tror prisene kan stige når boligtallene for juli legges frem. Flere økonomer tror det samme.

Handelsbanken spår også en moderat boligprisvekst når statistikken slippes på mandag.

I en kommentar skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov at han tror boligprisene totalt vil vokse to til tre prosent i år, og at boligmarkedet forblir balansert og stabilt.

Boligprisene i juni var 2,6 prosent høyere enn for et år siden. Den gangen spådde direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge en fortsatt moderat prisutvikling ut året.

Meglere i Norges største byer synes julitallene har vært gode, og tror det blir en svak, men positiv prisutvikling både i juli og resten av året.

Tror Oslo-prisene kan stige

I hovedstaden forteller meglere om god rift på sentrumsnære leiligheter denne sommeren. Carl Geving, sjefen i Norges Eiendomsmeglerforbund, sier de minste objektene stikker seg ut som ekstra populære.

Antallet objekter har sunket mer enn etterspørselen, ifølge Kristian Karlsrud.

– Det har som vanlig vært få objekter i markedet i juli, men fortsatt en del som jakter et sted å bo. Flere av objektene våre har oppnådd salgspriser godt over nivået vi hadde sett for oss, sier Karlsrud til E24.

Les også

Rift om små leiligheter i sommermånedene: Oppussingsobjekt gikk 1,15 mill. over prisantydning i Oslo

Flat utvikling i Bergen

Daglig leder Morten Tøsdal i Aktiv Eiendomsmegling i Bergen mener julisalgene i Bergen har vært gode, og at prisutviklingen så langt i år har vært stigende.

– I Bergen har det vært et stigende, men selektivt marked. Vi merker at det er mye folk på visning, men noe større boligtilbud gjør at kjøperen tar seg bedre tid, sier Tøsdal.

Tøsdal spår at prisene vil fortsette å holde seg stabile med moderat stigning. Han synes det er mye som tyder på et sunt og greit boligmarked i Norge.

– Det er grei tilflytning til Norge og Bergen, renten er lav og arbeidsledigheten er stabil. Det er ikke noe som skulle tilsi større renteøkning i Norge, og sånn tror jeg det vil fortsette utover høsten, sier Tøsdal.

– Det blir nok en høst med mye tilbud, stabile priser, og den samme omløpshastigheten, som er litt tregere enn for et par år tilbake, legger Tøsdal til.

Meglertopp om boligutviklingen: – Vi skal være glade for renteøkningene

Tilbudsoverskudd i Trondheim

I Trondheim merker meglerne også på tilbudsoverskuddet. Daglig leder Thomas Melum i Eiendomsmegling 1 mener i likhet med Tøsdal at de har solgt samme antall boliger i juli i år som i fjor, men at omløpshastigheten er lengre enn før.

– Tilbudet er større en normalt, noe som gjør at kjøperne kan være mer selektive. Men vi selger boliger omtrent som i fjor. Der boligmarkedet var i selgerens favør før, har vi nok fått et mer balansert og sunt marked som det er gunstig å bytte bolig i, sier han.

– Jeg ser ikke noen tegn til prisendring, og forventer en lav prisutvikling, legger Melum til.

Les også

Boligprisene i Norge sank med 0,2 prosent i juni

Inntoget av studenter preger Nordens Paris

Børge Johansen i SNE Eiendomsmegling.

Børge Johansen er daglig leder i SNE Eiendomsmegling, og sier boligmarkedet i Tromsø har hatt fin aktivitet i juli. Han merker stor pågang nå som studentene har fått studieplass, og ser etter bolig i nord.

– Fjoråret viste oppgang i juli, og det har vært god aktivitet og mye salg i år og. Vi opplever prisoppgang, men det virker som en flat prisstigning, sier Johansen.

Johansen sier han synes prisutviklingen er sunn og helt i tråd med det man kan forvente sett i lys av renteøkning, befolkningsvekst i byen og folks behov som sådan.

–Renteøkning er et tegn om at Norge går bra, og noe vi mener er gjenspeiler seg i en positiv prisutvikling i boligmarkedet. Jeg ser for meg et sunt og friskt marked som fortsetter utover 2019 og sannsynligvis med noe utflating mot slutten av året, sier han.

Les på E24+

Derfor betaler noen millioner for små hybler uten eget toalett

Selger til prisantydning i oljebyen

I Norges oljehovedstad har boligprisene beveget seg forsiktig oppover i år.

– Sommerhandelen preges jo av at boligselgere og meglere drar på feie. Men i år har responsen fra kjøpere vært god, og vi har faktisk fått solgt en del boliger. Vi har oppnådd prisforlangende på de fleste av dem, sier megler Ordin Fikstvedt i Proaktiv Stavanger til E24.

Boligprisene i byen satte bratt fart nedover etter oljebremsen, og gradvis har meglere måttet overtale selgere om å senke sine forventninger.

Inger Sædberg Birkenes i Meglerhuset Sædberg.

– De siste årene har markedet stabilisert seg. Det nytter fortsatt ikke å forvente de salgsprisene vi hadde tidligere, men vi ser at så lenge vi priser objektene fornuftig, så fungerer markedet veldig godt. Det har det også gjort denne sommeren, sier Fikstvedt.

Alltid god aktivitet i sør

– Her på Sørlandet synes jeg det alltid har vært god aktivitet om sommeren, og det har vi også sett nå i juli, sier Inger Sædberg Birkenes, daglig leder i Meglerhuset Sædberg, til E24.

– Det har vært mye privatvisninger, godt besøk på fellesvisninger, og særlig en del unge som har kjøpt bolig i forkant av studie- og jobbstart, forteller hun.

I Kristiansand har boligprisene lenge beveget seg sideveis. I juni var den sesongjusterte prisveksten flat, og de siste tolv månedene har prisene steget 2,8 prosent.

– Prisene har ligget i ro lenge, og det tror jeg skal fortsette. Det bygges for mye nytt til at prisene vil skyte fart, sier Sædberg Birkenes.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bolig
 2. Eiendom
 3. Norge
 4. Norges Eiendomsmeglerforbund
 5. Aktiv Eiendomsmegling

Flere artikler

 1. Ser ikke tegn til ny rentefest

 2. Ferske boligpristall mandag: – Desember er en god salgsmåned

 3. Boligprisene i Norge sank med 0,2 prosent i juni

 4. Overraskende boligprisfall i juli

 5. Boligprisene fortsatte oppgangen i august