Nytt underskudd for Jøtul – tapte 80 millioner i fjor

Ovn- og peisprodusenten har tapt rundt én milliard kroner over de siste åtte årene. Nå har ledelsen tatt grep.

BRENNER PENGER: Ovn- og peisprodusenten Jøtul har tapt rundt én milliard kroner over de siste åtte årene. Ledelsen har tatt grep ved å gjøre om gjeld til egenkapital for å redde selskapet.

Foto: Linn Cathrin Olsen VG
  • Eivind Bøe
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det rykende ferske årsregnskapet til Jøtul viser et nytt underskudd. Resultatet etter skatt var på minus 80 millioner kroner i fjor.

Det var imidlertid en forbedring fra et rekordunderskudd på 339,5 millioner kroner året før. Omsetningen gikk opp til 491,7 fra 487,4 millioner kroner.

Ratos solgte i fjor Jøtul-konsernet til OpenGate Capital. I regnskapet omtaler selskapet kostnadene ved selskapets omstilling og flyttingen av produksjon fra Norge til Polen.

Flyttingen førte til at flere mistet jobben.

– Vi har opplyst om at dette vil dreie seg om rundt 100 ansatte i Norge, i tillegg til 70 i Danmark, sa Jøtul-sjef Nils Agnar Brunborg til E24 i forbindelse med flyttingen.

Ikke nok med det: Mellom 20 og 30 ansatte måtte gå som følge av stenging av fabrikken i Halden. Det bidrar positivt i regnskapet, og de faste kostnadene falt som følge av færre på lønningslisten.

Har gjort om gjeld

Ledelsen i Jøtul har tatt grep etter flere år med store tap. Selskapet har gjort om 350 millioner i gjeld til egenkapital, og hadde en egenkapital på 34,7 millioner kroner ved slutten av fjoråret.

Tiltaket var nødvendig. Da Jøtul la frem årsrapporten for 2017 viste det en negativ egenkapital på 237 millioner etter å ha tapt rundt én milliard kroner de syv foregående årene.

Selskapet klager over dårligere markedsforhold de siste årene. Viktige markeder for ovnsprodusenten er de nordiske landene, Frankrike og USA.

Lokale temperaturer er med på å påvirke etterspørselen i det korte bildet. Det samme er utviklingen i kostnadene for alternative varmekilder som elektrisitet, olje og gass.

Etterspørselen etter vedovner og peis har totalt sett gått ned i det globale markedet over lengre tid, sa Jøtul-sjefen til E24 i fjor. Klimaendringer og økt fokus på forurensningsproblematikk rundt vedfyring rammer selskapet.

E24 har foreløpig ikke lyktes i å få kommentarer fra Jøtul.

Flere artikler

  1. Mack tapte nesten 9 millioner i fjor

  2. Betalt innhold

    Tre strake år i minus for oljeservicegiganten Schlumberger

  3. SAS-sjefen skulle gjerne hatt Norge med på kriseplanen: – Skal få oss gjennom to veldig krevende år

  4. Annonsørinnhold

  5. Kraftig resultatfall for Stein Erik Hagen

  6. Millionunderskudd for Bitcoins Norge i fjor