Cappelen Damm kvitter seg med alle Tanum-butikkene utenom én

Norge største forlag klarer ikke å få lønnsomhet i Tanum-butikkene og selger alle utenom flaggskip-butikken til to av konkurrentene.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
Publisert:,

Cappelen Damm har mistet troen på fysiske butikker og selger dem til konkurrenter som har større butikknettverk som gjør det lettere å få lønnsomhet i driften.

Norli tar over fem av butikkene lokalisert i Oslo, mens Ark Bokhandel tar over Tanums tre flyplassbutikker i Oslo, Bergen og Trondheim.

Det opplyser Cappelen Damm i en melding onsdag formiddag.

Transaksjonene er betinget av godkjenning fra Konkurransetilsynet og Avinor for flyplassbutikkene, og skal gjennomføres tidligst 1. april.

Beholder Tanum-merkevaren

Cappelen har tidligere solgt butikker i Tanum-kjeden, og solgt sist fire butikker til Norli i februar 2019, ifølge Bok365.

– Det er bedre at vi bidrar konstruktivt til en konsolidering på bokhandelsiden, enn å bli sittende som en mindre nummer 3-aktør. Det er en posisjon som kan bli strevsom å ha om noen år. Vi skal i stedet satse enda mer på utviklingen av forlagsvirksomheten vår, sier Cappelen Damm-toppsjef Tom Harald Jenssen (bildet), sier han til bransjeavisen i forbindelse med onsdagens avgjørelse

Forlaget vil likevel ikke kvitte seg med Tanum-navnet og beholder den største butikken på Carl Johan i Oslo som har holdt til i lokalene siden 1880.

Man vil også beholde netthandelen og bokklubben.

Cappelen Damm eies av mediekonsernene Bonnier og Egmont (50/50).

Ark vil betale 10 millioner for varene i butikkene som hadde en omsetning på 160 millioner kroner i fjor, ifølge eieren Gyldendal.

Tom Harald Jenssen, administrerende direktør i forlaget Cappelen Damm, har ikke lenger troen på fysiske butikker for landet største forlag.

Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Ga Tanum skylden for svakt 2018-resultat

Avtalen gjør at alle ansatte blir med videre med sine respektive eiere i Ark og Norli.

Forlaget ser det største potensialet fremover i utvikling i undervisnings- og allmennmarkedet.

Norges største forlag, Cappelen Damm, vil ønske å regne 2018 for et tilbakelagt kapittel. For første gang siden 2007 ble det et årsresultat med negativt fortegn.

Og det ganske solid.

Etter et driftsoverskudd på 69 millioner kroner i 2017, beløp tapet seg til samme sum i 2018. Årsresultatet kom på minus 49 millioner kroner, 96 millioner kroner under resultat på 47 millioner kroner i 2017.

Også i dette regnskapet skylte forlaget på Tanum for de svake resultatene.

På topplinjen ble det en nedgang på i overkant av 3,5 prosent, da omsetningen falt fra 1,484 milliarder kroner til 1,429 milliarder kroner.

Ikke så overraskende, med tanke på den negative tendensen i bokbransjen i landet. Totalomsetningen var hele 6,3 prosent lavere i fjor enn året før.