Ny æra for varehandel

Cappelen Damm kvitter seg med alle Tanum-butikkene utenom én

Norge største forlag klarer ikke å få lønnsomhet i Tanum-butikkene og selger alle utenom flaggskip-butikken til to av konkurrentene.

 • Sindre Hopland
Publisert:

Cappelen Damm har mistet troen på fysiske butikker og selger dem til konkurrenter som har større butikknettverk som gjør det lettere å få lønnsomhet i driften.

Norli tar over fem av butikkene lokalisert i Oslo, mens Ark Bokhandel tar over Tanums tre flyplassbutikker i Oslo, Bergen og Trondheim.

Det opplyser Cappelen Damm i en melding onsdag formiddag.

Transaksjonene er betinget av godkjenning fra Konkurransetilsynet og Avinor for flyplassbutikkene, og skal gjennomføres tidligst 1. april.

Beholder Tanum-merkevaren

Cappelen har tidligere solgt butikker i Tanum-kjeden, og solgt sist fire butikker til Norli i februar 2019, ifølge Bok365.

– Det er bedre at vi bidrar konstruktivt til en konsolidering på bokhandelsiden, enn å bli sittende som en mindre nummer 3-aktør. Det er en posisjon som kan bli strevsom å ha om noen år. Vi skal i stedet satse enda mer på utviklingen av forlagsvirksomheten vår, sier Cappelen Damm-toppsjef Tom Harald Jenssen (bildet), sier han til bransjeavisen i forbindelse med onsdagens avgjørelse

Forlaget vil likevel ikke kvitte seg med Tanum-navnet og beholder den største butikken på Carl Johan i Oslo som har holdt til i lokalene siden 1880.

Man vil også beholde netthandelen og bokklubben.

Cappelen Damm eies av mediekonsernene Bonnier og Egmont (50/50).

Ark vil betale 10 millioner for varene i butikkene som hadde en omsetning på 160 millioner kroner i fjor, ifølge eieren Gyldendal.

Tom Harald Jenssen, administrerende direktør i forlaget Cappelen Damm, har ikke lenger troen på fysiske butikker for landet største forlag.

Ga Tanum skylden for svakt 2018-resultat

Avtalen gjør at alle ansatte blir med videre med sine respektive eiere i Ark og Norli.

Forlaget ser det største potensialet fremover i utvikling i undervisnings- og allmennmarkedet.

Norges største forlag, Cappelen Damm, vil ønske å regne 2018 for et tilbakelagt kapittel. For første gang siden 2007 ble det et årsresultat med negativt fortegn.

Og det ganske solid.

Etter et driftsoverskudd på 69 millioner kroner i 2017, beløp tapet seg til samme sum i 2018. Årsresultatet kom på minus 49 millioner kroner, 96 millioner kroner under resultat på 47 millioner kroner i 2017.

Også i dette regnskapet skylte forlaget på Tanum for de svake resultatene.

På topplinjen ble det en nedgang på i overkant av 3,5 prosent, da omsetningen falt fra 1,484 milliarder kroner til 1,429 milliarder kroner.

Ikke så overraskende, med tanke på den negative tendensen i bokbransjen i landet. Totalomsetningen var hele 6,3 prosent lavere i fjor enn året før.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ny æra for varehandel
 2. Cappelen Damm
 3. Tanum
 4. Norli
 5. Butikker
 6. Varehandel

Flere artikler

 1. Svakt 2019 gir bøterabatt for to av forlagene

 2. Danske Egmont blir eneeier av Cappelen Damm

 3. Cappelen Damm og Gyldendal tapte i kartellsak i Høyesterett

 4. Konkurransetilsynet varsler stans av Bonniers Books’ oppkjøp av Strawberry Publishing

 5. Varner-familiens største kjeder mistet 283 millioner i omsetning i fjor